Synonymer till tursam

Vi känner till 4 synonymer till tursam. Ordet tursam är en synonym till lyckosam och gynnsam och kan bland annat beskrivas som ”som beror på tur (och inte på skicklighet)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tursam samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till tursam

 1. gynnsam
 2. lycklig
 3. lyckosam
 4. turlig

Vilka ord betyder nästan samma sak som tursam?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till tursam. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. god

Vad är motsatsen till tursam?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till tursam.

Vad betyder tursam?

 1. som beror på tur (och inte på skicklighet)
 2. som har tur

Hur böjs tursam?

 1. tursam
 2. tursamma
 3. tursammare
 4. tursammast
 5. tursammaste
 6. tursamme
 7. tursamt

Hur kan ordet tursam användas?

Följande exempelmeningar visar hur tursam kan användas.

 1. en tursam seger för hemmalaget

Hur används ordet tursam i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet tursam används i vanlig text.

 1. Den läckande databasen innehöll personuppgifter som namn, adress, födelsedatum, körkortsnummer och finansiell information som bankuppgifter och betalinformation, dock tursamt nog inga kreditkortsnummer.
 2. Följden är att de kommer gå ut högstadiet med sämre språkkunskaper än mer tursamma kamrater som har haft läxor och därmed övat mer.
 3. Det är dock inte helt lätt för de brittiska kungligheterna att sätta sig på puben och ta en drink utan att väcka uppmärksamhet, men tursamt nog finns det på Hollywood Arms en väg runt problemet.
 4. En förskoleklass i Värmland har blivit 40 000 kronor rikare efter en tursam utflykt i skogen, rapporterar lokala medier.
 5. Att återge ett detaljrikt vittnesmål över situationen och komplimangen hade igen effekt, till synes för att dessa osäkra personer kunde avfärda händelsen som en tursam avvikelse.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är lyckosam en synonym till tursam. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?