utreda

Utreda är synonymt med deklarera och ådagalägga och kan bland annat beskrivas som ”undersöka detaljerna om något för att bättre förstå det”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av utreda och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till utreda

analysera, deklarera, klargöra, klarlägga, undersöka, ådagalägga

Motsatsord till utreda

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till utreda.

Vad betyder utreda?

 1. undersöka detaljerna om något för att bättre förstå det
 2. utstyra, utrusta

Böjningar av utreda

 1. utred
 2. utreda
 3. utredas
 4. utredd
 5. utredde
 6. utreddes
 7. utreder
 8. utreds
 9. utrett
 10. utretts

Exempel på hur ordet utreda kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet utreda används i svenska tidningar

 1. Det är en danskflaggad båt så det är dansk polis som ska utreda ärendet, säger Henrik Lindqvist till BLT som var först med att skriva om händelsen.
 2. Men sedan både underrättelseorganet GCHQ och cybersäkerhetsmyndigheten NCSC utrett säkerhetsriskerna med att släppa in den kinesiska telekomjätten ryktas det nu om att regeringen kan komma att ompröva beslutet.
 3. De stängde sedan bensinstationen i Kviberg för att utreda vad som orsakat problemet.
 4. Therése Lindén är socialt ansvarig samordnare på kommunen och har utrett händelsen.
 5. Polisen Hector Correa utreder fallet, och råkar gång på gång stöta ihop med nyskilda svenska Lisa Hagel, som just flyttat ner till Spanien.
 6. – Vi är på plats och utreder ett grovt brott, det handlar om ett mord, men jag vill inte gå in på omständigheterna på grund av att det än så länge är tidigt i utredningen, säger Kristian Malzoff, vakthavande befäl.
 7. I februari i år beslutade Irlands dataskyddskommission DPC, som övervakar Google och andra amerikanska nätjättar åt EU, att utreda hur Google hanterar platsdata sedan flera konsumentorganisationer slagit larm.
 8. – Vi håller på och utreder ett mordförsök i Varberg, men för att vara midsommar så får man beteckna det som ganska lugnt.
 9. Eftersom polis och åklagare utreder trafficking kan sexköparna komma att bli misstänkta för betydligt grövre brott – som oaktsam våldtäkt.
 10. Händelsen, som utreds som grov misshandel, ägde rum vid 05–tiden på tidiga lördagsmorgonen.
 11. Han utredde tidigare bland annat mordet på Anna Lindh och var ansvarig i rättegången mot ”Lasermannen” John Aosunius.
 12. För att säkerställa att dessa fylls kan det vidare vara intressant att utreda vilken nytta ett införande av en särskild studiestöds–/omställningsbonus till den som väljer en sådan utbildning eller kompetensutveckling kan ha.
 13. Händelsen kommer att utredas av åklagare vid polisens avdelning särskilda utredningar (SU) i Stockholm.
 14. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.
 15. Polisen kommer att utreda orsaken till olyckan och en anmälan ska skrivas.
 16. Kanada utreder 5G–nätverkets säkerhetsmässiga konsekvenser och har hittills inte fattat beslut om Huawei ska få tillstånd att tillhandahålla delar dit.
 17. Delstaten kommer också att utreda om polisen har ägnat sig åt systematisk diskriminering.
 18. I förra månaden krävde en av Liverpools borgmästare att det skulle utredas varför matchen fick spelas.
 19. Förutom Navajas har fyra andra anställda på hälsovårdsdepartementet gripits enligt ett uttalande från riksåklagaren på onsdagen – som också anger att inblandade mellanhänder i utlandet ska utredas.
 20. Trots dessa invändningar från både de etablerade riksdagspartierna till vänster och facket, finns det faktiskt i riksdagen ett parti som driver frågan om att basinkomst ska utredas i Sverige, nämligen Miljöpartiet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till utreda är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är deklarera en synonym till utreda. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.