Synonymer till testamente

Testamente kan bland annat beskrivas som ”skriftlig handling där man talar om hur ens egendom ska fördelas när man är död”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av testamente samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till testamente

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till testamente.

Vad är motsatsen till testamente?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till testamente.

Vad betyder testamente?

 1. skriftlig handling där man talar om hur ens egendom ska fördelas när man är död
 2. var och en av de två huvuddelarna i Bibeln
 3. (juridik) dokument som beskriver hur en persons ägodelar skall fördelas efter att denne avlidit
 4. (bildligt) efterlämnade tankar, budskap till efterträdare

Hur kan ordet testamente användas?

Följande exempelmeningar visar hur testamente kan användas.

 1. Om du vill att din sambo ska ärva dig, så måste du skriva testamente!
 2. Gamla testamentet
 3. Nya testamentet

Hur används ordet testamente i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet testamente används i vanlig text.

 1. Som hur äldre par reder sig ekonomiskt om den ena dör, frågor om arv och testamenten och om de gamla möjligen behöver byta bostad.
 2. Pandemin har väckt många frågor om testamenten och vad som händer med ekonomin och ens skulder när man dör, enligt Caroline Törnquist.
 3. Fastigheten, som ligger på en attraktiv adress i Stockholms innerstad, donerades via stiftelsen till Stockholmspolisen på 1940–talet, enligt ett testamente från ingenjören som byggt huset.
 4. Anders Thornberg skriver att Polisen inte råder över stiftelsens konstruktion och understryker att stiftelsen tillkommit genom ett testamente.
 5. Enda gången termen förekommer i Nya testamentet är i Andra Petrusbrevet, syftande på just morgonstjärnan.
 6. Hon efterlämnade en enorm bildskatt, som enligt testamentet inte fick skingras och visas först 20 år efter hennes död.
 7. Advokat Pelle Svensson överlämnar Petterssons vän Lars Tingströms så kallade testamente som pekar ut Christer Pettersson som mördaren.
 8. I deras testamente framgick hur mycket han betydde för dem.
 9. För halvtannat decennium sedan förkunnade Kurt Vonnegut den litterära satirens nära förestående död i sin sista bok, det litterära och politiska testamentet "En man utan land".
 10. – Främst för att jag känner en kvinna som har två livstidsdomar utställda på sig, vilket känns som något ur Gamla testamentet.
 11. De innehöll instruktioner för begravning, testamente och ett avskedsbrev.
 12. Militär och fideikommissarie som skrev testamente 1755 om att en arvinge inte fick gifta sig med någon utanför adeln.
 13. I helgen satte de boende på ett vårdboende i den danska staden Thisted på nordvästra Jylland sprätt på en del av de 1,3 miljoner danska kronor som det gifta paret hade gett vännerna i sitt testamente, skriver TV2.
 14. Det handlar om vetenskapliga meriter och vad som är till nytta för mänskligheten enligt Nobels testamente.
 15. För att framtidsfullmakten ska vara giltig finns speciella formkrav ungefär som för testamenten, den ska vara undertecknad samtidigt som två vittnen är närvarande.
 16. Vill man inte det måste man skriva ett testamente.
 17. Ida Linde debuterade 2006 med diktsamlingen ”Maskinflickans testamente” och har sedan dess gett ut både poesi och prosa.
 18. Ola Wikander är författare, översättare från antika språk, teologie doktor och lärare i Gamla testamentets exegetik vid Lund universitet.
 19. Efter uppläsningen av ett omtumlande testamente i ”Ett skri i natten” följer dramatiska blixtnedslag och oförklarliga försvinnanden, inte bara av rollfigurer utan också av rekvisita och repliker.
 20. Sambor kan skriva testamente till förmån för varandra.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet testamente

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet testamente.

Bild med texten testamente