Synonymer till uppdelning

Vi känner till 6 synonymer till uppdelning. Ordet uppdelning är en synonym till sönderdelning och avgränsning och kan bland annat beskrivas som ”handlingen att dela in i grupper, fördelning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av uppdelning samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till uppdelning

 1. avgränsning
 2. brytning
 3. delning
 4. fragmentering
 5. splittring
 6. sönderdelning

Vad är motsatsen till uppdelning?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till uppdelning.

Vad betyder uppdelning?

 1. handlingen att dela in i grupper, fördelning
 2. det att dela upp något, vanligen i /naturliga/ grupper

Hur kan ordet uppdelning användas?

Följande exempelmeningar visar hur uppdelning kan användas.

 1. det blev konflikter vid uppdelningen av arvet

Hur används ordet uppdelning i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet uppdelning används i vanlig text.

 1. – Stillahavsregionen kan inte och bör inte falla tillbaka till den konfrontation och uppdelning som rådde under kalla kriget, sade han enligt nyhetsbyrån AP.
 2. Inledningsvis var uppdelningen mellan rika och fattiga länder, men den nya uppdelningen har gjort att exempelvis Polen kan ha kolkraft fram till slutet på 2040–talet.
 3. Även om det fanns en traditionell uppdelning mellan manliga och kvinnliga sysslor rankades kvinnornas sysslor inte lägre.
 4. ”Regeringen vill genom en uppdelning av de olika besluten förhindra att Sverige sätts i en situation som riskerar vår elförsörjning”, skriver han i en kommentar till TT.
 5. Det är en sådan uppenbar uppdelning av vi och dom.
 6. Det bidrar också till en global uppdelning av teknologisk utveckling där vi kan få en standard som utvecklas för Kina och en för resten av världen.
 7. Frågan gäller alltså om en strikt uppdelning mellan jag och kropp, fysiskt och själsligt, verkligen är möjlig.
 8. Om teamet inte kan dela upp användarberättelsen bör den lägga ner tid på att fastställa en uppdelning av arbetsuppgifterna.
 9. Ytterst styrs även kommunerna av de lagar som riksdagens beslutat om efter initiativ från regeringen, men uppdelningen har betydelse i diskussionen om ansvarets innebörd.
 10. Då får vi den här uppdelningen av samhället.
 11. Finns det en annan väg än uppdelningen i de som tillhör, genom att ha ett lönearbete – och de som inte?.
 12. – Tidigare har det ibland varit en uppdelning mellan de som kan jobba hemma och de som inte kan det, nu har vi fått en kollektiv erfarenhet som jag tror är jättebra.
 13. Det är en enkel men väldigt bra analys av det tankegods som skapar uppdelningen i ”vi” och ”dom”.
 14. Nya boken ”Monster i terapi” av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg utgår från att uppdelningen mellan den onda främlingen och den vanliga människan är felaktig.
 15. När det gäller biltrafiken syns dock en uppdelning.
 16. Antalet skiljer sig dock kraftigt mellan de olika regionerna enligt polisens uppdelning.
 17. Presidenten har successivt försökt tona ned betydelsen av Josef Stalins samarbete med Hitlers Nazityskland och Molotov–Ribbentropp–pakten, som möjliggjorde ländernas uppdelning av Polen och östra Europa.
 18. Den uppdelning av elever efter studiestyrka som sker genom gymnasievalet är kanske inte heller det bästa för de högpresterande eleverna.
 19. – Huvudpoängen med att göra denna uppdelning är att verksamheterna på ett bättre sätt kan utveckla sina egna affärer.
 20. ”Slutet” kommer ut på ett ungdomsförlag och har tonåringar som huvudpersoner, men jag tycker inte att det där med uppdelning i olika ålderskategorier är viktigt.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är sönderdelning en synonym till uppdelning. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet uppdelning

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet uppdelning.

Bild med texten uppdelning