Synonymer till tagen

Se även tar

Vi känner till 8 synonymer till tagen. Ordet tagen är en synonym till utmattad och påverkad och kan bland annat beskrivas som ”utmattad; (psykiskt) påverkad”. Ordet är motsatsen till opåverkad.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tagen samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till tagen

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet tagen och kan ofta användas istället.

 1. berörd
 2. gripen
 3. kull
 4. medtagen
 5. påverkad
 6. rörd
 7. utmattad
 8. uttröttad

Vilka ord betyder nästan samma sak som tagen?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till tagen. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. utnött
 2. utarbetad

Vad är motsatsen till tagen?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. opåverkad
 2. oberörd

Vad betyder tagen?

 1. utmattad; (psykiskt) påverkad
 2. perfektparticip av ta; som tagits
 3. perfektparticip av ta; uttröttad
 4. perfektparticip av ta; gripen, djupt rörd

Hur kan ordet tagen användas?

Följande exempelmeningar visar hur tagen kan användas.

 1. alla eleverna var tagna av filmen om förintelsen

Hur används ordet tagen i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet tagen används i vanlig text.

 1. – Vi i kommunalrådsgänget blev så oense både om hur vi skulle ha gjort utredningen och om vi skulle ha gjort den överhuvud taget.
 2. Ministern har överhuvud taget inte kommit till samarbetspartierna och träffat oss alla vid något tillfälle.
 3. Vi var naturligtvis båda tagna av beskedet och var överens om att jag inte kunde medverka under de här omständigheterna, säger Runar Viksten till Aftonbladet.
 4. – Det är möjligt men han måste ta en dag i taget.
 5. Så det gäller verkligen att vara fokuserad och inte blir tagen av stundens hetta.
 6. – En första bedömning är att det är en vapenkopia, en så kallad replika och att den inte är funktionsduglig, men vapnet ska ändå undersökas närmare och det är taget i beslag, säger Towe Hägg, presstalesperson på polisen.
 7. Men för dem som inte är ekonomiskt oberoende, uppmuntrar jag till otrohet – beta av en tjänst i taget under en månad, plocka russinen i kakan och gå vidare till nästa.
 8. Den som aktiverar funktionen måste först ange sitt Apple id–lösenord och sedan ansluta den fysiska nyckeln till telefonen för att kunna logga in över huvud taget.
 9. – Det tar ett tag att få ordning på mina känslor, kanske i kväll kanske i morgon kommer det upp till ytan, säger en väldigt tagen Shiffrin.
 10. Jag tar ett steg i taget, ler Karlsson efter dagens tredje etapp och den internationella intervjun på engelska i Viaplays sändning.
 11. – Vi var alldeles för stillastående, jag vet inte om de var tagna av stundens allvar.
 12. Vispa sedan ner lite socker i taget.
 13. Med tiden blev det allt vanligare med skönhetsdrottningar som delade ut priser till vinnaren av tornerspelet, så detta är alltså inte helt taget ur luften.
 14. Katolska kyrkans biskop i Sverige, kardinal Anders Arborelius, är tagen av beskedet om Benedictus bortgång.
 15. Givetvis är jag glad över beslutet, men jag är också besviken över att det svenska rättsväsendet över huvud taget utgår från fabricerade brottsanklagelser gentemot mig och andra.
 16. Och han var nästan i samma ålder som jag, säger en märkbart tagen Tedros under en pressträff i Genève, rapporterar BBC.
 17. Polen svarar samtidigt med att säga att man tycker att det är fel att över huvud taget baka ihop så olika frågor i ett paket.
 18. – Det finns en berättigad förväntan både på politikens och ekonomins stora aktörer att man agerar långsiktigt och ansvarsfullt och att man ser detta på längre sikt än ett kvartal i taget.
 19. I ett pressmeddelande från Sveriges a–kassor skriver de att ”medlemmar kan ha svårt att just nu över huvud taget nå sin a–kassa”.
 20. Han upplevde att det var utdrag tagna ur sin kontext.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är utmattad en synonym till tagen. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är opåverkad motsatsen till tagen.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på tagen

Bild till ordet tagen

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet tagen.

Bild med texten tagen