Synonymer till upplyst

Vi känner till en synonym till upplyst. Ordet upplyst är synonymt med smart och kan bland annat beskrivas som ”kunnig, välinformerad”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av upplyst samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till upplyst

 1. smart

Vad är motsatsen till upplyst?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till upplyst.

Vad betyder upplyst?

 1. kunnig, välinformerad
 2. som är skolad och informerad, som präglas av kunskaper

Hur böjs upplyst?

 1. upplyst
 2. upplysta

Hur kan ordet upplyst användas?

Följande exempelmeningar visar hur upplyst kan användas.

 1. vår upplysta tid

Hur används ordet upplyst i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet upplyst används i vanlig text.

 1. Bland annat märks det att funktionen fungerar sisådär i sämre upplysta miljöer.
 2. Jens Assur jämför filmernas konflikt mellan stad och land med ett kolonialt berättargrepp, där de boende på landsbygden ses som vildar som ska frälsas av den fria och upplysta storstadsmänniskan.
 3. Det handlar om fruktlösa pollineringsförsök, små varelser som inte kan finna sina partners och fladdermöss som hellre svälter ihjäl än vågar sig ut i från kyrkor upplysta som vore det dag.
 4. Mot detta har bland andra Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg invänt och upplyst om att det står alla chefredaktörer fritt att på alla tänkbara sätt uppvärdera olika frågor utan att för den delen lämna över sin ansvarspost.
 5. Thomas Lundström tycker det är konstigt att Folkspel inte kontaktat honom personligen och upplyst om läget.
 6. Konflikten mellan upplyst förnuft och känslans hängivelse är Enquists arv från det gröna huset i Hjoggböle i Västerbottens kustland, förtappelsens rike.
 7. – Jag blev förvånad över hur det i ett modernt och upplyst land kunde få förekomma under 2000–talet, berättar Thomas Jansson.
 8. Jag känner mig varken upplyst eller uppfostrad, som mer och mer har börjat kännas som målet med de här sändningarna.
 9. Men den har, trots sitt namn, stått för en präktig, upplyst sexualitet.
 10. Andra kända stationer är Novoslobodskaja, upplyst av 32 glasmosaiker i klara färger, och Komosomolskaja i barockstil med klargult tak, gigantiska bronskronor och marmorbågar.
 11. Glasrutorna har dock avdelare i glaserad terracotta som bidrar till en ljusare fasad – de är dessutom upplysta med LED–lampor nattetid.
 12. Landet är västvärldens största koldioxidutsläppare – och saknar en upplyst klimatpolitik.
 13. I en scen i den generationspräglande tv–serien ”Girls” sitter Hannah och deppar framför Twitter, nyss upplyst om att hennes stora tonårskärlek kommit ut som gay.
 14. Den förhållandevis väl upplysta lokalen är sobert inredd i ljusa färger och neutralt trä – något som förstärker en viss känsla av lunchrestaurang och kafé.
 15. El caudillo, ett begrepp från kolonial­tiden, är som en upplyst despot.
 16. Polischefen varnar turister för huvudgatan genom Khao Lak, Phetkasem Road, som han beskriver som bred och dåligt upplyst.
 17. Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS är upplyst om asylärendet.
 18. En publik som dels blir mer upplyst och dels känner sig mer representerad belönar tv–kanalen med lojalitet.
 19. Till skillnad från dagens ofta nedsläckta hus är framtidens palats upplyst i varje fönster och verandan har fått ett helglasat tak – så som det såg ut en gång i tiden.
 20. Torgets renoverade byggnader ska bli mer upplysta och tryggare.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är smart en synonym till upplyst. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?