tvär

Tvär är synonymt med vresig och vrång och kan bland annat beskrivas som ”plötslig, häftig”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tvär och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till tvär

abrupt, avog, burdus, butter, direkt, frän, giftig, grinig, motvalls, ogin, plötslig, purken, skarp, sur, vass, vresig, vrång

Motsatsord till tvär

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till tvär.

Vad betyder tvär?

 1. plötslig, häftig
 2. (om person) vresig, avog; korthuggen, brysk
 3. (om riktningsförändring) skarp
 4. (om övergång) abrupt, plötslig
 5. som förstärker efterledets innebörd
 6. viss utstakad riktning

Böjningar av tvär

 1. tvär
 2. tvära
 3. tvärare
 4. tvärast
 5. tväraste
 6. tväre
 7. tvären
 8. tvärens
 9. tvärs
 10. tvärt

Exempel på hur ordet tvär kan användas

 1. en tvär inbromsning

Exempel på hur ordet tvär används i svenska tidningar

 1. James Bond fnattar ständigt kors och tvärs över världen som man ser i vykortslika scener, precis som det är i både deckare och annan underhållningslitteratur.
 2. – Det var initialt många som stoppade sin produktion i Sverige eftersom den internationella marknaden bromsade in så tvärt.
 3. Och svängarna har varit tvära.
 4. När, undrar jag tvärs över köksbordet med retroporslin, har hans eget liv varit som mest idylliskt?.
 5. Det behöver inte alltid bygga på uppträdarens egna åsikter, betonar Diyari Mahmoud, utan det är en konstform som handlar om att ta publiken med sig i en riktning och sedan vända tvärt.
 6. Jag förvandlades till en fruktansvärt tråkig människa och satte mig på tvären som en fyraåring.
 7. Det är intressant, särskilt som de ändå söker ett slags skönhet mitt i de tvära kasten i stil med viss progressiv metal – typ svenska Meshuggah.
 8. Upptäcker som gick på tvären mot den etablerade vetenskapen, och som efter snåriga turer slutar i ett Nobelpris.
 9. Oliver älskar hockey och vill inget annat än att spela – men det senaste året har det varit precis tvärt om.
 10. Men också från en tävling i brittisk tv som gick ut på att ranka ”De 100 största britterna” – BBC gjorde påkostade och folkbildande tv–program där kända personer presenterade sina kandidater på längden och tvären.
 11. Att anlita organisationer eller föreläsare eller använda material som går på tvärs mot vetenskapen är inget vi ska ägna oss åt, säger han.
 12. Samtidigt har paret lovat att inte använda sina kungliga titlar, vilket skulle gå på tvärs med ett eget varumärke med ordet royal (kunglig).
 13. De blåvita polisbanden är dragna härs och tvärs i skogen bakom huset, och hindrar allmänheten från att ta sig närmare än 100 meter från platsen.
 14. När han intervjuas, är det vanligt att journalisten tar fram någon av hans böcker och läser upp ett citat som går tvärs emot det som i dag uppfattas som sanning.
 15. Jules Vernes huvudpersoner far som tättingar kors och tvärs över jorden, de klättrar, seglar och dyker och när de använder sina uppfinningar är det sällan för uppfinnarglädjen, utan mer för att de är på väg någonstans.
 16. Det finns olika uppfattningar om hur effektiva luftvärnskanonerna var men antalet ballonger som skickades upp i dagsljus sjönk tvärt.
 17. Det blir en hel del tvära kast när han beskriver vad han uppfattar som mörkret i samtiden och ljuset i framtiden.
 18. – Skämtar du med mig? Jag blir nervös bara jag ser Skansen tvärs över vattnet, säger Endre och skrattar.
 19. En lastbil som gick av vägen, han fick sladd och ställde sig tvärs över vägbanan.
 20. De går på tvärs mot EU om allt från invandring till klimatet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till tvär är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är vresig en synonym till tvär. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?