Synonymer till tillvarata

Vi känner till 3 synonymer till tillvarata. Ordet tillvarata är en synonym till spara och ta tillvara och kan beskrivas som ”tar hand om; utnyttjar; försvarar, bevakar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tillvarata samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till tillvarata

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet tillvarata och kan ofta användas istället.

 1. spara
 2. ta tillvara
 3. ta vara på

Vad är motsatsen till tillvarata?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till tillvarata.

Vad betyder tillvarata?

 1. tar hand om; utnyttjar; försvarar, bevakar

Hur kan ordet tillvarata användas?

Följande exempelmeningar visar hur tillvarata kan användas.

 1. tillvaratagna föremål kan hämtas på hittegodsexpeditionen
 2. Vi måste tillvarata naturens resurser!
 3. facket tillvaratar medlemmarnas intressen

Hur används ordet tillvarata i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet tillvarata används i vanlig text.

 1. Integrationen av Pyramid i Nordic Morning är viktig eftersom den ger oss bättre förutsättningar att tillvarata synergier, samt att alltid ha kundservice, affärsnytta och kreativitet som prioritet, säger Martin Sjöstrand i ett pressmeddelande.

  computersweden.idg.se | 1 maj 2023

 2. – Enligt dansk lagstiftning har vi befogenhet att även tillvarata svenska konsumenters intressen i ett sådant här rättsfall, säger Christina Toftegaard Nielsen, den danska motsvarigheten till Konsumentombudsmannen.

  www.svt.se | 23 okt. 2021

 3. ” Men världen han valde, så som den valt honom, Norrbotten, och det livliga sätt på vilket han uppfyllde den genom att skapa och tillvarata, utvecklas, ingripa och engagera sig på plats, gör honom i denna brytningstid, sommaren 2020, till en framtidsman.

  www.svd.se | 16 aug. 2020

 4. Och slutligen, man kan förstås inte låta bli att tänka tanken på vad som hade kunnat hända om man bara lyckats tillvarata dna från Olof Palmes mördare.

  www.svt.se | 28 dec. 2019

 5. – Det känns extra bra att köparen är Älvstranden Utveckling, som med säkerhet kommer att tillvarata stadens intressen i kommande stadsutveckling på Lindholmen, sade Ola Serneke efter att affären blivit känd.

  www.dn.se | 16 dec. 2019

 6. ”Syftet med kapitalanskaffningen är att ge K2A en ökad finansiell flexibilitet och att tillvarata nya investeringsmöjligheter.

  www.di.se | 11 dec. 2019

 7. Han hade kallat El Museo de la Memoria, för ett montage, alltså det museum som finns för att tillvarata minnet av de dödade, torterade och försvunna.

  www.gp.se | 3 nov. 2019

 8. Vi är väldigt bra på att – i samarbete mellan näringslivet, akademin och det offentliga – tillvarata möjligheter och lösa problem.

  www.gp.se | 21 mars 2018

 9. Det handlar om att tillvarata alla medarbetares kompetenser genom att synliggöra och ifrågasätta fördomar och skapa en inkluderande miljö för alla.

  www.nyteknik.se | 21 jan. 2018

 10. "Styrelsens agerande – även om det var oaktsamt – får ändå anses ha varit ägnat att tillvarata bankens intressen", skriver tingsrätten.

  www.di.se | 14 dec. 2017

 11. Det finns en brottsmisstanke som hon inte informeras om och hon har inte någon sakkunnig med sig som kan hjälpa henne att tillvarata sina rättigheter, säger Sara Awayez till TT.

  www.dn.se | 6 nov. 2017

 12. Att tillvarata den finlandssvenska minoritetens intressen är Svenska Folkpartiets främsta uppgift och språket har en central betydelse.

  www.svd.se | 11 aug. 2016

Innehåll på sidan

Hjälp till att lära upp ordgurun

Är "ortsnamn" ett svar på korsordsfrågan "toponym"?

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är spara en synonym till tillvarata. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på tillvarata

Hjälp med korsordsfrågan tillvarata?

Du kan hitta lösningar till korsordsfrågan "tillvarata" på sidan korsordshjälp för tillvarata.

Bild till ordet tillvarata

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet tillvarata.

Bild med texten tillvarata