utför

Utför är synonymt med gör och kan bland annat beskrivas som ”i riktning nedåt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av utför och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till utför

gör

Motsatsord till utför

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till utför.

Vad betyder utför?

 1. i riktning nedåt
 2. gör, genomför

Exempel på hur ordet utför kan användas

 1. det anlitade en firma för att utföra målningsarbetet

Exempel på hur ordet utför används i svenska tidningar

 1. Det var på årsdagen av hans död attacken utfördes.
 2. Kring årsskiftet utfördes mellan 40 000 och 70 000 attacker per dag, men under våren utfördes mellan 80 000 och 110 000 attacker per dag.
 3. Studien har utförts av Carlos III–institutet och den spanska motsvarigheten till SCB och omfattar 90 000 personer från 36 000 hushåll, rapporterar bland andra New York Times.
 4. – Kriminaliteten utförs av ett fåtal personer men påverkar alla boende.
 5. Det var inte helt tydligt om Trump skämtade eller menade allvar, men en talesperson för Vita huset uppgav att det "uppenbart var ett skämt", och att landet utfört fler än 25 miljoner coronatester.
 6. Det var via Maite som Superbergamo kom till, ett initiativ som går ut på att frivilliga hjälper riskgrupper att handla mat och utföra andra enklare ärenden.
 7. En god gärning hjälper inte bara den som utför den utan även den som tar emot den.
 8. På lördagen sa Kim Yo–Jong, syster och rådgivare till landets ledare Kim Jong–Un, att hon instruerat ”avdelningen som har ansvaret för kontakter med fienden” att utföra nästa aktion mot Sydkorea ”på ett bestämt sätt”.
 9. – Som människor definieras vi mycket mer av vad vi älskar än vad vi utför.
 10. – Räddningspersonal utförde hjärt– och lungräddning på plats innan han flögs till Lunds universitetssjukhus, säger Mathias Hansson.
 11. – Istället för att kolla på den faktiska temperaturen på kiselkretsen så kollar vi på vilken typ av aktivitet gpu och cpu utför och sätter frekvenserna baserat på det.
 12. Enligt Svensson utfördes Palmemordet på Tingströms uppdrag.
 13. Men de nya elmätarna kommer inte att kunna utföra någon aktiv styrning av energianvändningen i hemmet.
 14. Enligt säkerhetsföretaget Wordfence utfördes minst 130 miljoner intrångsförsök mot 1,3 miljoner sajter under slutet av maj.
 15. Bara om alla processorer har samma kommando utförs det.
 16. – Den utbredda och systematiska natur med vilken vissa av attackerna mot civila i både Ituri och Norra Kivu utförts kan vara brott mot mänskligheten och krigsbrott, säger Bachelet.
 17. Trots att svenskarna och finländarna levde i betydligt mer öppna samhällen under våren, mår deras privatekonomi sämre än danskarnas, enligt en ny undersökning av Lowell, som utförts av Demoskop.
 18. Sista fasen i arbetet utförs denna sommar i den nordvästra delen av området och nu ligger fokus på den mellersta delen av jägarstenåldern.
 19. Det resultatet står i motsats till den obduktion som Floyds familj beställde, och som utfördes av bland andra rättsläkare från New York.
 20. Undersökningen har utfört mätningar på upplevelsen av engagemang, balans mellan arbete och fritid samt ledarskap, genom energi och tydlighet.
 21. Säkerhetsforskare vid ESET har upptäckt nya attacker som utförts av Turla, en mycket skicklig hackargrupp som är statligt sponsrad av Ryssland, rapporterar Zdnet.
 22. Narkosläkare, anställda i äldrevården och många andra som utför samhällsviktiga arbetsuppgifter slipper inte undan tidens piska.
 23. Enligt åklagaren utförde mamman brotten i samförstånd med flickans pappa.
 24. – Det är nästan bara utländsk arbetskraft som utför skogsvårdsarbete i Sverige.
 25. Polisen har under natten hållit flera förhör, genomfört dörrknackning och utfört en teknisk undersökning på platsen där mannen hittades.
 26. De webbaserade intervjuerna utfördes mellan 15 och 18 maj.
 27. Det finns frågetecken kring om andningsskyddens CE–märkning är utförd av ett korrekt organ eller inte.
 28. Än värre är att eldsjälarna förväntas utföra detta omfattande arbete utöver sina ordinarie arbetsuppgifter, något som riskerar att leda till en ohållbar arbetsbörda.
 29. I rådande läge med covid–19 har många prospekteringsbolag helt enkelt stora svårigheter att utföra ett sådant undersökningsarbete.
 30. Undersökningen har genomförts som en webbenkät i Sifopanelen, och är utförd av Kantar på uppdrag av Tele2.
 31. Mediakontrollenheterna ska ha tagits bort i samband med att reparationer och service utförts och ska enligt säkerhetsforskaren innehållit mängder av känslig användardata, rapporterar Ars Technica.
 32. Hackaren hade kunnat använda sårbarheten för att komma åt känslig information eller utföra ddos–attacker, men det finns enligt Forcepoint inget som tyder på att han gjort något sådant.
 33. Därefter används root–kontot för att komma åt andra ssh–nycklar i nätverket, vilket i sin tur ger tillgång till ett stort antal enheter som kan användas för att utföra sex olika sorters ddos–attacker.
 34. Av erfarenhet sedan tidigare år utförs antingen ett bristfälligt arbete eller så blir det inget arbete gjort överhuvudtaget trots betalning”, skriver de i inlägget.
 35. Ett säkerhetsföretag som utför en sådan tjänst måste ha möjlighet att investera i sin personal och sin organisation.
 36. Anställda smittas, blir patienter och kan inte utföra sina jobb.
 37. Testet som lanseras nu i veckan ger bara svar på om personen för närvarande är sjuk i covid–19, men längre fram är även tanken att kunna utföra tester som undersöker om patienterna har antikroppar och därmed har varit smittad tidigare.
 38. Vi godkänner eller kontrollerar inga tester, vi utför tillsyn, säger Ewa–Lena Hartman.
 39. Med hjälp av sårbarheterna kan hackare bland annat köra skadlig kod, få tillgång till känslig information och utföra så kallade mannen–i–mitten–attacker.
 40. Det är dock ännu oklart hur långvarigt besöket på ISS kommer att bli, men efter Demo 2 ska Crew Dragon certifieras för att kunna utföra rutinuppdrag som att transportera astronauter till och från ISS.
 41. Invånarna får endast lämna hemmet mellan kl 6 på morgon och 15 på eftermiddagen för att utföra ärenden inom bostadsområdet.
 42. Undersökningen utförs av the National Center for Educational Statistics, och ECLS följer barnen från att de skrivs in i förskolan till femte klass.
 43. – Om man inte klarar av att vara en lika bra förälder, inte klarar att utföra sitt jobb som vanligt eller inte orkar upprätthålla sina vanliga kontakter och kanske i stället bara fastnar vid datorn och googlar, då är detta också en signal.
 44. Med dagens regelverk får ”sommarkommunerna” tillbaka samma kostnad som brukarens hemkommun har när de utför hemtjänst.
 45. Men redan under 1200–talet började kvinnor att nekas tillträde till högre medicinska utbildningar, och vid slutet av 1500–talet hade barnmorskor förbjudits att utföra en rad ingrepp de tidigare gjort.
 46. Tusentals vetenskapliga försök har utförts på stationen.
 47. Enligt motståndare till lagförslaget utförs 98 procent av aborterna i landet av den anledningen.
 48. Bussbolaget kontaktade Samariten Ambulans, som utför ambulanssjukvård åt flera regioner, och erbjöd sina tjänster.
 49. Arbetet utförs bland annat av utländsk personal, som ska resa till Sverige samtidigt som det på grund av coronakrisen finns skarpa reserestriktioner.
 50. DN besökte kostymateljén samtidigt som finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) och borgarråden var fulla av beundran över det arbete som nu utförs i kostymateljén.
 51. Det motsvarar 230 miljoner heltidsjobb som aldrig utfördes.
 52. ANALYS · Det går fort utför i Ryssland nu.
 53. – Det innebär att vi slutar utföra uppgifter där vi riskerar att bli smittade.
 54. Får Emotet fotfäste kan den hämta olika nyttolaster för att utföra olika typer av attacker som gisslanprogram eller för att stjäla data.
 55. De utgavs sig också för att utföra andra funktioner än de verkligen gjorde, och de dolde de egentliga funktioner för användaren, skriver Ars Technica.
 56. Men att gå andra till mötes kan, även om det är frustrerande, göra det lättare att utföra din arbetsuppgift och minska missuppfattningar i kommunikationen.
 57. Under natten till fredagen utfördes också en attack mot byn Ogossagou i centrala Mali och 21 människor dödades.
 58. En 49–årig man misstänks ha utfört förfalskningarna medan en 62–årig man tog upp beställningar.
 59. – Vi är nu i övergången till ett aktivitetsbaserat arbetssätt, vilket innebär att miljön ska främja det arbete vi vill utföra, och inte tvärtom.
 60. Att det handlar om brotten i Darfur är känsligt eftersom en av de tyngsta militärerna i övergångsrådet, Mohamed Hamdan Dagalo, som är känd under sitt smeknamn ”Hemeti”, var ledare för en så kallad Janjaweed–milis som utförde övergreppen i regimens namn.
 61. Han var där ofta och fick ibland utföra tjänster.
 62. Amerikanska stridsflygplan utförde sedan minst ett anfall i området.
 63. Men sedan gick det utför.
 64. Robothunden kommer användas på test för att utföra inspektioner, upptäcka läckage, samla in data och ta fram rapporter.
 65. Vi har haft ett par stora rättegångar i Malmö där vi fått dom på den som utfört det, men vi får sällan fast anstiftaren, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö och kommenderingschef för Operation rimfrost i Malmö.
 66. Trots detta friades hon av tingsrätten, som kom fram till att det inte var uteslutet att dådet utförts av någon annan, eftersom hon skulle ha kunnat få de blodspår hon hade på sig när polisen ledde henne ut ur lägenheten.
 67. Det handlar dels om en allmän politisk trötthet, om hur debatterna går och hur arbetet utförs.
 68. Folktandvården kan hyra in tandläkare att utföra konkurrensutsatt vuxentandvård 25 procent billigare än en privat klinik kan, när privat tandvård inte får del av den omdebatterade momskompensationen.
 69. De automatiserade bottarna får nämligen inte utföra något som i formell mening anses vara ett beslutsfattande – något som däremot är tillåtet för statliga myndigheter.
 70. Ivo konstaterar att Fahimeh skrevs ut från sjukhuset vid första och andra vårdtillfället utan att ”adekvata bedömningar och kliniska undersökningar utfördes av läkarna”.
 71. En illgrön vårflod forsade utför Hammarbybacken under onsdagen.
 72. Knappen går att enkelt programmera så att den kan utföra en rad olika uppgifter.
 73. Sedan 2017 har Trump arbetat mot att den amerikanska regeringen ska finansiera organisationer som utför aborter.
 74. Företaget kommer nu att utföra ytterligare en revision på den aktuella gården, liksom på den före detta ägarens andra gård.
 75. Vi har sett det som att de har utfört en tjänst åt oss helt enkelt.
 76. Jag förstod att det var nån som utfört jobb åt kommunen som varit med och jagat.
 77. De anser att anmälan saknar grund och att hon utför sitt arbete på ett kompetent sätt.
 78. Per Odén verkar se mer allvarligt på hälsoriskerna, inte minst för arbetskraften som ska utföra besprutningen.
 79. I Yad Vashem–museet utförs fortfarande ett angeläget arbete med dokumentering av Förintelsen.
 80. Jag var trött och när jag skulle köra utför höll jag på att ramla flera gånger, säger hon.
 81. En attitydmätning utförd av tv–bolaget CNN tillsammans med undersökningsföretaget Comres förra året visar liknande resultat.
 82. – Vägtesterna som vi utförde med syfte att bekräfta de lysande resultat som hade uppnåtts i laboratoriet visade på minst 250 procents högre motstånd mot utmattning, säger Iterchimicas vd Federica Giannattasio till ABC News.
 83. Hon vaknade av att mannen låg över henne och utförde sexuella handlingar.
 84. Denna show om showandet är så skickligt utförd att Pernilla Wahlgren automatiskt blir immun mot varje kritisk invändning man kan tänkas ha om en artist som fläker ut sig själv på scen.
 85. – Utifrån hur gärningen är utförd tror vi att minst två personer har deltagit, säger kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk.
 86. Kontroller utförs på strategiska platser som ankomstområden och innan gränskontroll av nyanlända passagerare.
 87. Han säger sig känna sorg över att lämna sina kungliga plikter, som han och hans fru Meghan såg fram emot att utföra när de gifte sig.
 88. I januari 2018 anmäldes Franska skolan i Stockholm av en elev som berättade att pojkar tävlade om att utföra sexuella handlingar med flickor.
 89. Lördagens kombinerade drönar– och missilattack utfördes av huthimilisen och riktades mot en moské på en militäranläggning i staden Marib 170 kilometer från huvudstaden Sanaa.
 90. Försöket utfördes från den anrika startplatta 39A och Dragon–kapseln hade monterats på toppen av en Falcon–9–raket.
 91. Tunga militära förluster krävdes på lördagen i en attack utförd av Huthirebellerna mot en övningsanläggning i staden Marib i östra Jemen, rapporterar den statliga saudiska tv–kanalen Ekhbariya.
 92. Det har egentligen bara gått utför sedan Sir Alex lämnade managerposten våren 2013.
 93. Utrikesdepartementet har vid upprepade tillfällen påtalat för den kinesiska ambassaden och för den kinesiska ambassadören att yttrandefriheten i Sverige är grundlagsskyddad och att journalister har rätt att utföra sitt arbete fritt.
 94. ”Michail Vladimirovitj, jag önskar dig och alla kollegor som ska ta plats i den nya regeringen all framgång och att ni fortsätter det arbete som den tidigare regeringen har utfört och som involverat varenda en av oss”, sa Medvedev enligt Interfax.
 95. Man vill inte peka ut ett visst land i dagsläget, men många säkerhetsexperter anser att förfarandet påminner om liknande attacker som utförts av den kinesiska gruppen APT27 (Emissary Panda).
 96. Smart teknik möjliggör att vi bland annat kan koppla upp oss och utföra komplicerade åtgärder utan att vara fysiskt på plats hos kunden.
 97. – Vi utför tekniska undersökningar och andra utredningsåtgärder, säger Per Fahlström.
 98. Newports hypotes är att det arbete vi kan utföra vid djup koncentration blir allt mer värdefullt i dagens ekonomi, men att förmågan att gå på djupet samtidigt blir desto ovanligare.
 99. Fulla med teoretisk kunskap ger sig fem förväntansfulla skidåkare ut på Hemus skidstadion för att utföra denna konstart i praktiken.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till utför är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är gör en synonym till utför. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.