Synonymer till under

Vi känner till 3 synonymer till under. Ordet under är en synonym till underverk och mirakel och kan bland annat beskrivas som ”i läge nedanför”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Under används i uttrycket ”under tiden” som betyder ”samtidigt som, medan något annat sker”. Ordet är motsatsen till ovanpå.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av under samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till under

 1. mirakel
 2. nedanför
 3. underverk

Vad är motsatsen till under?

 1. ovanpå
 2. över
 3. ovan

Vad betyder under?

 1. i läge nedanför
 2. i läge innanför (dolt eller skymt)
 3. medan något varar
 4. om omständigheterna kring något som sker
 5. märklig händelse, mirakel, underverk
 6. i ett läge som är lägre än en angiven punkt, i motsats till över, ovan, på
 7. pågående genom förloppet av en tidsperiod
 8. händelse som är övernaturlig eller gudomlig och oftast positivt laddad; även om allmänt positiva händelser med naturlig förklaring

Hur används ordet under i uttryck?

 1. under tiden = samtidigt som, medan något annat sker

Hur böjs under?

 1. under
 2. unders
 3. undren
 4. undrens
 5. undret
 6. undrets

Hur kan ordet under användas?

Följande exempelmeningar visar hur under kan användas.

 1. de satte sig i skuggan under ett träd
 2. han gömde något under skjortan
 3. under dagen
 4. under kriget
 5. eleverna arbetade under tystnad
 6. landet vägrade att förhandla under hot
 7. Vilken olycka! Det var ett under att hon överlevde!

Hur används ordet under i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet under används i vanlig text.

 1. – Vi tycker att det är oförsvarbart att man använder vårt varumärke under falsk flagg och utan tillåtelse, säger Malin Thiel, insamlingschef på SOS Barnbyar.
 2. Livet under jordytan väger mer än livet ovanför.
 3. Dessa två stater vill inte ta mot fler, i själva verket har de utvisat över en halv miljon under det senaste halvåret.
 4. Och jag vill att den ska vara könskvoterad så att kvinnor och barn får företräde under lång tid framöver.
 5. Just råvarorna som är i säsong nu under hösten står centrum i den nya boken.
 6. Det har blivit extra påtagligt under de senaste politiska striderna och svårigheterna med att få ihop budgeten.
 7. Bland annat anklagas hon för att ha brutit mot coronavirusrestriktionerna under valet förra året och för att olagligt ha importerat walkie–talkies.
 8. Samarbetsavtalet mellan de två bryter av mot den hårda kamp om att vinna marknadsandelar för digitala möten som pågått under pandemin.
 9. Lenovo lanserade också ett antal nya enheter, däribland sina första laptops med nya Windows 11 som ska komma ut på marknaden nu under hösten, de första i oktober.
 10. Vi har under flera år fokuserat på att öka it–säkerheten och haft en bred och detaljerad plan för det.
 11. Martin Althén har under sin tid på Securitas förvandlat it–organisationen från en lokal till en global verksamhet och genomdriver nu en transformation som hittills inneburit nya kollaborations–plattformar samt utrullningen av ett nytt intranät.
 12. Nu köper man Nexer IT Services, som enligt planen blir en del av RTS från och med den 1 oktober, och då kommer att verka under namnet Real Time Services Cloud.
 13. Rapporten slår fast att myndigheter och företag inom EU under 2018 investerade runt en miljard euro i open source–baserad programvara, vilket ska ha gett positiva ekonomiska effekter för ekonomin i EU på mellan 65 miljarder och 95 miljarder euro.
 14. Att vi ändå fortfarande har en ackumulerad ökning under detta år är imponerande, säger Klas Elm på Elektronikbranschen.
 15. Politikerna varnade redan i våras för att aktiviteterna borde stoppas med anledning i att polisen får väldigt mycket att göra under höstterminernas första veckor.
 16. Polisen ville under förmiddagen inte uttala sig om hur man arbetar med ärendet.
 17. Regeringen kommer efter att förslaget skickats på remiss återkomma till riksdagen med ett förslag om höjd malus under 2022.
 18. Rekommendationen om att bära munskydd inne i kammaren togs bort under försommaren.
 19. JO påpekar att rasistiska organisationer kan fortsätta även om lagförslagen blir verklighet, men även att det finns risk att organisationer går under jord och blir svårare att kontrollera.
 20. Skolinspektionen har granskat 28 utvalda grundskolor i hela landet där det under lång tids funnits kunskapsbrister hos eleverna.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är underverk en synonym till under. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är ovanpå motsatsen till under.