tänka

Tänka är synonymt med överväga och tänka efter och kan bland annat beskrivas som ”bearbeta information i hjärnan, ofta i syfte att lösa ett problem”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tänka och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till tänka

betänka, filosofera, filosofiera, fundera, grubbla, ha för avsikt att, klura, koncentrera sig, planera, reflektera, relatera, spåna, tänka efter, överväga

Motsatsord till tänka

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till tänka.

Vad betyder tänka?

 1. bearbeta information i hjärnan, ofta i syfte att lösa ett problem
 2. (modalt hjälpverb) avse att göra någonting inom en snar framtid
 3. (reflexivt: tänka sig) , föreställa sig, gå med på, överväga
 4. (med för, reflexivt: tänka sig för) samla sig till eftertanke

Exempel på hur ordet tänka kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet tänka används i svenska tidningar

 1. Miljön är en självklar ingrediens i populärkulturen, tänkte jag häromkvällen när vi såg om en gammal James Bond–film (”Goldfinger” är bäst, med Sean Connery i en söt liten frottédräkt).
 2. – Ghislaine har alltid sagt att Andrew var närmast dum och naiv och fanns det flickor i huset när han var där då hade han tänkt på dem som tjänstefolk.
 3. Det är det enda jag tänker på, säger den svenske VM–tvåan.
 4. – Jag tror att både jag och Fredrik tänker att vi kan fortsätta segla, men det kommer ske i andra konstellationer och exakt hur de kommer att se ut är svårt att svara på i dag.
 5. DN har följt elever och lärare i klass NA17C på Blackeberg gymnasium, under en vår som inte blev som någon av dem tänkt sig, men kanske inte blev lika hemsk som de befarade.
 6. Efter förra årets historiska VM–brons i qatarisk ökenhetta var OS i Tokyo tänkt att bli Perseus Karlströms nästa stora genombrott.
 7. – Det är något man kan tänka sig, även vi vet väldigt litet om detta i nuläget, säger Anders Sönnerborg, professor i virologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Medicinsk enhet för infektionssjukdomar i Huddinge.
 8. Hon tänker sig att exempelvis sensorer kan läsa av hur utrymmen används och framför allt vad som är överflödigt.
 9. Men behövs verkligen en så bred satsning – hur många tänker sig egentligen Microsoft att anställa i de kommande datacentren?.
 10. Hur man tänker som en entreprenör.
 11. Man hänger upp två rötter bredvid varandra och tänker på den man är kär i.
 12. Jag tänker inte tillåta några experiment här, i synnerhet inte sådana som rör barn, sade Duda häromdagen till anhängare enligt nyhetsbyrån Reuters.
 13. Och nu får trion sällskap av ett uppstartsföretag som tänker lite annorlunda.
 14. Hyundai och Kia har lyckats bättre än många andra, men de tänker inte vila på sina lagrar för det.
 15. En exceptionell vår har lärt oss mycket, att tänka större och ta ansvar för att hjälpa varandra.
 16. Fortum och Bahnhof tänker sig att serverhallen ska frekvensreglera på två olika sätt.
 17. Man kan tänka sig att man får ett bättre eller sämre skydd.
 18. ÖB Micael Bydén har också sitt Sommarprat i radion den 27 juni att tänka på.
 19. Jag vet inte om de har tänkt överhuvudtaget.
 20. Men också om möjligheten att reflektera över vad man är med om, eller kanske distraheras och få annat att tänka på i en tuff situation.
 21. Hur semestrar vi säkert? Vad är det allra viktigaste att tänka på?.
 22. – Vad är det då för institutioner vi ska ha? Polisen är ju tänkt som en kollektiv nyttighet som människor betalar skatt för, resonerar han.
 23. När man ska ut till sjöss eller till badplatser finns det mycket att tänka på, enligt Karin Brand.
 24. ”Demonstranter, anarkister, uppviglare, plundrare eller skitstövlar som tänker åka till Oklahoma ska vara klara över att ni inte kommer att behandlas som ni har blivit i New York, Seattle eller Minneapolis.
 25. – Men vi måste tänka på barnens framtid, säger han.
 26. Sommaren innebär tid för reflektion och ofta landar jag i viktiga livsavgörande beslut när jag får ro att tänka igenom saker.
 27. Men du måste börja tänka mer på materialet och inte bara räkna filer, säger Emelie Källfelt.
 28. Då kan man tänka att "nu går jag och byter däck på bilen för nu måste jag ta paus från mina egna känslor".
 29. Vi står inför ett kritiskt decennium, kanske vårt viktigaste någonsin, och om vi har lärt oss något av historien är det att det farligaste vi kan göra är att tänka kortsiktigt.
 30. Man kan undra hur Miljöpartiet tänker sig att de någonsin ska kunna inge förtroende i sin paradfråga, när partiet helt saknar förståelse för klimatproblemet.
 31. – Vi måste tänka på hur vi för den politiska debatten.
 32. Förutom att jobbvåren blev annorlunda än vad programledaren tänkt sig, så har coronaepidemin inte påverkat hennes vardagliga liv så mycket.
 33. ”Men tänk om det hade varit någon mörk i klassen?”.
 34. Tittarna hade kunnat få se en statsminister som ägnade sig åt intellektuell reflektion och som demonstrerade sin förmåga att tänka om när situationen kräver det.
 35. Minns ni kolbiten? Språkröret Gustav Fridolin viftade ivrigt med den i valdebatterna 2014 för att visa att Miljöpartiet minsann inte tänkte låta Vattenfall bryta stenkol i Tyskland.
 36. Så jag tolkar den ju åt dem, och påvisar ju då där man tänka sig ha rimliga tvivel, gentemot åklagarens bevis, säger han till DN.
 37. Han erkänner att The Boring Companys lösning med många mindre farkoster i stället för ett begränsat antal längre tåg skiljer sig från det man tänkt sig för Fornebubanen.
 38. Jag kan fortfarande tänka på alla de samtal vi inte hann med, och allt det jag hade velat fråga om när jag själv fick barn.
 39. Av de som tänker byta färdsätt väljer cirka hälften bil, en fjärdedel cykel och en fjärdedel gång.
 40. Det går inte att sluta tänka på Åsa Sechers radiodokumentär ”Gifta för tredje gången” när man stängt av.
 41. Den som hade tänkt gå upp i tornet får vänta till nästa år.
 42. Han ger exempel på hur AIK tänker när det gäller att successionen i klubben.
 43. – Jag tänkte fortsätta tills jag satte punkt, anmärkte Rämsell då.
 44. – Förintelsen kan verka så overklig, man tänker hur kunde det hända? När man får höra det från personer som faktiskt var där så blir det mycket verkligare, säger Rebecca Gellert, 22–årig Malmöbo och tredje generationens överlevare.
 45. Frågan är inte om ni tänkte till eller inte, ni visste vad ni gjorde.
 46. Ingen vill ha motgångar, men när vi tänker tillbaka på livet har vi lärt oss mest av framgångar eller motgångar? Oftast är det motgångar.
 47. – Jag tänkte inte så långt, Mikael fick vård när han låg på sjukhuset.
 48. Flera länder har i nuläget flaggat för att man ännu inte tänker öppna för exempelvis resor från Sverige, med hänvisning till smittspridningsläget.
 49. Den 4 juni var det tänkt att Sony skulle hålla sitt första Playstation 5–event.
 50. Flygplanet, Velis Electro, har plats för två personer och är tänkt som ett övningsflygplan.
 51. Östtysk bildesign får många att tänka på tvåtaktsmotorer och karossdelar av hårdplast, men Dresden–baserade Elektron Innovativ är något helt annat.
 52. Ett uppdrag som kräver ett långsiktigt tänk berättar Jessica Palmqvist, chef för avdelningen Forskning och Teknikutveckling på SKB, i podcasten Work at X.
 53. Microsoft tänker använda en variant av VRS som företaget har patent på.
 54. I Tyskland där det tidigare varit mycket strängare restriktioner än i Sverige har man nu tänkt om kring restriktionerna för just mässarrangemang.
 55. Men att driva pråmar är inte den enda funktionen som ZES tänker sig för containrarna.
 56. Man hade då tänkt sig att inleda tester vid Skavsta flygplats – i ett andra steg även Arlanda.
 57. Hon aviserar att hon tänker försöka bli vald till kongressen och blir sedan vald efter en jordskredsseger (77 procent av rösterna).
 58. – Man tänker nog inte att kapitalets lobbyister har socialdemokratisk partibok, men det är ganska många socialdemokrater som gått till pr–branschen och toppositioner i näringslivet.
 59. Alla tänker på sig själva, men det går, förklarar Hussein.
 60. Forssell uppmanar regeringen att tänka i nya banor för att komma åt gängbrottsligheten.
 61. Man skulle kunna tänka sig att blockera ett antal säten i varje vagn, men vi behöver Folkhälsomyndighetens expertis för att göra den bedömningen, säger han.
 62. Moderatledaren Ulf Kristersson har tidigare varit kritisk till regeringen och hade tänkt ta upp frågan om en coronakommission i riksdagens konstitutionsutskott senare i veckan.
 63. Man hade alltid kunnat tänka sig större saker, men det viktiga nu är att det nu finns ett förslag om tydliga undantag från turordningsreglerna.
 64. – Först tänkte vi bara ha en pastafabrik, men krogdelen har blivit allt större.
 65. Vi menar att det är fel tänkt.
 66. Bunkern är tänkt att användas i nödlägen som exempelvis vid terrorattacker.
 67. Drygt hälften av alla föräldrar i England tänker fortsätta hålla barnen hemma.
 68. – Att köra digitalt kräver att man tänker annorlunda.
 69. Webbläsartillägget är tänkt som ett säkrare och mer integritetsorienterat alternativ till existerande videosamtalstjänster, varav många hamnat i blåsväder den senaste tiden.
 70. När dom ringde för en månad sen och berättade, ja då tänkte jag ju, jaha nu är det kört, jag kommer aldrig få träffa henne och hon kommer att dö ensam, omgiven av folk som ser ut som astronauter.
 71. ”Dels är det kritik från utlandet mot att det är sinnessjukt att tänka så som svenskarna gör.
 72. Vi måste tänka om en del när det gäller ordningen vi haft, säger ministern.
 73. Det var alltid tänkt som något tillfälligt, men Circus of Books – som butiken kom att heta – blev deras levebröd i 33 år.
 74. Så lokala beslutsfattare omfamnar det utan att tänka igenom de långsiktiga konsekvenserna, säger Shuo Li.
 75. Om man skulle följa ingångna avtal och erbjuda justa villkor och tala om att man tänker göra det, då är jag helt övertygad om att man kommer lyckas rekrytera bland arbetslösa i Sverige, säger Magnus Lindberg.
 76. – Har du tänkt på en sak? Vad tyst det har varit den senaste tiden! Gud vad skönt!.
 77. Och jag, jag tänker på den siste schamanen.
 78. Då tänker vi på att inte bara de som diskuterar i panelen är samer utan även moderatorn.
 79. De kan ju tänka på det nästa gång de öppnar en banan, att vi gärna vill komma hem också.
 80. Skyddsvisiret är tänkt att skydda användaren från stänk och partiklar och förhindra smittspridning.
 81. – Vi har tänkt om och gått över från plast till papper, och börjat köpa soppåsar på rulle, mestav ekonomiska skäl.
 82. – Jag tänkte att nu är nog inte mitt liv längre.
 83. – Jag bara tänker att jag borde vara hemma med min familj, min fru och mitt barn.
 84. Men just att våga bryta mot sitt eget sound eller stil, menar han är en central del av konstnärskapet – och han tänker att konsten kan vara en dörröppnare för att tänka nytt, till exempel i frågan om basinkomst till alla.
 85. – Jag tänkte att jag kanske kunde sprida skratt och bidra till en lättare stämning, säger han.
 86. Hade man vetat om det hade man kanske tänkt annorlunda, säger Sanna Eskilsson Juhlin.
 87. – Man kan till exempel tänka sig att de som lever i hushåll med flera personer löper större risk att smittas, jämfört med dem som lever i singelhushåll.
 88. Men Donald Trump tänker inte omförhandla avtalet som skrevs under i januari.
 89. En digitalisering är i grunden något positivt men det går så fort nu att ingen har hunnit tänka igenom vad det får för konsekvenser.
 90. En grundlagsändring var tänkt att tillåta honom att stanna vid makten fram till 2036 och firandet av "segerdagen" skulle tas till nya nivåer vid 75–årsjubileet för Nazitysklands kapitulation.
 91. Tyskland, Norge och Danmark har redan aviserat att man tänker återstarta sina toppdivisioner.
 92. Det märks att Ichi tänkt till för att kvalitén inte ska tummas på även om gästen lägger sista handen vid maten.
 93. – Då kan man tänka på att man brukar vara ganska glad och nöjd efteråt.
 94. Den nytillträdda regeringen, som är tänkt att styra under en övergångsperiod tills nya val hålls, står inför flera svåra utmaningar.
 95. – Vi tänker inte sätta ett datum för gränsfrågan i morgon (torsdag).
 96. Löfven vill inte gå in på vilka konkreta åtgärder som måste till eller vilka politiska beslut han tänker sig för att bättra på villkoren.
 97. Rådiga moskébesökare övermannade Manshaus innan någon hann skadas i al–Noor, men i förhör har han sagt att han hade tänkt "döda så många som möjligt".
 98. – Mycket i det här handlar om att vi inte kan göra de effektiviseringar vi hade tänkt göra.
 99. Dahl har ytterligare ett tips som kan lätta allergibesvären, något som många nog inte tänker på.
 100. Den som har sålt huset eller bostadsrätten under året har en hel del att tänka på.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till tänka är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är överväga en synonym till tänka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.