tillstånd

Synonymer till tillstånd

befogenhet, behov, behörighet, bekvämlighet, bemyndigande, beskaffenhet, bevarande, fara, fullmakt, förbättring, förtvivlan, gas, godkännande, herravälde, hälsa, koncession, kondition, licens, lov, läge, medgivande, motivation, oordning, ordning, permission, skick, skuld, spänning, status, stämning, säkerhet, tillåtelse

Motsatsord till tillstånd

förbud

Vad betyder tillstånd?

 1. tillåtelse, medgivande 
 2. läge, situation
 3. tillåtelse
 4. beskaffenhet, skick, status, läge

Exempel på hur tillstånd kan användas

 1. hon fick tillstånd att gå hem tidigare från skolan
 2. patientens tillstånd har förbättrats

Exempel på hur tillstånd används i svenska tidningar

 1. Medan vi väntar på tillstånd att besöka ukrainska arméns nya skyttegravar passerar 59–åriga Jelena med sin vattenkärra.
 2. Han fick inte tillstånd till en specialkonsert i Stockholm – var?.
 3. Den första testversionen av EBSI rullas ut i januari och ska då innehålla fyra initiala grundläggande och allmännyttiga applikationer som har valts ut och som gäller dokument för tillstånd, identitetstjänst, diplomtjänst och betrodd datadelning.
 4. Det var inte lätt då heller med tillstånd, men inte riktigt lika svårt som nu när man behöver ha helkaklade disk– och sköljrum och sånt, säger Elinor Frejd.
 5. Jägare började söka efter älgarna på helgerna men trots att två i laget hade tillstånd att skjuta i tätbebyggt område valde de att avstå för att inte riskera att skada någon människa.
 6. Hawaii News Now uppgav först att tillståndet för två av de skadade männen var kritiskt, men att dessa avled på sjukhus.
 7. Asyl söks först i Sverige, medan övriga tillstånd i regel måste sökas och beviljas före inresa till Sverige.
 8. Scenen med journalisterna som sitter och kvar och arbetar medan det brinner är talande för medarbetarnas pliktkänsla, men kan också sägas vara en metafor för tillståndet som råder för dags– och lokalpressen.
 9. I januari 2017 skriver Charlotte Pawar ett underlag till ett brev till kunderna där de förklarar att den nya regeringen upplöst tillståndet som den avsatte presidenten en gång gav.
 10. På politisk nivå samarbetar Sverige med Indien för att få tillstånd en snabbare klimatomställning inom tung industri.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av tillstånd

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad tycker du?

Har du några idéer om hur ordguru.se kan bli bättre?
Lämna förslag och synpunkter

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tillåtelse en synonym till tillstånd. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är förbud motsatsen till tillstånd.