tillfälle

Tillfälle är synonymt med öppning och ögonblick och kan bland annat beskrivas som ”viss tidpunkt”. Ordet används i uttrycket ”tar tillfället i akt” som betyder ”utnyttjar tillfället, passar på”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tillfälle och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till tillfälle

chans, gång, klockslag, möjlighet, situation, stund, tag, tidpunkt, ögonblick, öppning

Motsatsord till tillfälle

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till tillfälle.

Vad betyder tillfälle?

 1. viss tidpunkt
 2. möjlighet
 3. en viss tidpunkt, särskilt då något speciellt inträffar
 4. även möjlighet

Hur används tillfälle i uttryck?

 1. tar tillfället i akt = utnyttjar tillfället, passar på

Böjningar av tillfälle

 1. tillfälle
 2. tillfällen
 3. tillfällena
 4. tillfällenas
 5. tillfällens
 6. tillfälles
 7. tillfället
 8. tillfällets

Exempel på hur ordet tillfälle kan användas

 1. han avvaktar ett lämpligt tillfälle att sälja aktierna
 2. Det här är inget bra tillfälle, kan jag ringa upp dig senare?
 3. hon fick tillfälle att studera utomlands
 4. Det här är ett gyllene tillfälle som vi inte får missa!

Exempel på hur ordet tillfälle används i svenska tidningar

 1. Vi har det perfekta tillfället, vi har kunskapen och vi har lösningarna.
 2. Trump har haft fyra personer i den tjänsten, varav den nuvarande är Kelly Craft som vid upprepade tillfällen uttryckt skepsis till människans och fossilbränslens roll i klimatförändringarna.
 3. Apple har redan dömts till mångmiljonböter vid flera tillfällen i rättsliga processer som följt efter "battery–gate".
 4. – Det är viktigt att gå in med restriktioner vid ett bra tillfälle, varken för tidigt eller för sent.
 5. – Det mesta tyder på att det är väldigt ovanligt med den här typen av fall och i det här fallet hade hon en mycket mild infektion vid andra tillfället.
 6. Det verkar också bero på hur kraftfull infektionen var vid det första tillfället, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till DN.
 7. Länsstyrelsen ska fortlöpande kontrollera att människor med djurförbud inte bryter mot förbudet och vid två tillfällen sedan förra året har man kontrollerat gården i Ånge – men där finns bara mannen kvar.
 8. Troligen har det skett vid en fasadrenovering vid något okänt tillfälle, skriver lokaltidningen El norte de Castilla.
 9. – Det må ha varit Gustav Trolle som öppnade för det här, men det är inte befängt att tänka sig att Kristian ser tillfället, när det serveras honom på silverfat, att bli av med sina främsta motståndare i Sverige, säger Cecilia Düringer.
 10. Detta har resulterat i att endast en fjärdedel av de inneliggande covidpatienterna på intensiven i Huddinge är intuberade för tillfället.
 11. Rasmus Ahlgren, tillsynshandläggare på stadsbyggnadskontorets byggavdelning, berättar att man gjort tillsyn på platsen vid tre tillfällen under sommaren och tidig höst.
 12. – Det är inte ett bra tillfälle, sade han om aktiviteter som after work, middagar och andra sociala sammankomster.
 13. Presidenten har länge varit kritisk till poströster som han vid upprepade tillfällen påstått vara osäkra och inte går att lita på.
 14. Funktionen finns för tillfället inte för Android–telefoner.
 15. Covid–19 har en förmåga att sprida sig i kluster, vilket innebär att många personer kan smittas vid ett enstaka tillfälle.
 16. Sverigedemokraterna sade att hon vid flera tillfällen hade visat "klandervärt och omdömeslöst uppförande" mot kollegor och personal och i "förhållande till direktiv och önskemål som förts fram från riksorganisationen".
 17. Det finns misstankar om att kriminella kan ha gömt patronerna för att hämta dem vid ett senare tillfälle, men enligt Henrik Garzon vid polisen i Farsta finns även andra möjliga förklaringar.
 18. Kronan var vid tillfället hypermodern och satsade på en teknikinriktning för att locka till sig elever.
 19. – Vi försöker vi ta tillfället i akt och försöka kommunicera med pratshowvärdarna.
 20. Det visar sig att larmcentralen inte lyckades lokalisera den adress ”Volontären 1444” som flickan vid flera tillfällen upprepar under larmsamtalet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till tillfälle är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är öppning en synonym till tillfälle. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.