Synonymer till utbyggnad

Vi känner till 3 synonymer till utbyggnad. Ordet utbyggnad är en synonym till expansion och tillbyggnad och kan bland annat beskrivas som ”del av en byggnad som byggts senare än övriga delar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av utbyggnad samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till utbyggnad

 1. expansion
 2. tillbyggnad
 3. tillägg

Vad är motsatsen till utbyggnad?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till utbyggnad.

Vad betyder utbyggnad?

 1. del av en byggnad som byggts senare än övriga delar
 2. (ut)ökning

Hur böjs utbyggnad?

 1. utbyggnad
 2. utbyggnaden
 3. utbyggnadens
 4. utbyggnader
 5. utbyggnaderna
 6. utbyggnadernas
 7. utbyggnaders
 8. utbyggnads

Hur kan ordet utbyggnad användas?

Följande exempelmeningar visar hur utbyggnad kan användas.

 1. utbyggnaden av barnomsorgen

Hur används ordet utbyggnad i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet utbyggnad används i vanlig text.

 1. Mer till utbyggnad av bredband, 500 miljoner.
 2. Rymdbasen håller även på med en utbyggnad för att kunna hantera satellituppskjutningar och den delen är inte heller påverkad av branden.
 3. Samtidigt går det långsammare med utbyggnaden av laddstationer.
 4. Frågan har dock hettat till i sommar, sedan miljö– och klimatminister Per Bolund (MP) presenterat ett förslag om att separera beslutet om en utbyggnad av mellanlagret Clab från beslutet om ett långsiktigt svenskt slutförvar.
 5. Att uppmuntra och skapa förutsättningar för privatpersoner att bygga solelparker tillsammans kommer även vara en viktig del i att skapa acceptans och intresse för utbyggnaden av solelproduktionen.
 6. Jonas Ebbesson menar att regeringen gjorde det för sent vid prövningen av Preems ansökan om utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil, som sedan drogs tillbaka.
 7. Kinesiska Huawei stoppas från att delta i utbyggnaden av det svenska 5G–nätet.
 8. Flera satsningar har meddelats under året och en omfattande utbyggnad av varuhuset pågår för fullt.
 9. Beslutet om att åter dra igång 5g–auktionen kommer efter kammarrättens besked i veckan att förbudet mot att operatörerna använder Huaweis produkter i utbyggnaden av 5g kvarstår.
 10. De intressen som ligger till grund för villkoren och betydelsen för utbyggnaden av 5G är så starka att de väger över Huaweis intressen.
 11. Domstolen slår fast att det kinesiska företaget har rätt att överklaga Post och telestyrelsens beslut att utesluta dem från den kommande utbyggnaden av 5G–nät i Sverige.
 12. Nu fruktar han att försvarets utbyggnad kan äventyras.
 13. Stora satsningar krävs för att förbättra energiutnyttjande och elektrifieringen ger en stor möjlighet att ta ett ordentligt kliv som ger högre och högre nytta utmed en vidare utbyggnad av alla delar i transportekosystemet.
 14. I bästa fall kommer ett avgörande inom några veckor och då är utbyggnaden igång före jul.
 15. Flera länder, med USA i spetsen, har förbjudit Huaweis utrustning för utbyggnad av 5G.
 16. Men, frågar jag, är inte detta tragiskt? För även om gruvbolagen ofta är vårdslösa så kräver ju exempelvis utbyggnaden av elnätet enorma mängder koppar.
 17. Bland annat minskas den planerade utbyggnaden med 20 procent, vilket tillsammans med andra åtgärder också sänker prognosen för koldioxidutsläppen.
 18. Staten ska inte investera i offentliga företag och den kommer att bidra mindre till utbyggnaden av den produktiva apparaten till förmån för det bolivianska folket.
 19. M, SD och KD vill att Sverige avbryter avvecklingen och istället satsar på en utbyggnad av kärnkraft.
 20. I Buenos Aires i Argentina byggs ny infrastruktur, i Bogotá i Colombia uppmuntras jordbruk i urbana områden, i Chennai i Indien satsas det stort på utbyggnad av cykelnätverket och i Jakarta i Indonesien utökas antalet bilfria dagar.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är expansion en synonym till utbyggnad. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?