Synonymer till syd

Vi känner till en synonym till syd. Ordet syd är synonymt med söder och kan bland annat beskrivas som ”väderstrecket söder”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av syd samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till syd

 1. söder

Vad är motsatsen till syd?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till syd.

Vad betyder syd?

 1. väderstrecket söder
 2. (endast i obestämd form singular) ett av de fyra huvudväderstrecken; en av de fyra grundläggande navigationsriktningarna på jorden: nedåt om jordklotet placeras med Nordpolen överst och Sydpolen underst
 3. i riktningen mot Sydpolen

Hur böjs syd?

 1. syd

Hur kan ordet syd användas?

Det saknas exempel på hur syd kan användas.

Hur används ordet syd i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet syd används i vanlig text.

 1. Men EU–länder i syd och väst säger nej till den idén.
 2. Nu är det stopp för granplantering i syd – om marken mager och torr.
 3. Efter en olycka för snart två år sedan har Tullverket syd varit utan mobil scanner.
 4. Att en handfull företagsmagnater slår mynt av att göra jorden obeboelig för resten av oss samtidigt som produktionen håller arbetare i slavlika förhållanden och bränner fossilt i det globala syd är en internationell klassfråga.
 5. Uppgörelsen med symboler för de konfedererades slavsstat i syd tog nu ny fart.
 6. För att förbereda sig om oroligheterna skulle ta fart igen har polisen i Malmö skickat en förfrågan om förstärkning från övriga polisområden i region syd.
 7. Vallokalerna öppnar först utmed Atlantkusten, sedan i mellanvästern och södern, följt av bergs– och ökendelstaterna med Montana i norr och Arizona och New Mexico i syd.
 8. Utbytet mellan nord och syd kan ha varit större än så.
 9. Det här är den femte utgåvan av DAS, som utvecklats till en träffpunkt för konstnärer, kritiker, forskare, curatorer och andra från ”majoritetsvärlden” i syd, där den största delen av jordens befolkning lever.
 10. Den långvariga konflikten mellan Biskopsgårdens nord och syd var över.
 11. Nord blir syd och omvänt, och inför varje sådan omkastning ökar solens aktivitet.
 12. Även Polisregion syd, som inkluderar bland annat Malmö, har sett färre dödsfall jämfört med 2018.
 13. Förutom berusning och småbråk hanterade polisen i syd också en fyrverkeriattack mot en lokal i Landskrona där någon krossade ett fönster och slängde in fyrverkeripjäser som orsakade en del förstörelse.
 14. – Det har pågått hela hösten i region syd och nu de senaste dagarna i Malmö, säger polisens presstalesperson Calle Persson.
 15. Till slut kunde kolleger i Södertälje lokalisera platsen till ett grönområde i närheten av tågstationen Södertälje syd.
 16. Den nya framtidsdiskussionen ska föras mot bakgrund av växande motsättningar mellan medlemsländerna, mellan öst och väst, mellan norr och syd.
 17. Under de senaste fem åren har Nato vidtagit flera åtgärder för att stärka sin kapacitet att hantera säkerhetspolitiska kriser i både öst och syd.
 18. Vi får se vad utredningen visar, men så här pass tidigt går det inte att utesluta, säger Calle Persson, presstalesperson på polisens region syd.
 19. Att lyssna på aktörerna i syd är av stor vikt för de politiska ansträngningarna för att nå fred i landet”, säger Martin Griffiths i ett uttalande.
 20. Polisområde syd genomför en insats kring ett utsålt Tele2 arena.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är söder en synonym till syd. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?