upptäcka

Upptäcka är synonymt med hitta och märka och kan bland annat beskrivas som ”hitta något (särskilt om man är den förste); vara den förste att förstå att något existerar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av upptäcka och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till upptäcka

bli varse, finna, hitta, märka, påträffa, röna, uppdaga, varsebli

Motsatsord till upptäcka

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till upptäcka.

Vad betyder upptäcka?

 1. hitta något (särskilt om man är den förste); vara den förste att förstå att något existerar
 2. komma på hur något fungerar eller hur något kan göras, särskilt inom naturvetenskapen (särskilt om man är den förste)

Böjningar av upptäcka

 1. upptäck
 2. upptäcka
 3. upptäckas
 4. upptäcker
 5. upptäcks
 6. upptäckt
 7. upptäckte
 8. upptäcktes
 9. upptäckts

Exempel på hur ordet upptäcka kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet upptäcka används i svenska tidningar

 1. Forskarna upptäckte även att det fluorfria batteriet ger lägre utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser.
 2. I den konstaterar sjukvården att det inte kan ”uteslutas att en tidigare upptäckt av diagnosen hade kunnat leda till att preventiva åtgärder vidtagits som hade förhindrat flickans död.
 3. I Australien stänger nu miljonstaden Melbourne ned i sex veckor sedan 191 nya fall upptäckts från och med tisdag, meddelar delstatens premiärminister Daniel Andrews på en presskonferens.
 4. Konsekvensen blir att om konsumenten upptäcker att produkten inte är säker, eller att det är något annat fel på varan, hjälper det inte att höra av sig till företaget vars e–handelsplattform man handlade från – köparen måste kontakta tillverkaren direkt.
 5. Folkhälsomyndigheten ska också bedöma vilka insatser, nationella och regionala, som behövs för att tidigt upptäcka nya utbrott, minska smittspridningen och minimera antalet sjukdoms– och dödsfall.
 6. Ett hököga hade upptäckt att den biträdande stadsepidemiologen Anders Wallensten plötsligt placerat en rosa orkidé bakom sig under hemmaintervjun i kvällsnyheterna – istället för sin tidigare trogna garderobsblomma.
 7. Men den som ögnar igenom det finstilta upptäcker också hindren.
 8. Man behöver inte botanisera länge i den svenska sommarlyriken för att upptäcka att en månad har ett absolut och ointagligt försteg.
 9. Säkerhetsforskare på Malwarebytes har upptäckt en ny metod för att gömma skadlig javascript–kod på en webbsida.
 10. Därför upptäcks betydligt fler smittade.
 11. Men redan vid måttlig infektion, hos patienter som var inlagda på sjukhus men inte behövde respiratorvård, gick det att upptäcka skador.
 12. Samtidigt är det trevligt att se hur många som under våren passat på att upptäcka våra kungliga parker och det hoppas vi att många fler vill göra under sommaren.
 13. Appen piper med andra ord inte ofta, eftersom merparten av fallen upptäcks inom ramen för sjukvård eller läkarkontakt.
 14. Man upptäcker att det inte finns några vibbar i marken att plocka upp.
 15. När Marjukka Mäkelä och hennes kollegor gick igenom forskningen upptäckte de att de flesta översiktsstudier inte hade gjort skillnad på munskydd inom hemmet, sjukvården eller på offentliga platser.
 16. Själv upptäckte jag att IKEA krängt två av hennes motiv som affischer.
 17. Tekniken har revolutionerat arkeologin genom att det går att göra 3d–kartor av stora områden från luften, och upptäcka strukturer som är dolda av tät vegetation.
 18. Verksamheten vid Mponeng–gruvan i Sydafrika, väldens djupaste guldgruva, stoppades då 164 fall av coronavirus upptäcktes där i slutet av maj.
 19. Det första fyndet gjordes av en beduinpojke som av en tillfällighet upptäckte några handskriftsrullar förvarade i krukor i en grotta.
 20. Färre har sökt för symtom, alltså, vilket i sammanhanget är relevant eftersom 70 procent av all cancer som upptäcks börjar med ett besök i primärvården.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till upptäcka är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är hitta en synonym till upptäcka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.