Synonymer till uttrycker

Vi känner till en synonym till uttrycker. Ordet uttrycker är synonymt med uttala och kan beskrivas som ”ger uttryck  för; formulerar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av uttrycker samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till uttrycker

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet uttrycker och kan ofta användas istället.

 1. uttala

Vad är motsatsen till uttrycker?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till uttrycker.

Vad betyder uttrycker?

 1. ger uttryck  för; formulerar

Hur kan ordet uttrycker användas?

Följande exempelmeningar visar hur uttrycker kan användas.

 1. rektorn uttryckte stor förståelse för elevernas önskemål

Hur används ordet uttrycker i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet uttrycker används i vanlig text.

 1. Inför förhörsledaren uttryckte Löfving sin besvikelse över att uppgifter läckt ut och att han därför var lite försiktig.
 2. – Hovrättens resonemang medför en påtaglig risk att gärningsmän inte kommer att kunna dömas, eller ens åtalas, för olika typer av sexualbrott, eller andra brott, eftersom barnen inte kan uttrycka sig anatomiskt eller lexikaliskt korrekt.
 3. Uppdraget att ta fram ett nytt innehållsuppdrag “med fokus på folkbildning och journalistik för hela landet” kan gå i linje med den önskan om ett “smalare, vassare” public service som tre av de fyra partierna i regeringsunderlaget uttryckt.
 4. IOK motiverade svängningen med att oberoende FN–experter uttryckt en oro för att avstängningen strider mot vad de olympiska spelen står för.
 5. De kan inte nog uttrycka sin tacksamhet över hans stöd, ”hans otroliga själ och stora vänliga hjärta”.
 6. – Man ska främst se det som ett uttryck för solidarisk handling mot medmänniskor, säger Anders Alenskär som är Brottsoffermyndighetens generaldirektör.
 7. Ukraina har uttryckt en preferens för Rafale och Frankrike utesluter inte att man kan skicka några av sina stridsflygplan, men frågan är om det inte blir en äldre modell.
 8. – Nej, dubbelmoral tycker jag är fel uttryck.
 9. Strömmer uttrycker förståelse för att koranbränningen av många upplevs som kränkande.
 10. ”Jag vill uttrycka min sympati till alla muslimer som är kränkta över vad hände i Stockholm i dag.
 11. Regeringens partiledare har uttryckt en enighet om att yttrandefrihetsgrundlagen gäller, oavsett hur den tar sig uttryck.
 12. Sverige har en långtgående yttrandefrihet, men det betyder inte att den svenska regeringen, eller jag själv, stödjer de åsikter som uttrycks”.
 13. Protesterna utanför Sveriges konsulat i Istanbul började på lördagskvällen när hundratals personer samlades för att uttrycka ilska mot koranbränningen utanför Turkiets ambassad tidigare på lördagen.
 14. Statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker sympati för de muslimer som tagit illa vid sig av lördagens demonstrationer i Stockholm.
 15. Go native är ett engelskt uttryck som beskriver vad som händer den resenär som överger sin egen identitet för att bli en del av den nya miljön.
 16. Om du till exempel söker efter ett dokument kan du söka igenom raderade filer efter ord och uttryck som du vet står i det.
 17. Det blev en spännande samling uttryck från kreatörer, konstnärer och byråer.
 18. Sättet att uttrycka sin sorg säger ingenting om hur djup sorgen är.
 19. Moberg skriver i en artikel från 1998 att hon numera tror på olikheter, och hon uttrycker en stor förståelse för de pojkar som vantrivs i skolan, där kvinnliga lärare fördömer allt som inte passar medelålders medelklassdamer.
 20. Den maltesiske kardinalen Mario Grech meddelade år 2020 att Benedictus hade svårt att uttrycka sig.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är uttala en synonym till uttrycker. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på uttrycker

Bild till ordet uttrycker

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet uttrycker.

Bild med texten uttrycker