Synonymer till tacka nej

Vi känner till en synonym till tacka nej. Frasen tacka nej är synonymt med avböja och kan beskrivas som ”avvisa en inbjudan eller ett erbjudande, särskilt genom att kort berätta för annan att man uppskattar att man blev tillfrågad”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tacka nej samt se exempel på hur frasen används i det svenska språket.

Alla synonymer till tacka nej

Följande ord betyder ungefär det samma som frasen tacka nej och kan ofta användas istället.

 1. avböja

Vad är motsatsen till tacka nej?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till tacka nej.

Vad betyder tacka nej?

 1. avvisa en inbjudan eller ett erbjudande, särskilt genom att kort berätta för annan att man uppskattar att man blev tillfrågad

Hur kan frasen tacka nej användas?

Det saknas exempel på hur tacka nej kan användas.

Hur används frasen tacka nej i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur frasen tacka nej används i vanlig text.

 1. Den svenske mittfältaren Albin Ekdal är ånyo skadad och tvingades tacka nej till landslagssamlingen, där Sverige ställs mot Chile och Rumänien i två träningsmatcher.
 2. – Det gäller att du, precis som i vården i dag, har en möjlighet att tacka nej till det här på samma sätt som du kan tacka nej till en operation och i stället få acceptera att du har ont i knäet eller höften.
 3. – Vi tyckte inte att vi kunde tacka nej till att spela på invigningen och det var ju i december i fyra minusgrader.
 4. Den ryska skridskoåkaren Olga Graf väljer att tacka nej till deltagande vid OS i Pyeongchang, trots att hon blivit inbjuden av Internationella olympiska kommittén (IOK).
 5. Aspirerar någon på att bli riksbankschef får man åren närmast dessförinnan tacka nej till en hög politisk position i regeringskansliet.
 6. Bland annat har både Andy Murray och Kei Nishikori tvingats tacka nej till grand slam–turneringen i Australien på grund av skador.
 7. Att någon fotbollslinje skulle tacka nej till Skånecupens bäste spelare är väl knappast troligt.
 8. "Jag erbjöds en möjlighet som man får bara en gång i livet och som jag inte kunde tacka nej till", säger Nico Delvaux i Metsos pressmeddelande om utnämningen.
 9. – Ett sådant här hedersuppdrag kan man ju inte tacka nej till.
 10. De flesta andra notiser har bara ett litet x för att ta bort själva notisen, men Kalender kan visa Tacka ja och Tacka nej på föreslagna möten.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är avböja en synonym till tacka nej. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till frasen tacka nej

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om frasen tacka nej.

Bild med texten tacka nej