Synonymer till takt

Vi känner till 5 synonymer till takt. Ordet takt är en synonym till taktfullhet och tempo och kan bland annat beskrivas som ”känsla för vad som passar i olika situationer, hänsyn”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av takt samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till takt

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet takt och kan ofta användas istället.

 1. frekvens
 2. rytm
 3. taktfullhet
 4. tempo
 5. upprepning

Vilka ord betyder nästan samma sak som takt?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till takt. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. repris
 2. repetera
 3. iteration
 4. eko

Vad är motsatsen till takt?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till takt.

Vad betyder takt?

 1. känsla för vad som passar i olika situationer, hänsyn
 2. tempo, hastighet
 3. rytmisk växling i musik eller vers; minsta rytmiska enhet
 4. regelbunden rytm; tempo
 5. (musik) metrisk enhet, som beskriver den tidsperiod som det tar innan betonade pulsslaget återkommer, i 2/4 efter två pulsslag (vartannat), i musikaliska notationssystemet visat som utrymmet mellan två taktstreck
 6. finkänslighet; hänsyn

Hur kan ordet takt användas?

Följande exempelmeningar visar hur takt kan användas.

 1. Vi måste öka takten om vi ska hinna!
 2. han kunde aldrig hålla takten när han dansade
 3. de gick i takt med musiken

Hur används ordet takt i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet takt används i vanlig text.

 1. Sedan höjdes den i snabb takt till 2,50 procent vid utgången av året.
 2. – Företagen resonerar att om konsumenten själv hade tagit lånet med löpande ränta så ökar också den i takt med att Riksbanken höjer styrräntan.
 3. Men i takt med att det funnits ett tag luckras det upp, då ökar inflationen.
 4. Det finska konsultbolaget Silo AI har fått upp rejäl fart i takt med att kompetens inom AI blir allt mer eftertraktat.
 5. Men inkomsterna har ökat i ungefär samma takt, säger han om utvecklingen under årets första kvartal.
 6. "Det är andra månaden i rad som indexet ökade men fortfarande är utanför tillväxtzonen och som innebär att aktivitetsnivån i näringslivet fortsätter att sjunka, om än i en avtagande takt", skriver Swedbank.
 7. Vi Moderater tycker det är rimligt att man betalar ett lite högre biljettpris år för år i takt med prisutvecklingen i samhället i stort.
 8. “I takt med en sådan utveckling kommer folkviljan som återspeglas av resultatet i riksdagsvalen bli mindre och mindre relevant.
 9. ”I takt med en sådan utveckling kommer folkviljan som återspeglas av resultatet i riksdagsvalen bli mindre och mindre relevant.
 10. Det finns en tydlig utveckling, i takt med att vi upplevt fler kriser och blivit tvungna att agera har vi också insett att vi inte kan upprätthålla allting som vi brukar göra, för det blir ineffektivt, säger hon.
 11. Men i takt med att elbehovet ökar i landet så har frågan om utbyggnad av vattenkraft åter aktualiserats.
 12. En majoritet av britterna tycker fortfarande att kungahuset är ”ganska viktigt” eller ”mycket viktigt”, men andelen minskar i snabb takt, visar ny statistik från det oberoende forskningsinstitutet National Centre for Social Research.
 13. Antalet offer riskerar stiga ytterligare i takt med att uppröjningsarbetet pågår.
 14. Eftersom Europa behöver allt fler invandrare i takt med att befolkningen blir allt äldre hoppas Filippo Grandi på en mer reglerad process för dem som söker sig till EU för att jobba, vilket skulle minska pressen på asylmottagandet.
 15. Eftersom användningen av data kommer att fortsätta öka, kommer lagrings– och hanteringskapaciteten att behöva växa i samma takt, och vi är glada att stötta det ekonomiskt.
 16. Det har bromsat takten i nya investeringar.
 17. Första dagen i Göteborg började lite trögt men i takt med att solen omfamnade staden och göteborgarna slutade jobbet ökade trycket.
 18. Hon kämpar på i sin otacksamma position som bonusmamma men hennes längtan efter ett eget barn växer i samma takt som den biologiska klockan räknar ner tiden som i en bomb i en Bond–film.
 19. Och i takt med att vinter blir till vår och vår till sommar beräknas allt fler ge sig ut på havet.
 20. I takt med ökningen av diagnoser, har också antalet som får adhd–läkemedel utskrivet ökat.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är taktfullhet en synonym till takt. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet takt

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet takt.

Bild med texten takt