Synonymer till tillbaka

Vi känner till 8 synonymer till tillbaka. Ordet tillbaka är en synonym till åter och återkomst och kan bland annat beskrivas som ”till en tidigare plats eller tidpunkt, bakåt, åter”. Ordet används i uttrycket ”drar sig tillbaka” som betyder ”slutar arbeta; vilar; är ensam”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tillbaka samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till tillbaka

 1. i retur
 2. igen
 3. retur
 4. tillbaks
 5. ånyo
 6. åter
 7. återkomst
 8. återvända

Vilka ord betyder nästan samma sak som tillbaka?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till tillbaka. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. återigen

Vad är motsatsen till tillbaka?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till tillbaka.

Vad betyder tillbaka?

 1. till en tidigare plats eller tidpunkt, bakåt, åter
 2. i det förflutna

Hur används ordet tillbaka i uttryck?

 1. drar sig tillbaka = slutar arbeta; vilar; är ensam

Hur böjs tillbaka?

 1. tillbaka

Hur kan ordet tillbaka användas?

Följande exempelmeningar visar hur tillbaka kan användas.

 1. hon har just kommit tillbaka från Spanien
 2. han måste snart lämna tillbaka boken
 3. farfar satt och tänkte tillbaka på sin barndom
 4. sedan en tid tillbaka bor han i Stockholm

Hur används ordet tillbaka i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet tillbaka används i vanlig text.

 1. Hon drog senare tillbaka anklagelsen.
 2. – Det är första gången i en final på tre år, det har varit en lång väg tillbaka hit men jag kunde inte ha gjort det utan er, tack, säger han enligt BBC.
 3. Flickor har inte tillåtits tillbaka till klassrum i statliga skolor efter årskurs sju, förutom i ett tiotal av landets 34 provinser.
 4. Låna så lite som möjligt och se till att ha en plan för hur det ska betalas tillbaka, säger Sharon Lavie.
 5. – Men mamma, nu är vi här för att träffas och om några dagar flyger vi tillbaka till Sverige igen.
 6. – Allt faller tillbaka på att länder som är i konflikt med Ryssland verkar ha en väldig otur med cyberangrepp, säger han.
 7. Tidningen skriver även att personal ska ha gått till en närliggande butik med en resväska som fördes tillbaka ”fylld med vinflaskor” och att det rådde “feststämning”.
 8. De höga elpriserna riskerar att få spridning om de inte sjunker tillbaka till en mer normal nivå.
 9. Natoländerna vill att Ryssland drar tillbaka de omkring 100 000 stridsberedda soldaterna som finns placerade precis öster om gränsen.
 10. Det kommer inte ställas ut på något museum i nuläget utan församlingsrådet har bestämt att skrinet ska läggas tillbaka på den plats det hittades.
 11. Sedan måste man nog jobba mer med att trycka tillbaka polyestern, som tycks ha tagit andelar som biobaserade material har förlorat eftersom polyester har varit ett billigare alternativ, säger Harald Cavalli–Björkman.
 12. Planen var att Idrottsgalan på måndag skulle komma tillbaka till den stora scenen efter att ha haft ett mindre format 2021, men så blir det inte.
 13. De ryskledda styrkorna har fått kontroll på läget i Kazakstan och ska börja dra sig tillbaka, enligt president Kasym–Zjomart Tokajev.
 14. Efter en två år lång paus från idrotten med bland annat militärtjänstgöring så kom han tillbaka med dunder och brak.
 15. Tekniska museet ska betala tillbaka 9,7 miljoner i omställningsstöd till Skatteverket.
 16. Samtliga har, enligt ett intern polis–pm, ingått i Flemingsbergsnätverket, i vilket det sedan en tid tillbaka pågår en intern och blodig maktkamp.
 17. I år är publiken tillbaka i salongerna.
 18. Tennisstjärnan Novak Djokovic tränade på Australian Open–anläggningen i Melbourne på tisdagen, dagen efter det att en domstol i staden slagit fast att det det var fel att dra tillbaka serbens visum.
 19. Julhelgerna är över, många går tillbaka till jobbet och skolorna öppnar.
 20. Ett tag såg det ut som om idrotten var på väg tillbaka till normala spår.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är åter en synonym till tillbaka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.