Synonymer till tyna

Vi känner till 7 synonymer till tyna. Ordet tyna är en synonym till tvina och försvagas och kan bland annat beskrivas som ”avtar, försvagas”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tyna samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till tyna

 1. försvagas
 2. försvinna
 3. förtvina
 4. magra
 5. skrumpna
 6. slockna
 7. tvina

Vilka ord betyder nästan samma sak som tyna?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till tyna. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. falna

Vad är motsatsen till tyna?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till tyna.

Vad betyder tyna?

 1. avtar, försvagas
 2. gradvis bli allt mindre livskraftig och svag

Hur böjs tyna?

 1. tyna
 2. tynade
 3. tynades
 4. tynar
 5. tynas
 6. tynat
 7. tynats

Hur kan ordet tyna användas?

Följande exempelmeningar visar hur tyna kan användas.

 1. en tynande låga
 2. mormor bara tynade bort

Hur används ordet tyna i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet tyna används i vanlig text.

 1. Teorin om den viktiga anknytningen förkastades hånfullt, inte minst av hans psykoanalytiska kolleger och den var faktiskt på väg att tyna bort i brist på uppmärksamhet och fackmannamässiga hänvisningar.
 2. – Hotbilden från jihad är inte obefintlig, men har definitivt börjat tyna bort här i USA.
 3. Den har inget tydligt slut, men det finns en konstant puls i sonaten, som ett hjärtslag, som långsamt tynar bort i slutet.
 4. Samtidigt som intresset är stort i Norge och Sverige och även Ryssland satsar, så tynar sporten bort i resten av Europa.
 5. Men jag är ju inte så bra på det här med sociala medier, så det tynade av litegrann.
 6. De har sökt länge, ända sedan 90–talet när det stod klart att Folkhemmet inte längre fanns, att Medelsvensson var död och att gråsossen höll på att tyna bort.
 7. Poolen har varit lämnad åt sitt öde sedan 1990–talet och tynar nu långsamt bort.
 8. Regeringen vägrar låsa upp medicinskåpet och den sjukdom mina patienter tynar bort i är orsakad av svenska politiker och tjänstemän.
 9. Den första intifadan utlöstes den 9 december efter årtionden av ideligen uppblossande oroligheter när fyra civila palestiner dödades i en krock med en israeliskt militärfordon och den tynade ut efter Osloavtalet 1993.
 10. En bred, långsiktig överenskommelse om ordning och reda i välfärden sluts, varpå den besvärliga vinstfrågan tynar bort.
 11. I takt med att hoppet tynar bort, gör sig Italien redo att hedra offren för jordbävningen.
 12. Jag såg henne tyna bort där i sjuksängen och kanske gjorde jag inte allt jag borde ha gjort för att hjälpa henne under den sista tiden.
 13. Andra minnen tynar bort eller byts ut mot historier som upprepats så många gånger att man till slut tror på dem själv, men barndomens glassar, dess färger och former är för evigt fastsvetsade i hjärnans innersta kammare.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tvina en synonym till tyna. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på tyna

Ord som slutar på tyna