Synonymer till tanke

Vi känner till 6 synonymer till tanke. Ordet tanke är en synonym till reflexion och övervägande och kan bland annat beskrivas som ”det som uppkommer när man tänker, föreställning”. Ordet används i uttrycket ”får någon på andra tankar” som betyder ”får någon att ändra sig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tanke samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till tanke

 1. avsikt
 2. fundering
 3. idé
 4. målsättning
 5. reflexion
 6. övervägande

Vilka ord betyder nästan samma sak som tanke?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till tanke. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. ambition

Vad är motsatsen till tanke?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till tanke.

Vad betyder tanke?

 1. det som uppkommer när man tänker, föreställning
 2. information direkt tillgänglig i ett medvetande, det som man tänker
 3. idé

Hur används ordet tanke i uttryck?

 1. får någon på andra tankar = får någon att ändra sig
 2. med tanke på = med hänsyn till

Hur böjs tanke?

 1. tankar
 2. tankarna
 3. tankarnas
 4. tankars
 5. tanke
 6. tanken
 7. tankens
 8. tankes

Hur kan ordet tanke användas?

Följande exempelmeningar visar hur tanke kan användas.

 1. hon är alltid i hans tankar
 2. boken leder tankarna till Robinson Crusoe

Hur används ordet tanke i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet tanke används i vanlig text.

 1. Inget fel på det, med tanke på hur gediget hantverket är.
 2. Han berättar att sambon Kelsey och deras hund Bentley har varit i Kanada på hennes brors bröllop, vilket gjort att det varit ensamma nätter med tankarna efter tre raka förluster och noll mål.
 3. Vissa bröt formellt kontakten med sin nya ärkefiende, andra klickade bara på knappen ”avfölj” och beslutade sig för att aldrig mer ägna personen en endaste tanke.
 4. Men klaustrofobin i tanken på att INTE VETA vad som finns där ute.
 5. Det finns en märklig reaktion på det faktum att USA lämnade Afghanistan och det är nog tanken att det snöpliga slutet handlar om själva USA–imperialismens svanesång.
 6. – Sedan klingar de av lite olika, säger Matti Sällberg, och tillägger att han tycker att studien stärker tanken att man behöver ge en tredje dos 6–12 månader efter att man är fullvacinerad.
 7. – Mina svarta tankar är att ni vill sätta dit mig.
 8. – Med tanke på vår framgång utomlands och den position vi har sett till vår storlek har vi nu ett förtroende från branschen och våra investerare att ta det här lönsamhetstappet.
 9. Detta inte minst med tanke på att de branscher inom vilka flest företag har ansökt om skatteanstånd – hotell och restaurang – i praktiken har varit belagda med närings­förbud under pandemin.
 10. Frånvaro av tankar, känslor, slutsatser.
 11. Närmast till hands för jämförelse ligger kanske Athena Farrokhzad, men tankarna går även till exempelvis Rasha Alqasim.
 12. – Vi har på senare tid sett att gemensamhetslokaler blivit allt mer populärt och på SBC får vi dagligen ta emot frågor från föreningar som går i tankarna att göra om lokaler till mer gemensamt anpassade ytor.
 13. – Tajmingen framstår som lite märklig, med tanke på risken för översvämningar de kommande veckorna och månaderna, som skulle kunna påverka reaktordriften, säger chefen Jenny Town.
 14. Det kan dock komma att ändras med tanke på att Iphone 12 Mini inte alls blivit den succé Apple förväntat sig.
 15. För tio år sedan var tanken på att jobba utanför arbetsplatsens väggar främmande, men nu märks ett ökat intresse bland företag att erbjuda naturnära miljöer och utomhuskontor för sina anställda.
 16. Du har visserligen kunnat berätta om vissa personliga tankar och erfarenheter, som känslan när du steg in i en kyrka första gången och hur illa din far behandlat din mor samt syster.
 17. Namnet togs från en borg i Amsterdam, men stilen för snarare tankarna till slott som Drottningholm eller Versailles.
 18. En central tanke var att något hundratal identifierade unga på väg in i kriminalitet helt enkelt behövde ”lyftas bort” från sina hemmiljöer och stadsdelar under en längre tid, bort från Göteborg.
 19. – Från Alliansstyret har det inte funnits någon ambition eller tankar om att detta inte är något som vi ska våga diskutera.
 20. För i dag står skärgårdsflottan för hälften av utsläppen från Stockholms lokaltrafik, och tanken är att katamaranen ska bidra till en snabb omställning.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är reflexion en synonym till tanke. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.