tillta

Tillta är synonymt med växa och växande och kan bland annat beskrivas som ”ökar i styrka”. Ordet är motsatsen till avta.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tillta och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till tillta

acceleration, crescendo, friska i, förhöjning, höja, stiga, svälla, tilltagande, tillväxt, utvidgning, växa, växande, öka, ökning

Motsatsord till tillta

avta

Vad betyder tillta?

 1. ökar i styrka
 2. öka i styrka (ofta om vind eller nederbörd)

Böjningar av tillta

 1. tillta
 2. tilltagen
 3. tilltagit
 4. tilltar
 5. tilltog

Exempel på hur ordet tillta kan användas

 1. ovädret tilltog under natten
 2. våldet i samhället tycktes tillta

Exempel på hur ordet tillta används i svenska tidningar

 1. Regnet tilltar och vi tar skydd i trädgårdscafét, en rund, öppen byggnad, som också inrymmer ett skogsträdgårdsbibliotek.
 2. Den senaste veckan har emellertid skillnaderna tilltagit.
 3. Delstaten Oregon stämmer fyra federala myndigheter för medborgarrättsbrott samtidigt som dramatiken tilltog under natten mot söndagen.
 4. Misstanken finns att den stora andelen bidrag istället för lån är extra tilltagen i EU–kommissionens förslag för att i en slutförhandling prutas ned till lån, och därmed få med Sverige och de andra avvisande länderna Österrike, Nederländerna och Danmark.
 5. När protesterna tilltog i fredags beslutade Secret Service–agenter att sätta president Donald Trump i säkerhet i en underjordisk bunker i Vita huset, rapporterar flera amerikanska medier.
 6. Nedgången på Stockholmsbörsen har tilltagit under förmiddagen, och vid klockan 12.
 7. Efter att först ha slagit mot hotell och restaurang börjar krisen tydligare att märkas inom transport– och industrisektorerna, där varslen har tilltagit.
 8. I samband med det tilltar vinden och det kommer att blåsa ordentligt med mycket hårda vindbyar här i södra Sverige och framför allt i Västra Götaland och på västkusten.
 9. Vinden tilltar och ett nytt nederbördsområde rör sig in över landet, först som regn som övergår i snö från Dalarna och norrut.
 10. Beslutet att införa rutinen togs av tjänstepersoner som en följd av en snålt tilltagen budget.
 11. Samtidigt som konflikten inom LO tilltar i styrka ifrågasätter allt fler de nära banden mellan LO och Socialdemokraterna.
 12. Den tilltar aldrig förrän strax innan deadline 31 januari.
 13. Ända sedan komikern Hari Kondabolu kom ut med sin dokumentär ”The problem with Apu” 2017 har kritiken mot rollfiguren tilltagit.
 14. Efter mordet 2004 slöt sig församlingen från yttervärlden och kulten kring Åsa Waldau tilltog.
 15. Det spända läget mellan USA och Iran har under de senaste veckorna tilltagit.
 16. Vindstyrkan tilltar på torsdag morgon.
 17. Sedan Donald Trump 2018 lämnade Iranavtalet om Teherans kärnenergiprogram har fiendskapen tilltagit.
 18. Börsdagen inleddes svagt nedåt, och fallen tilltog efter att USA–börserna pekat söderut vid öppning.
 19. I pressmeddelandet tar Fed fasta på styrkan i arbetsmarknaden och att aktiviteten i ekonomin har tilltagit i måttlig takt.
 20. Svängningen i opinionen inleddes redan för något år sedan, men har tilltagit ytterligare i år, något som förvånar Mattias Lantz med tanke på det verklighetstrogna, skrämmande tv–dramat ”Chernobyl” som många har sett under året.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till tillta är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är växa en synonym till tillta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är avta motsatsen till tillta.