Synonymer till uppdela

Uppdela kan bland annat beskrivas som ”gör delar av, delar upp”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av uppdela samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till uppdela

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till uppdela.

Vad är motsatsen till uppdela?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till uppdela.

Vad betyder uppdela?

 1. gör delar av, delar upp
 2. omforma (helhet) genom att föra isär till olika, vanligtvis naturliga, grupper

Hur böjs uppdela?

 1. uppdela
 2. uppdelad
 3. uppdelade
 4. uppdelades
 5. uppdelar
 6. uppdelas
 7. uppdelat
 8. uppdelats

Hur kan ordet uppdela användas?

Det saknas exempel på hur uppdela kan användas.

Hur används ordet uppdela i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet uppdela används i vanlig text.

 1. Transvården är i dag uppdelad.
 2. Dessutom är Federationen Bosnien och Hercegovina uppdelad i 10 kantoner, som var och en har sin egen regering.
 3. Kanske var Sverige för litet och för hårt uppdelat i kotterier för att ett projekt som Tidningen Kulturen skulle kunna funka, men det Guido lyckades med, det var att odla nya skribenter och bevaka nyutkommen litteratur.
 4. Maria Oskarsson, forskare på SOM–insititutet, hittar förklaringar i en uppdelad arbetsmarknad och att nya frågor tagit över de traditionella klassröstningen.
 5. Afghanistan har inte heller någonsin varit i egentlig mening en självständig sammanhållen nation, utan uppdelad mellan olika regioner och etniska grupper.
 6. Han bor inte själv på Strandvägen – en gata uppdelad på tre olika postnummer, med en snittinkomst på mellan 1,1 och 1,8 miljoner kronor om året – men ”alldeles i närheten” och rastar därför gärna hunden här kvällstid.
 7. Arbetsdagar ska inte heller vara uppdelade i olika ”turer”.
 8. Gården Charlottenberg, som ligger isolerad på en kulle nära byn Domme på Söderslätt i Skåne, är uppdelad i två territorier.
 9. Bland annat är många myndigheter uppdelade på olika sätt geografiskt.
 10. Samtidigt som play in–serierna pågår möts de åtta topplagen – uppdelade på två grupper – för att göra upp om seedningen i respektive konferens.
 11. De områden som intresserar är uppdelade i antingen batterier eller elektriska fordon.
 12. – Influensa ändrar sig hela tiden, vilket beror på att dess genetiska material är uppdelat i 8 bitar och de kan sorterar om mellan olika stammar så att det uppstår en ny stam helt plötsligt, säger hon till Aftonbladet.
 13. – Det är uppdelat så att Rättsmedicinalverket gör dna–analyser i släktskapsutredningar medan Nationellt forensiskt centrum arbetar med spår från brottsplatser.
 14. Utredningen som rör Falcon Funds är uppdelad i två delar, varav den första har avhandlats i Stockholms tingsrätt.
 15. Jane Österlind, prefekt på Ersta Sköndal Bräcke högskola, berättade att utbildningen man tagit fram är uppdelad i tre så kallade moduler som innehåller allt från hygien, mathållning, smittspridning, viruskunskap, etik och vård i livets slutskede.
 16. Sedan får eleverna, uppdelade i fyra grupper, under så realistiska förutsättningar som möjligt köra igång utredningen i samråd med Anders Larsson, som spelar åklagare.
 17. – Det är ju uppdelat på flera olika delar.
 18. Det är strikt uppdelat i avdelningar för män och kvinnor och alla är nakna, hela tiden.
 19. Varje grupp består av fyra lag där alla möter alla och de två bästa lagen i varje grupp går vidare till en mellanrunda där tolv lag, uppdelade i två grupper möts.
 20. Genomet är uppdelat i ett antal kromosompar som finns hos cellkärnan – hos människan finns två kromosomer av varje kromosomtyp.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på uppdela