Synonymer till tristess

Vi känner till 8 synonymer till tristess. Ordet tristess är en synonym till tråkig och uttråkning och kan bland annat beskrivas som ”tråkighet, enformighet”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tristess samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till tristess

 1. glanslös
 2. mossig
 3. ointressant
 4. politik
 5. tradig
 6. trälig
 7. tråkig
 8. uttråkning

Vad är motsatsen till tristess?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till tristess.

Vad betyder tristess?

 1. tråkighet, enformighet
 2. något som upplevs vid avsaknad av stimulans, det att vara uttråkad; enformighet
 3. svårmod, dysterhet

Hur böjs tristess?

 1. tristess
 2. tristessen
 3. tristessens

Hur kan ordet tristess användas?

Följande exempelmeningar visar hur tristess kan användas.

 1. biobesöken var en flykt från vardagens tristess

Hur används ordet tristess i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet tristess används i vanlig text.

 1. I början kändes allt rätt dramatiskt och rörde om i den vanliga tristessen vilket gjorde att det kändes okej att jobba hemma, jag mådde nog till och med lite bra av att begränsa mitt liv och de jag träffade för att kunna fokusera på mitt arbete.
 2. När bråken lagt sig griper tristessen och missmodet på nytt tag i henne.
 3. Eller bara i ren tristess, för att något ska hända.
 4. Kanske kan man säga att de båda 15–åringarna hade två möjligheter att komma bort från diskriminering och tristess.
 5. Vi har varit lite oroliga över den tristess och sociala oro det kan bidra till, säger hon.
 6. För mig har det här blivit ett sätt att få in lite omsättning och förhoppningsvis sprida glädje i den här tristessen.
 7. Vissa trängs på bussar och på tåg på väg till jobb som inte kan undvaras i miljöer där viruset trivs, andra kan knattra sig genom dagarna hemma i soffan och plågas av tristess.
 8. Ur tristessen växer äventyret – men också faran.
 9. Med fabelns form och minutiösa miljöbyggen gestaltar hon folkhemmets nedmontering och samhällsproblem som ensamhet, stress, tristess – sorgesånger men med förlösande humor.
 10. Han ger sedan tillbaka dosan till Ernst som inte har varit så här lycklig sedan han insåg vilken tristess det innebär att följa med pappa på intervju.
 11. Tanken att det liv hon skapar åt sig i detta inland innebär en outhärdlig tristess uttalas aldrig, men läsaren kan skönja tecken på vanmakt och depression när hon inte går ut, sover länge, när hon knappast företar sig någonting.
 12. Av ren tristess börjar vännerna att snatta finkläder runt Stureplan med hjälp av silvertejp och iskalla nerver, och längtan till ett liv i stekarkretsarna blir allt starkare.
 13. Några av cellerna har till och med dörrar emellan varandra så att häktade som trivs tillsammans ska kunna hänga lite om tristessen blir för stor.
 14. Jag hade fått en plats bland mina intellektuella förebilder, inträde i en förtrollad värld, befriad från den grå tristess och osynlighet ”ute i landet” som jag kommit ifrån.
 15. Enligt förhör startade rånserien mer av tristess, som en absurd sommarlovsaktivitet.
 16. Förälskelsen som romantisering alltså, för att stå ut med kärnfamiljens tristess och livslögner.
 17. Denna tristess färgade även av sig på stämningen bland människor, gjorde dem deprimerade.
 18. Litteraturen är just nu full av dödligt uttråkade kvinnor, och i de nya romanerna visar tristessen sitt rätta ansikte.
 19. Om Heidegger har rätt borde vi omedelbart uppvärdera tristessen.
 20. Det kan, säger ungdomarna, bland annat handla om att bryta tristessen och skapa spänning i vardagen, om folk som bränner varandras bilar som led i en konflikt, om försäkringsbedrägerier, eller om att dölja spår från andra brott, till exempel bilstöld.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tråkig en synonym till tristess. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?