Synonymer till undersöka

Vi känner till 29 synonymer till undersöka. Ordet undersöka är en synonym till utforska och utreda och kan bland annat beskrivas som ”noggrant ta reda på information (om något), ofta då något specifikt är oklart; jämför det mer allmänna begreppet studera”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av undersöka samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till undersöka

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet undersöka och kan ofta användas istället.

 1. analysera
 2. avsöka
 3. efterforska
 4. examinera
 5. forska
 6. genomsöka
 7. granska
 8. gräva
 9. inspektera
 10. kolla upp
 11. kontrollera
 12. prova
 13. rekognoscera
 14. rekognosera
 15. skärskåda
 16. sondera
 17. spaning
 18. studera
 19. syna
 20. söka
 21. sökande
 22. ta reda
 23. ta reda på
 24. testa
 25. utforska
 26. utprova
 27. utpröva
 28. utreda
 29. visitera

Vilka ord betyder nästan samma sak som undersöka?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till undersöka. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. besiktiga
 2. kolla
 3. plugga
 4. avsyna
 5. försöka
 6. nagelfara

Vad är motsatsen till undersöka?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till undersöka.

Vad betyder undersöka?

 1. noggrant ta reda på information (om något), ofta då något specifikt är oklart; jämför det mer allmänna begreppet studera
 2. prova

Hur kan ordet undersöka användas?

Det saknas exempel på hur undersöka kan användas.

Hur används ordet undersöka i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet undersöka används i vanlig text.

 1. La Liga har på sin webbplats meddelat att de ska undersöka de rasistiska påhoppen som riktades mot Real Madrid–spelaren.
 2. Brasiliens justitieminister Flávio Dino undersöker nu möjligheten att använda en särskild paragraf i den brasilianska lagen som gör det möjligt att straffa personer utomlands som begått brott mot brasilianska medborgare.
 3. Dammen har undersökts tidigare i utredningen, men då gjordes inga viktiga fynd.
 4. Vårt fokus nu är att undersöka omständigheterna kring olyckan och de skrämmande scenerna som följde, säger Mark Travis, assisterande överkonstapel i Södra Wales till The Guardian.
 5. Polisen undersöker om det kan röra sig om ytterligare gärningspersoner som kan ha försvunnit från platsen.
 6. För femte året i rad har Mediekompaniet släppt rapporten Rättvisaren som undersöker representation och inkludering i svenska medier.
 7. I så fall kan två frågor vara viktiga att undersöka vidare.
 8. Vid midnatt ersätts den av Title 8, som ska ge större möjligheter för migranter som hävdar asylskäl att få dessa undersökta.
 9. Föremålen har omhändertagits av polisens bombtekniker och ska undersökas.
 10. Beslutet att återvända till kriget kom efter att han undersökts av ukrainska läkare som bedömt att hans tillstånd är gott nog.
 11. Regeringens talesperson Hirokazu Matsuno uppger att japanska myndigheter undersöker om människor har skadats i skalvet.
 12. ”När Chat GPT ombads undersöka sårbarheter i ett kodprov på över 100 rader pekade den noggrant ut en sårbarhet för filinklusion”, enligt rapporten.
 13. Matpriskollen har undersökt ordinarie–priserna på 44 000 varor hos alla de stora kedjorna och noterar den av många så efterlängtade förändringen.
 14. Bolaget ska nu undersöka omfattningen av problemet.
 15. När den 13–åriga flickan försvann den 15 april i Kirkerup och dagen därpå hittades i fångenskap hemma hos en 32–årig man i Korsør var Mai–Britt Storm Thygesen snabbt ute och krävde att polisen måste undersöka kopplingar till mordet på Emilie Meng.
 16. Uppdrag granskning har i serien ”Skuggkriget”, som undersöker Rysslands spionverksamhet i Sverige och Norden, indentifierat 13 misstänkta underrättelseofficerare som arbetar vid den ryska ambassaden i Stockholm.
 17. Enligt Karin Olofsson–Sannö, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), är det ovanligt att SVA får in delfiner att undersöka.
 18. Och förra veckan gav regeringen uppdrag till den parlamentariska Trygghetskommittén att undersöka hur återfallen i brott kan minska.
 19. Enligt La Gazzetta dello Sport har 41–åringen nu undersökts och tidningen skriver att återstoden av säsongen är i stor fara.
 20. Det råder, enligt polisen, ingen tvivel om att båda bränderna är anlagda då de startat utan naturlig anledning och nu undersöker polisen om bränderna även kan hänga ihop.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är utforska en synonym till undersöka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på undersöka

Bild till ordet undersöka

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet undersöka.

Bild med texten undersöka