teori

Synonymer till teori

begrepp, doktrin, hypotes, instruera, lära, modell, plan, resonemang, tankeexperiment, tankegång

Motsatsord till teori

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till teori.

Vad betyder teori?

 1. system av antaganden som ska förklara vissa fakta
 2. (vard.) gissning man starkt tror på
 3. (vard.) teoretisk förklaringsmodell för något slags förhållande; förklaring som bygger på teoretisk kunskap istället för praktisk kunskap
 4. (vetenskap) en teoretisk modell som anses förklara eller beskriva något förhållande på ett mycket bra sätt; en beskrivning som tros ligga mycket nära sanningen samt ger förutsägelser som kan bekräftas experimentellt
 5. (logik) summan av de sanningar som kan härledas ur en modell eller från ett antal axiom; vad man vet är sant i ett axiomatiskt system
 6. (matematik) en viss gren av matematiken som försöker beskriva en viss struktur fullständigt

Exempel på hur teori kan användas

 1. det finns olika teorier om universums uppkomst

Exempel på hur teori används i svenska tidningar

 1. Forskare som brittiska BBC talat med avfärdar teorierna om att det skulle finnas en koppling mellan 5g–teknik och coronaviruset.
 2. En nordkoreansk avhoppare ber om ursäkt för sin teori om att den excentriske diktatorn Kim Jong–Un troligen är så sjuk att han inte kan stå på benen.
 3. Trogen sina influenser från grekisk mytologi och psykoanalytisk teori (liksom erfarenheten av att själv ha legat på divanen) tecknar Glück henne i hela hennes arketypiska magnitud.
 4. De skulle i teorin kunna ha alltifrån Tesla till Volvo som leverantör av lastbilar, säger Robert Falck.
 5. Enligt den teorin kan himlakroppar inte komma tillbaka till exakt samma ställe i sin bana, till skillnad från Newtons klassiska modell för hur himlakroppar rör sig i rymden.
 6. Skillnaden här är att det handlar om liv och död, i alla fall i teorin.
 7. Det var då han kom fram till sin teori.
 8. Som sättet att jobba i det här spelsättet i den här spelidén, sättet att instruera och koppla teori i form av väldigt mycket visualisering och praktik.
 9. På Röhsska museet ges fler pusselbitar, särskilt i den grafiska presentationen av tidsförloppet, kompletterat med bland annat foton, tidningsklipp, citat från intervjuer, cirkulerande teorier och opinionsyttringar.
 10. UCLA var först med att översätta teorin till verklighet i laboratoriet, och till forskarnas glädje var processen avslutad på tre timmar.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av teori

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är resonemang en synonym till teori. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.