utmattning

Utmattning är synonymt med trötthet och matthet och kan bland annat beskrivas som ”stor trötthet, kraftlöshet”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av utmattning och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till utmattning

matthet, trötthet, uppgivenhet

Motsatsord till utmattning

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till utmattning.

Vad betyder utmattning?

 1. stor trötthet, kraftlöshet
 2. tillstånd av stor orkeslöshet efter en stor ansträngning

Böjningar av utmattning

 1. utmattning
 2. utmattningen
 3. utmattningens
 4. utmattnings

Exempel på hur ordet utmattning kan användas

 1. hon somnade av ren utmattning

Exempel på hur ordet utmattning används i svenska tidningar

 1. I stället anser experterna att dödsorsaken var hjärtsvikt utlöst dels av bakomliggande sjukdomar, dels av kraftigt stresspåslag och utmattning under polisingripandet.
 2. Du oroar dig för dina nära och kära och utmattning kan leda till olyckor, om en oljetanker är inblandad kan det leda till miljökatastrof.
 3. Personalen piskas hårdare och hårdare tills de slutar eller sjukskrivs på grund av utmattning.
 4. – Vägtesterna som vi utförde med syfte att bekräfta de lysande resultat som hade uppnåtts i laboratoriet visade på minst 250 procents högre motstånd mot utmattning, säger Iterchimicas vd Federica Giannattasio till ABC News.
 5. Man kan vara väldigt slut efter ett åk, men vi åker så mycket att vi är vana vid utmattning.
 6. ­Det gäller att inte underskatta mjuk kompetens som tidsstyrning och kommunikation som medel för att minska frustration och utmattning framhåller han.
 7. Dock beror det inte på bristande motivation utan på utmattning.
 8. Men kroppen sa ifrån, en klassisk utmattning.
 9. I våras kom hon ut med boken ”Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje” som hon skrivit med journalisten Jessika Devert.
 10. Sedan olyckan är hon förtidspensionär och jobbar halvtid som nattpersonal på ett äldreboende – men sedan början av februari har hon varit sjukskriven på grund av utmattning och värk.
 11. Ser man till den enskilda medarbetaren kan dessa otydliga och osäkra ledarstilar leda till mer upplevd stress och emotionell utmattning.
 12. – Att drabbas av utmattning är som att få ett sår på insidan.
 13. Konsekvensen blir att många barn blir hemmasittare, inte sällan med depression, utmattning eller andra psykiska problem, eftersom skolmiljön gjort dem sjuka, menar hon.
 14. Som tur var tog föräldrarna spörsmålen på allvar, "inpå utmattningens gräns".
 15. En del hade skjutits ihjäl, andra hade dött av utmattning innan hjälpen nådde fram.
 16. Idén växte fram ungefär åtta år tillbaka i tiden då Maria Printz var sjukskriven för utmattning.
 17. – Det fanns orsaker till utmattningen, men det var inte mig det var fel på.
 18. Förutom förra året för mig i och för sig, för nästan hela det året spenderade jag sjukskriven för utmattning efter att ha slitit ut mig… i arbetet.
 19. De uppemot 40 000 svenskar som lider av sjukdomen är inte drabbade av vanlig trötthet, och framför allt orsakar sjukdomen mycket mer än utmattning.
 20. Uppskattningsvis 1,7 miljoner människor dödades av tortyr, svält, utmattning eller sjukdom i arbetsläger, eller i rena massavrättningar.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till utmattning är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är trötthet en synonym till utmattning. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.