teori

Teori är synonymt med resonemang och modell och kan bland annat beskrivas som ”system av antaganden som ska förklara vissa fakta”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av teori och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till teori

begrepp, doktrin, hypotes, instruera, lära, modell, plan, resonemang, tankeexperiment, tankegång

Motsatsord till teori

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till teori.

Vad betyder teori?

 1. system av antaganden som ska förklara vissa fakta
 2. (vard.) gissning man starkt tror på
 3. (vard.) teoretisk förklaringsmodell för något slags förhållande; förklaring som bygger på teoretisk kunskap istället för praktisk kunskap
 4. (vetenskap) en teoretisk modell som anses förklara eller beskriva något förhållande på ett mycket bra sätt; en beskrivning som tros ligga mycket nära sanningen samt ger förutsägelser som kan bekräftas experimentellt
 5. (logik) summan av de sanningar som kan härledas ur en modell eller från ett antal axiom; vad man vet är sant i ett axiomatiskt system
 6. (matematik) en viss gren av matematiken som försöker beskriva en viss struktur fullständigt

Böjningar av teori

 1. teori
 2. teorier
 3. teorierna
 4. teoriernas
 5. teoriers
 6. teorin
 7. teorins
 8. teoris

Exempel på hur ordet teori kan användas

 1. det finns olika teorier om universums uppkomst

Exempel på hur ordet teori används i svenska tidningar

 1. I teorin ska all data som appen samlar in avaggregeras för att förhindra att användare kan identifieras.
 2. En teori är att coronaviruset har importerats till landet via infraktat gods.
 3. Många av motiven på hällarna i Aspeberget, Fossum, Litsleby och Vitlycke bär spår av Medelhavet, vilket forskarna menar stärker teorin att hällristningarna avbildar handel mellan Skandinavien och Medelhavsländerna för runt 3.
 4. Och enligt forskarna på Milanouniversitetet Bicocca dog konstnären troligen av lunginflammation – och inte av syfilis eller klamydia, vilket tidigare varit den mest populära teorin.
 5. Det finns teorier om att mängden viruspartiklar man utsätts för kan spela in – vilket skulle kunna förklara varför exempelvis sjukvårdspersonal blivit allvarligt sjuk.
 6. Många teorier har framförts om vad som hände med kroppen.
 7. Flera olika teorier finns om bästa intervall för pauser, men för att de ska fungera bör du utgå från dina individuella behov.
 8. Vad som drabbat älgarna är oklart, men teorin är att det är parasiten hjortlusflugan som varit framme.
 9. Den vanligaste teorin är att någon – vi kan kalla honom Thespis – lösgjorde sig från kören och vände sig till publiken med egna repliker.
 10. – Smittskyddsläkaren har en teori om att det hänger samman med underhållsstoppet inom gruvindustrin.
 11. Aguada Fénix omkullkastar den tidigare teorin att mayakulturens storskaliga byggnadsprojekt i södra Mexiko och Centralamerika genomfördes under den så kallade klassiska perioden, från år 250 och fram till 900–talet.
 12. Turerna, förundersökningsledarna och teorierna har varit många i försöken att lösa mordet på dåvarande statsminister Olof Palme som sköts till döds på Sveavägen i Stockholm en sen februarikväll för 34 år sedan.
 13. Går ut på att det var den sydafrikanska underrättelsetjänsten som låg bakom mordet på statsministern, enligt teorin på grund av Palmes kamp mot landets dåvarande apartheidregim.
 14. Undantaget av fem personer föreslås få användas på nytt tidigast efter tre månader, i teorin blir det därmed möjligt att göra det flera gånger om året.
 15. Enligt vissa teorier skulle parasitismen också kunna vara en starkt bidragande orsak till att de flesta djur har sexuell fortplantning, i stället för att bara föröka sig genom kloning.
 16. Forskare som brittiska BBC talat med avfärdar teorierna om att det skulle finnas en koppling mellan 5g–teknik och coronaviruset.
 17. En nordkoreansk avhoppare ber om ursäkt för sin teori om att den excentriske diktatorn Kim Jong–Un troligen är så sjuk att han inte kan stå på benen.
 18. Trogen sina influenser från grekisk mytologi och psykoanalytisk teori (liksom erfarenheten av att själv ha legat på divanen) tecknar Glück henne i hela hennes arketypiska magnitud.
 19. De skulle i teorin kunna ha alltifrån Tesla till Volvo som leverantör av lastbilar, säger Robert Falck.
 20. Enligt den teorin kan himlakroppar inte komma tillbaka till exakt samma ställe i sin bana, till skillnad från Newtons klassiska modell för hur himlakroppar rör sig i rymden.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till teori är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är resonemang en synonym till teori. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.