Synonymer till trivial

Vi känner till 18 synonymer till trivial. Ordet trivial är en synonym till ytlig och föga och kan bland annat beskrivas som ”alldaglig, ointressant”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av trivial samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till trivial

 1. alldaglig
 2. banal
 3. föga
 4. obetydlig
 5. ointressant
 6. ordinär
 7. oviktig
 8. oväsentlig
 9. poänglös
 10. simpel
 11. självklar
 12. sliten
 13. uppenbar
 14. vanlig
 15. vardaglig
 16. välkänd
 17. värdelös
 18. ytlig

Vilka ord betyder nästan samma sak som trivial?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till trivial. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. enkel
 2. oansenlig

Vad är motsatsen till trivial?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till trivial.

Vad betyder trivial?

 1. alldaglig, ointressant
 2. självklar eller allmänt känd, och därför enkel och kanske ytlig
 3. alldaglig, mycket vanligt förekommande, och därför mindre intressant eller kanske oviktig
 4. (matematik, om matematiska bevis) självklar, som inses mycket lätt, och därför mindre intressant; exempelvis därför att det mer eller mindre direkt följer från antaganden eller välkända fakta
 5. (matematik, om matematiska objekt) enklaste, så enkel som möjligt under givna förutsättningar, och därför mindre intressant eller kanske oviktig; avser exempelvis variabler med nollvärdet, mängder med minst antal element (som är nödvändiga)

Hur kan ordet trivial användas?

Följande exempelmeningar visar hur trivial kan användas.

 1. triviala problem med hushållet

Hur används ordet trivial i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet trivial används i vanlig text.

 1. – Detta kan låta trivialt men är en mycket komplex beräkning som inte bara baserar sig på vädret utan även flygplanets vikt, hastighet och andra faktorer.
 2. Hans författarskap omtalas ofta som samtidskritiskt och samtidssatiriskt, där det vardagligt triviala i den lilla människans liv samsas med stora etiska, filosofiska frågor och ett ohämmat fabulerande.
 3. Behovet av skvaller är alltså grundläggande, inte trivialt.
 4. Karlsson har nämligen en säregen förmåga att ladda det triviala med liv, och vet exakt hur mycket information han ska dela med sig av till läsaren i varje givet ögonblick.
 5. Vilka dessa åtgärder är beror förstås på situationen, och pm–cert måste räkna med allt mellan triviala störningar och riktigt avancerade attacker.
 6. För fem år sedan visade en omtalad studie hur även de mest triviala ”likes” på Facebook kan användas för att dra långtgående slutsatser om en persons sexuella preferenser, psyke och politiska åskådning.
 7. För vad är det som får göteborgaren att engagera sig i något som på pappret verkar vara så trivialt som en tågtunnel?.
 8. Lösningen får anses vara av det trivialare slaget.
 9. Det är inte en trivial uppgift.
 10. För den som vill kommer det snart vara trivialt att till exempel klistra in någon annans ansikte på en övervakningsfilm från ett terrorbrott.
 11. Detta till synes triviala exempel lär oss att man inte kan byta en historisk vantolkning med en annan.
 12. Genom hörlurar förmedlas ett slags förhöjd verklighet med en ljudbild som både förstärker varje trivial rörelse i bilen och lägger på ett musikaliskt lager som leker med den filmgenre vi har känslan av att befinna oss i.
 13. – Det kan tyckas trivialt med pornografin.
 14. I verket Västgötamåne delar grenarna ut sig likt en solfjäder framför en knallgul måne – det låter kanske trivialt men det är intensivt vackert.
 15. – De vill ha hjälp med triviala saker av nödnumret.
 16. För honom blev det högtidliga enkelt, men det enkla blev aldrig trivialt.
 17. Förutsägelserna övergår då i triviala genomsnitt för hur det brukar vara, något som var och en kan ta reda på själv.
 18. – De flesta av de här minnena är triviala men den stora volymen tecknar en ofrivillig bild.
 19. I takt med ökat välstånd ökar emellertid också cigarettkonsumtionen och rökning blir ett trivialt inslag i vardagen.
 20. Att födas är förstås trivialt, alla har gjort det.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ytlig en synonym till trivial. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på trivial

Bild till ordet trivial

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet trivial.

Bild med texten trivial