upptäcka

Synonymer till upptäcka

bli varse, finna, hitta, märka, påträffa, röna, uppdaga, varsebli

Motsatsord till upptäcka

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till upptäcka.

Vad betyder upptäcka?

 1. hitta något (särskilt om man är den förste); vara den förste att förstå att något existerar
 2. komma på hur något fungerar eller hur något kan göras, särskilt inom naturvetenskapen (särskilt om man är den förste)

Exempel på hur upptäcka används i svenska tidningar

 1. Gräver man ner sig i de rapporter, inklusive kollegialt faktagranskade vetenskapliga artiklar om den svenska sexköpslagen upptäcker man snart stora metodbrister där till exempel anekdotisk fakta jämförs med systematiska studier.
 2. Säkerhetsvakten Richard Jewell upptäckte bomben och såg till att många människor avlägsnades från platsen.
 3. Mitt under arbetet med att rensa murgröna från väggarna på galleriet i Piacenza i norra Italien upptäckte trädgårdsmästaren en metallplatta.
 4. Det används på en mängd olika sätt, för att skapa rekommendationer och personalisering, för att upptäcka bedrägerier, effektivisera leveranskedjan, för optimering och annat.
 5. Den vill också säkra regelverken mot felaktiga utbetalningar och överutnyttjande och stärkta förutsättningar för att upptäcka och hantera realiserade felaktiga utbetalningar.
 6. Men 2011 tilldelades Dan Shechtman själv Nobel­priset i kemi för sin upptäckt.
 7. De två misstänkta upptäcktes först av en polis som stoppade dem vid en begravningsplats i Jersey City i New Jersey väster om Manhattan.
 8. Stockholm Direkt skriver att av fallen rör en kvinna som kontaktade sin bank när hon upptäckte att hennes e–legitimation hade slutat fungera.
 9. – Vad han upptäckte var att när någon dör så är det viktigaste inte att göra någonting med den personens kropp, utan att göra någonting med de som stannar.
 10. Målningen upptäcktes för ett par år sedan i en grotta på ön Sulawesi, men beskrivs nu för första gången vetenskapligt, i tidskriften Nature.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av upptäcka

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad tycker du?

Har du några idéer om hur ordguru.se kan bli bättre?
Lämna förslag och synpunkter

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är hitta en synonym till upptäcka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.