svartsjuk

Svartsjuk är synonymt med svartis och sotis och kan bland annat beskrivas som ”som lider av svartsjuka”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av svartsjuk och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till svartsjuk

avundsjuk, jalu, sotis, svartis

Motsatsord till svartsjuk

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till svartsjuk.

Vad betyder svartsjuk?

 1. som lider av svartsjuka
 2. oroligt misstänksam i kärlek och vänskap

Exempel på hur ordet svartsjuk kan användas

 1. han blir alltid svartsjuk när hon dansar med andra män

Exempel på hur ordet svartsjuk används i svenska tidningar

 1. – Att hon varit svartsjuk betyder inte att hon är en mördare, sa Helenius då.
 2. Puccini bantade ned Victorien Sardous femaktspjäs till en opera på tre akter och strök kaxigt och osentimentalt en roll som Angelottis syster, kvinnan som väcker Toscas svartsjuka och en nyckelfigur i berättelsen.
 3. Kärlek och åtrå, svartsjuka och svek, maktspel och statskupper.
 4. I ett Facebook–inlägg som 24–åringen publicerade under onsdagen menar Buya Turay att personen som ska ha velat skada honom gjort det på grund av svartsjuka över att anfallaren vann skytteligan i allsvenskan.
 5. – De har varit svartsjuka på varandra båda två, men vi trodde bara att de var barnsliga, berättar den anhöriga.
 6. Gisslan blir projektionsyta för förhörsledarens fantasier i ett triangeldrama där verbala övergrepp laddas med våld, svartsjuka och hotfull sexualitet.
 7. Henrik var extremt svartsjuk och kontrollerande.
 8. Han är sur, svartsjuk och orolig.
 9. Vi är ju människor, man kan ju vara arg, svartsjuk, man kan vara förfördelad, man kan tro att någonting händer som man inte vet om.
 10. Jag tror att hon har anmält mig på grund av svartsjuka, säger mannen i förhör, vilket framkommer av förundersökningen som GT har tagit del av.
 11. Det berodde nog mycket på svartsjuka och smärta.
 12. Det var den 17 juni 2017, och kom att bli starten på 12 dagar av trakasserier, förföljelse, svartsjuka och kvinnohat.
 13. Det är lätt att bli svartsjuk om partnern är väldigt charmig.
 14. Enligt psykologen Charlotta Björklind är ingen immun mot att känna svartsjuka, men det finns sätt att minska den.
 15. Ofta rör det sig om svartsjuka.
 16. Men systern Kitt Danris Seidelin är övertygad om att det var svartsjuka.
 17. I stället är svartsjuka ett tänkbart motiv, enligt personer med insyn i polisutredningen.
 18. Som motiv nämner Wenna pengar och svartsjuka.
 19. Andrew Burke beskrivs av vänner till mördade Cassie Hayes som mycket svartsjuk och han ska även ha sagt att han ville ha sin ex–flickvän tillbaka.
 20. Hon berättar om det pinsamma ögonblicket efter att ha läst upp ett brev från en läsare som känner sig svartsjuk eftersom hennes pojkvän får mycket uppmärksamhet från andra kvinnor.
 21. – Kenneth har ju en så stor del i hela Teds karriär, så det är ju en fråga man undrar över – avundsjuka och svartsjuka.
 22. En fint gestaltad roman om barnlängtan, kärlek och svartsjuka, om lögner, och sorg, om kvinnoliv och släktband.
 23. När jag var 18 år jag träffade en man, vi blev tillsammans och han var svartsjuk.
 24. Åklagaren och advokaten delar bilden av den relation som 22–åringen och Tova Moberg hade var ”osund”, präglad av svartsjuka och kontrollbehov.
 25. Han var svartsjuk och extremt kontrollerande.
 26. Gängen strider om marknadsandelar i knarkaffärer, men morden kan lika gärna handla om svartsjuka eller någon som känner sig kränkt på det ena eller andra sättet.
 27. Hon är beskyddande hämnare och svartsjuk partner i ett.
 28. "Paradise hotel" består ofta av intriger och svartsjuka, och därmed har det inträffat en del skandaler genom tiderna.
 29. I den här sparsmakade iscensättningen blir det samtidigt obehagligare än någonsin när Zerlina ber om både stryk och förlåtelse av sin svartsjuke make Masetto, men Chiara Skerath och Krzysztof Baczyk fångar också deras kantstötta ömhet fint.
 30. Han är lynnig, svartsjuk och ett totalt kontrollfreak.
 31. På samma sätt som det ger effekt när just Selena Gomez snortar kola från sin flickväns blygd så är svärmorsdrömmen Ulrik Munthers förvandling till svartsjuk mördare extra skrämmande.
 32. Alices drömmar och fantasier driver ut Bill i en turbulent vakendröm formad av svartsjuka och hämndbegär.
 33. Na Hoon–A, som hunnit bli 60 år men fortfarande drar fulla hus, sade under en tv–sänd presskonferens på fredagen att ryktet om att han fått sin penis avskuren av en svartsjuk gangster var lögn.
 34. En fruktansvärd historia om hur svartsjuka i ett förhållande kan gå för långt utspelade sig i Australien.
 35. Att kyrkoherden är snäll hjälper inte heller, för hans fru är svartsjuk och gör livet till ett elände för mamsell Schmidt.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till svartsjuk är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är svartis en synonym till svartsjuk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.