timid

Timid är synonymt med blyg och försagd och kan beskrivas som ”försynt; mild till sinnelaget; tillbakadragen; blyg”. Ordet är motsatsen till utåtriktad.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av timid och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till timid

blyg, försagd

Motsatsord till timid

utåtriktad

Vad betyder timid?

 1. försynt; mild till sinnelaget; tillbakadragen; blyg

Böjningar av timid

 1. timid
 2. timida
 3. timidare
 4. timidast
 5. timidaste
 6. timitt

Exempel på hur ordet timid kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet timid används i svenska tidningar

 1. Han är ärlig, timid, tillmötesgående och politiskt korrekt.
 2. Som person är Babtjenko lågmäld, nästan timid.
 3. Genom telefonsamtal och förhör med en betydligt mer städad 17–åring än Nanna berättas om en frånskild far och timid bibliotekarie som driven av en underlig besatthet börjar utforska tunnlar under Stockholm där något ont döljer sig.
 4. David Åhlén närmar sig publiken med en timid falsett, som för all del ofta hamnar i den liksom hulkande klyftan mellan huvudklangen och bröstkorgen.
 5. Medan männen plötsligt ombeds att ta av sig till kalsonger – en manöver som jag vid det här laget inte ens reflekterar över – ställer jag mig mot väggen med några andra av det mer timida slaget.
 6. Tror du att din personlighet låg dig i fatet?– Nej, de som ogillade mig hade gjort det även om jag var timid som en mus.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till timid är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är blyg en synonym till timid. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är utåtriktad motsatsen till timid.