taskig

Används i vardagligt tal.

Taskig är synonymt med tyken och hård och kan bland annat beskrivas som ”okamratlig, elak”. Ordet är motsatsen till hygglig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av taskig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till taskig

bestialisk, dum, elak, grym, hård, illvillig, jäklig, kartig, katig, kymig, lumpen, nedrig, obror, ohyfsad, ond, oschysst, osympatisk, otrevlig, perfid, rutten, spydig, stygg, tarvlig, tyken

Motsatsord till taskig

hygglig, bussig

Vad betyder taskig?

 1. okamratlig, elak
 2. (vard.) okamratlig, otrevlig eller inte snäll
 3. (vard.) dålig

Böjningar av taskig

 1. taskig
 2. taskiga
 3. taskigare
 4. taskigast
 5. taskigaste
 6. taskige
 7. taskigt

Exempel på hur ordet taskig kan användas

 1. barnen var taskiga mot den nya flickan

Exempel på hur ordet taskig används i svenska tidningar

 1. Jag minns att folk i media var jäkligt taskiga mot dig då.
 2. – Jag tvivlade på mig själv, hade så taskigt självförtroende.
 3. De som stannade kvar var de taskiga och de som förnedrade kvinnorna.
 4. – Första halvlek är godkänd förutom att vi släpper in målet och sätter oss i en taskig sits inför andra.
 5. Med typiskt taskig 08–humor panorerar reportageteamet över Köpings grå industriområden samtidigt som några kruspermanentade tonårstjejer lurats att sjunga ”Köping är en vacker stad, vacker stad, vacker stad”.
 6. Inte minst eftersom Gerwig lyckas driva lite milt med alla sina rollfigurer (inte minst Lady Bird) utan att vara taskig.
 7. Låten jag ska göra på lördag ska vara med i min nästa show och hade jag inte haft med den här hade den varit bränd och det var så taskigt mot den här kompositören som varje år fått höra att det inte passar av den snorkiga fjollan i Stockholm.
 8. Hon vill inte såra Lisbet Palme, tycker att det känns taskigt att berätta om hennes tillstånd på mord­natten, skäms dessutom redan inför henne eftersom hon inte lyckades rädda hennes man.
 9. Om jag ska vara taskig och jämföra Keret med Keret är det som att hans skruvade litterära hjärna ger bäst utdelning när det finns spelrum för fiktionen.
 10. Vill man vara taskig så hittar man paralleller mellan resultatet och Börje Ekholms hälsostatus.
 11. ”Om det blir väldigt taskiga skattevillkor den dagen man ska vidare från Sverige så blir det självklart ett argument emot att flytta hit och verka här”, säger han.
 12. – Man får ofta höra att tidningarna är så taskiga mot artisterna nu för tiden, att det var bättre förr.
 13. Mest var det för att få hjälp med signalement men också för att det kanske kan stärka någon annan som mår lika taskigt.
 14. Jag läste en artikel där en läkare uttryckte sig taskigt – ska du verkligen behålla monstret, mongot? Ibland är det sådana ord.
 15. Skriven på rätt sätt skulle den kunna ge den pressade poliskåren välbehövliga extrainkomster och fylla våra häkten med småfeta smygrökare med de bästa föresatser – och taskig självkontroll.
 16. Och det är ju en lite taskig ålder att sitta ensam.
 17. Jag tycker att min tajmning har varit taskig, jag har varit på fel plats vid rätt tillfälle, säger han.
 18. Leif Lindström påpekar i uttalandet att han under sina yrkesverksamma år aldrig har anklagats för att ha en "taskig" kvinnosyn.
 19. Oavsett om det handlar om mobbing, taskig kultur eller utfrysning – ju längre det håller på, dess svårare blir det att rätta till.
 20. !! Så börja ta och titta er i spegeln och tänk en extra gång innan ni beter er som ni (inte alla) gör! För ni får verkligen inte ut något av att vara taskig mot någon annan.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till taskig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tyken en synonym till taskig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är hygglig motsatsen till taskig.