Synonymer till tsar

Vi känner till 9 synonymer till tsar. Ordet tsar är en synonym till regent och statschef och kan bland annat beskrivas som ”kejsare i Ryssland (före 1918)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tsar samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till tsar

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet tsar och kan ofta användas istället.

 1. farao
 2. furste
 3. härskare
 4. kejsare
 5. konung
 6. kung
 7. regent
 8. statschef
 9. statsöverhuvud

Vad är motsatsen till tsar?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till tsar.

Vad betyder tsar?

 1. kejsare i Ryssland (före 1918)
 2. (historiskt) kejsare i Ryssland, Bulgarien eller Serbien

Hur kan ordet tsar användas?

Följande exempelmeningar visar hur tsar kan användas.

 1. tsaren och hela hans familj mördades av kommunisterna

Hur används ordet tsar i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet tsar används i vanlig text.

 1. Hans historiska idoler är inte Stalin och Lenin, utan tsarer som Alexander I och Peter den store, som erövrade stora landmassor.
 2. Mest uppseendeväckande är försäljningen av en rysk familjerubel från 1836, föreställande tsar Nikolaj I med hans hustru Alexandra och deras barn.
 3. Sett ur ett historiskt perspektiv har Ryssland återgått till att spela samma starka roll som landet spelade under de romanovska tsarernas dagar på 1800–talet.
 4. Det ska ledas av en ”tsar”.
 5. Smeknamnet tsarbomben uppkom i väst baserat på det faktum att vapnets enda syfte var att vara stort, i likhet med meningslösa jätteobjekt som Rysslands tsarer brukade låta tillverka.
 6. På sin hemsida skriver till exempel Forum för levande historia att Sions Vises protokoll ”diktats ihop av tsarens hemliga polis”.
 7. – Efter långa perioder med samma tsar brukar det alltid finnas en risk för en orolig period, det som vi på ryska kallar smuta, säger Olga Krysjtanovskaja till DN.
 8. – Vi har en tsar och det börjar se ut som på Kuba eller i Vitryssland, säger Pavel.
 9. – Doloj tsarja! Bort med tsaren!.
 10. Särskilt märklig blir denna brist på egen teoretisk diskussion i relation till kapitlet om Sofia Perovskaja, som var inblandad i mordet på tsar Alexander II.
 11. Min morbror Erland var son till min morfar, översten Bo Tarras–Wahlberg, mångårig adjutant hos kung Gustaf V och följeslagare till kungen vid många resor utomlands, bland annat till tsar Nikolai II av Ryssland.
 12. Han flydde spelskulderna genom att åka till Kaukasien för att tjänstgöra som officer i tsarens armé.
 13. I öst har "presidenten" och envåldshärskaren Vladimir Putin i praktiken avskaffat den ryska parlamentariska demokratin och gjort sig själv till tsar över ett revanschistiskt Ryssland.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är regent en synonym till tsar. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på tsar

Ord som slutar på tsar

Bild till ordet tsar

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet tsar.

Bild med texten tsar