Synonymer till symbol

Vi känner till 10 synonymer till symbol. Ordet symbol är en synonym till tecken och varumärke och kan bland annat beskrivas som ”tecken med en särskild innebörd”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av symbol samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till symbol

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet symbol och kan ofta användas istället.

 1. beteckning
 2. logotyp
 3. monogram
 4. märke
 5. sak
 6. sinnebild
 7. stav
 8. tal
 9. tecken
 10. varumärke

Vad är motsatsen till symbol?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till symbol.

Vad betyder symbol?

 1. tecken med en särskild innebörd
 2. något som betecknar eller representerar något helt annat, sinnebild
 3. (bildligt) företeelse som uttrycker en annan företeelse, sinnebild
 4. (skriven eller ritad) figur, tecken

Hur kan ordet symbol användas?

Följande exempelmeningar visar hur symbol kan användas.

 1. matematiska symboler som + och –
 2. korset är den vanliga symbolen för kristendomen

Hur används ordet symbol i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet symbol används i vanlig text.

 1. Bolagets initialer, AOU, omvandlades till rudimentära former och symboler som påminner om barndomens klossar får symbolisera att det inte är fel på klossen, utan på hålet man försöker få den att passa i.
 2. Tennis Australia meddelar att man har påmint spelare och ledare om policyn för flaggor och symboler efter händelserna.
 3. Snö är en stark symbol för vinteridrottare, fortsätter han.
 4. Vladimir Putin godkände också lagar som dels förbjuder vissa symboler, och dels reglerar hur andra symboler får utformas.
 5. Ormön blev en symbol för det ukrainska motståndet, men intogs av ryska styrkor.
 6. Informationsstrukturerna växer och logiska resonemang med symboler och värden behöver komplettera traditionell statistisk analys, säger Patrik Eklund, professor i datalogi vid Umeå universitet.
 7. – Förenta nationerna är inte en institution som har makten att säga till Litauen eller Vilnius om en totalitär symbol måste vara kvar, säger han.
 8. Vem är Volodymyr Zelenskyj? Ja, han är president i Ukraina, han är en talare de flesta mött via skärmen och han är nästan en symbol för motståndet mot den angripande super­makten.
 9. I Tyskland – som blivit en symbol för den politiska tvångsnedstängningen av reaktorer – har driften förlängts av de sista reaktorerna som annars skulle stängt ner till nyår.
 10. Det enda jag hade gjort var egentligen att dela med mig av ett enkelt motto som vår familj försökte leva efter, en behändig symbol som Barack och jag använde för att påminna oss själva att bevara vår integritet när vi såg andra förlora sin.
 11. Ett dekret, som publicerades av Belarus inrikesdepartement, slår fast att frasen är en symbol för en belarusisk bataljon som tillhörde Waffen–SS, en militärenhet i nazistiska Tyskland.
 12. I Brasilien har den klassiska gula landslagströjan med gröna detaljer blivit en politisk symbol.
 13. Med andra ord ska det fungera som en digital motsvarighet till de fysiska symbolerna på ambulanser, bussar och sjukhustak.
 14. Den drar sig tillbaka i allt snabbare takt och har blivit en symbol för klimatförändringarna.
 15. Kärnan i berättelsen är den älskade Musse Pigg–leksaken som lyser i mörkret ska vara symbolen som kopplar samman dåtid, nutid och framtid.
 16. Pezhman Pars syftar på Irans flagga före revolutionen 1979 med ett lejon som lyfter ett svärd framför en sol i bakgrunden – en stark symbol mot styret i den islamiska republiken Iran.
 17. När det gäller ekologi och hur vi använder städer har bilar gått från en symbol för lyx, till föremål som klyva åsikter.
 18. Skönheten som i Szymborskas dikt gör tanken på världens undergång outhärdlig, omvandlas till en symbol för mänsklighetens största misslyckande.
 19. – Tröjan har blivit en symbol för Bolsonaro och det innebär att en stor del av befolkningen inte längre identifierar sig med den, säger Gamba Torres.
 20. Det är lätt att se hur genren lätt kan bli en symbol för gängkriminaliteten.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tecken en synonym till symbol. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på symbol

Bild till ordet symbol

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet symbol.

Bild med texten symbol