Synonymer till svensk

Vi känner till 3 synonymer till svensk. Ordet svensk är en synonym till svensk person och svenskspråkig och kan bland annat beskrivas som ”som har att göra med Sverige”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av svensk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till svensk

 1. svenne
 2. svensk person
 3. svenskspråkig

Vad är motsatsen till svensk?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till svensk.

Vad betyder svensk?

 1. som har att göra med Sverige
 2. person från Sverige
 3. som rör det svenska språket
 4. som rör Sverige
 5. (om person) som har svenskt medborgarskap

Hur kan ordet svensk användas?

Följande exempelmeningar visar hur svensk kan användas.

 1. den svenska flaggan
 2. han är svensk medborgare

Hur används ordet svensk i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet svensk används i vanlig text.

 1. Både den norska och den svenska staten har sagt nej till att skjuta till mer pengar, men har gått med på att omvandla fordringar på SAS till aktier.
 2. Säpo har pekat på att oregistrerade svenska kontantkort har använts för att stödja terrorism i konfliktområden i bland annat Syrien och Irak.
 3. Den handlar om transaktioner från bolag i skatteparadis till ett svenskt bolag motsvarande 44 miljoner.
 4. Flodpärlmusslan har under de senaste 100 åren minskat drastiskt i de svenska vattendragen och är därför rödlistad och fridlyst.
 5. Jag håller inte med om att svensk damfotboll är på ättestupan.
 6. Hurtig själv var en del av det svenska lag som vann F19–EM 2012.
 7. Enligt Hidesten haltar svensk industri fortfarande efter de svåra pandemiåren och den kommande avtalsrörelsen ser ut att kunna bli ovanligt tuff.
 8. Allra värst gick det för Swedbank som tappade hela 9,1 procent kopplat till oro för de stigande räntorna och vilken betydelse det kan få för den svenska bostadsmarknaden och bolånesektorn.
 9. Blickar man ner mot Medelhavet känns det svenska sommarvädret just nu ganska blekt i jämförelse.
 10. På en presskonferens i riksdagen fick statsminister Magdalena Andersson frågan om hur lång tid hon räknar med att det tar att reda ut de frågor som Turkiet har rest inför ett svenskt Natomedlemskap.
 11. En bearbetningskoncession kan dock inte överklagas, enligt svensk lag.
 12. – Jag tror att många i svenska folket undrar vad som händer i riksdagen just nu och tycker att det är obegripligt och stökigt.
 13. Stenmården skiljer sig från den svenska skogsmården genom en vit fläck på halsen.
 14. Han åtalades i Danmark för "uagtsomt manddrab", vilket på svenska motsvarar "vållande till annans död".
 15. Vi vet inte hur mycket pengar svenska pensionärer kommer att få, eller vilken budget som kommer att vinna, säger Ewa Stenberg i Studio DN.
 16. Den svenska staten tänker inte skjuta till några nya pengar till det krisdrabbade flygbolaget SAS, med baser i Sverige, Norge och Danmark.
 17. Att en e–legitimation är godkänd av svensk e–legitimation visar enbart hur bra den är på att identifiera personer och inget om huruvida den är lämpad för att framställa e–underskrifter, vilket i och för sig är helt rimligt.
 18. SAS – som har familjen Wallenberg och den danska och den svenska regeringen som storägare – brottas samtidigt med inflationseffekter som en betydligt dyrare dollar och skenande priser på flygfotogen i skuggan av Ukrainakriget.
 19. En del av dessa pengar har svenska staten lånat ut.
 20. – Därför att när vi nu ser vad som hänt i det svenska systemet är det så att när Ryssland invaderade Ukraina så finns det vissa enskilda dagar när kontantuttagen ökar med upp till 100 procent, sa han på en pressträff om rapporten i veckan.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är svensk person en synonym till svensk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet svensk

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet svensk.

Bild med texten svensk