Synonymer till uppenbar

Vi känner till 16 synonymer till uppenbar. Ordet uppenbar är en synonym till uppseendeväckande och flagrant och kan bland annat beskrivas som ”som alla inser, tydlig”. Ordet är motsatsen till dold.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av uppenbar samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till uppenbar

 1. banal
 2. begriplig
 3. flagrant
 4. förklarlig
 5. given
 6. klar
 7. markant
 8. omisskännlig
 9. påfallande
 10. påtaglig
 11. självklar
 12. solklar
 13. synbarlig
 14. trivial
 15. tydlig
 16. uppseendeväckande

Vilka ord betyder nästan samma sak som uppenbar?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till uppenbar. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. obetydlig
 2. entydig
 3. distinkt
 4. vanlig
 5. handfast
 6. konkret
 7. verklig
 8. märkbar

Vad är motsatsen till uppenbar?

 1. dold
 2. vag
 3. tveksam

Vad betyder uppenbar?

 1. som alla inser, tydlig
 2. som märks omedelbart/mycket tydligt; självklar, flagrant

Hur böjs uppenbar?

 1. uppenbar
 2. uppenbara
 3. uppenbarare
 4. uppenbarast
 5. uppenbaraste
 6. uppenbare
 7. uppenbart

Hur kan ordet uppenbar användas?

Följande exempelmeningar visar hur uppenbar kan användas.

 1. de uppenbara riskerna med kapprustningen

Hur används ordet uppenbar i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet uppenbar används i vanlig text.

 1. Men det är väl uppenbart av den brevväxling som varit mellan kommissionen och regeringskansliet att kommissionen inte har den uppfattningen, säger hon.
 2. Programmet nämner det inte, men visst är det uppenbart att ”In memoriam” är inspirerad av skräckfilmen ”Vad hände med Baby Jane?” med Bette Davis och Joan Crawford från 1962.
 3. Det är uppenbart att man försöker mörka de här anteckningarna, säger hon.
 4. Kanske blir det alltmer uppenbart att de gamlas liv inte fungerar utan hjälp med både praktiska och ekonomiska frågor framöver.
 5. Magdalena Andersson hävdar att hon har ”gjort de uppenbara sakerna som man alltid ska göra som kund”, men att man ”alltid kan fundera på om man borde gjort mer”.
 6. Det är två sådana uppenbara frågor att ta tag i, men det kan finnas fler saker när det gäller arbetslivskriminalitet och arbetskraftsinvandring som vi behöver styra upp, säger Anders Ygeman.
 7. – Det har ju varit uppenbart i flera år att vi inte är på den nivå vad gäller uthållighet, som vi borde ha.
 8. Risken är uppenbar att långtidsarbetslösheten biter sig fast, enligt Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen.
 9. Neal Riley säger att trendig teknik visserligen tenderar att bli mest uppmärksammad av it–proffs, men det finns uppenbara fördelar med att ta ett steg tillbaka och titta på helhetsbilden av de befintliga systemen.
 10. Alain Visser är uppenbart nöjd med resultatet.
 11. ”Det var uppenbart det fanns ett behov av en snygg säkerhetssko.
 12. – Det är uppenbart att Moderaterna inte kommer att kunna ingå i eller bilda en regering utan stöd av andra partier och det är rimligt att vi är ett av de partierna.
 13. I vårt fall är det uppenbart att decimalsystemet används, med decimaltecknet här betecknat med en punkt.
 14. Ulf Kristersson har nyligen haft kontakt med Annie Lööf, och säger att det är uppenbart att Centerpartiet kan acceptera en regering som ger Vänsterpartiet inflytande.
 15. – När hotellen tömdes blev det för uppenbart att hyra rum för prostitution.
 16. I den kontexten har vi tyckt att det har varit uppenbart att det inte har rört sig om en regelrätt jämförelse, utan att inläggen har varit formulerade med humor.
 17. Det är uppenbart att det är i dessa frågor som han och partiet bedömer att man har störst chans att locka missnöjda S–väljare – och inte med löften om skattesänkningar.
 18. Microsoft Edge är nu frikopplat från operativsystemet, det finns inga uppenbara förbättringar av webbläsaren i Windows 11.
 19. Det är uppenbart att det finns klart delade meningar om att vi sitter här.
 20. Forskarna noterar att det inte finns några andra uppenbara förklaringar till förstörelsen där samt att Jeriko också kom att överges under en lång tid.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är uppseendeväckande en synonym till uppenbar. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är dold motsatsen till uppenbar.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?