Synonymer till upprepa

Vi känner till 13 synonymer till upprepa. Ordet upprepa är en synonym till älta och åter och kan bland annat beskrivas som ”tar om, repeterar”. Ordet används i uttrycket ”upprepade gånger” som betyder ”flera gånger”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av upprepa samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till upprepa

 1. bekräfta
 2. göra åter
 3. härma
 4. igen
 5. iterera
 6. repetera
 7. repeterande
 8. reproducera
 9. tjata
 10. upprepning
 11. älta
 12. åter
 13. återigen

Vilka ord betyder nästan samma sak som upprepa?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till upprepa. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. iteration
 2. eko
 3. på nytt

Vad är motsatsen till upprepa?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till upprepa.

Vad betyder upprepa?

 1. tar om, repeterar
 2. ta om (igen), repetera

Hur används ordet upprepa i uttryck?

 1. upprepade gånger = flera gånger

Hur böjs upprepa?

 1. upprepa
 2. upprepad
 3. upprepade
 4. upprepades
 5. upprepar
 6. upprepas
 7. upprepat
 8. upprepats

Hur kan ordet upprepa användas?

Följande exempelmeningar visar hur upprepa kan användas.

 1. han bad henne upprepa frågan eftersom han inte förstått den

Hur används ordet upprepa i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet upprepa används i vanlig text.

 1. – Det är en högst ovanlig historia och förhoppningsvis ingenting som upprepar sig för det kunde ju ha gått rejält illa.
 2. Mötet sker också efter en helg av upprepade varningar och utspel om Taiwan, som Kina anser är del av landets territorium och som Peking har sagt att man vid något tillfälle kommer att ta kontroll över.
 3. – Det skulle vara ett stort misstag av Ryssland att upprepa vad man gjorde 2014, sade Blinken i förra veckan med hänvisning till rysk annektering av Krimhalvön.
 4. Hennes ständigt upprepade krav för att stötta S–MP–regeringen är att få sitta med vid förhandlingsbordet, men än har hon inte fått gehör.
 5. Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren.
 6. När han i måndags upprepade gånger hostade under ett videomöte med flera politiker fick han frågan om hur det var med hälsan och försäkrade då att han mår bra och inte är covidsmittad.
 7. – De frågade oss upprepade gånger varför vi vill störta regeringen, och de använde olika metoder för att få oss att ge information om var vi förvarade våra vapen.
 8. Huawei – som även portats från bygget av det svenska 5G–nätet med motiveringen att det finns säkerhetsrisker med dess komponenter – har vid upprepade tillfällen förnekat både teknikstöld och att dess produkter utgör ett säkerhetshot.
 9. Hur hänger något av detta ihop? Förklaringen som upprepas i alla intervjuer är att han är socialdemokrat.
 10. Dominanten Luleå har vunnit fyra av de fem senaste gulden på damsidan och hoppas kunna upprepa bedriften den här säsongen.
 11. I sin nyutgivna diktsamling ”Cor ne edito/edit/Chili con carne” upprepas fotocollage av en ung vit kvinnokropp liksom frasen ”HÄR ÄR SCENEN”.
 12. Där, på läckra Inverness Club, är Anna Nordqvist fundamentalt viktig om Europa ska lyckas upprepa segern på Gleneagles i Skottland för två år sedan.
 13. Tiden upprepar sig och nya generationer publik behöver se sig själva genom teatern.
 14. Att man inte visste var pappan, som vid upprepade tillfällen ringt och hotat Davod till döden om han skulle komma till Afghanistan, befann sig såg man inte som något farligt.
 15. – Men vi vill inte upprepa något som leder till ett totalt sammanbrott.
 16. En bedrövad och gråtandes Schleu försökte desperat att få styrning på hästen genom att bland annat piska den vid upprepade tilllfällen.
 17. Den åtalade mannen har erkänt dödliga handlingar, vilka är upprepade slag och senare strypning med rep eller snöre.
 18. Då hade han redan tagit VM–guld 2017 och upprepade det 2019.
 19. När personalen DN pratade med frågade om det är läkarnas språkkunskaper som bekymrar sade man nej och upprepade sitt önskemål.
 20. Dels att råda bot på de fallande födelsetal som landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei upprepade gånger varnat för.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är älta en synonym till upprepa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på upprepa

Ord som slutar på upprepa