Synonymer till uttrycklig

Vi känner till 7 synonymer till uttrycklig. Ordet uttrycklig är en synonym till bestämd och klar och kan bland annat beskrivas som ”klar, tydlig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av uttrycklig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till uttrycklig

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet uttrycklig och kan ofta användas istället.

 1. begriplig
 2. bestämd
 3. explicit
 4. klar
 5. konkret
 6. rak
 7. tydlig

Vilka ord betyder nästan samma sak som uttrycklig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till uttrycklig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. markant
 2. handfast

Vad är motsatsen till uttrycklig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till uttrycklig.

Vad betyder uttrycklig?

 1. klar, tydlig
 2. som uttrycks tydligt och bestämt

Hur kan ordet uttrycklig användas?

Följande exempelmeningar visar hur uttrycklig kan användas.

 1. de agerade på uttrycklig order från chefen

Hur används ordet uttrycklig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet uttrycklig används i vanlig text.

 1. Kammarrätten slår dock fast att det i lagen inte finns några uttryckliga bestämmelser om hur många vårdplatser en region måste ha, skriver Läkartidningen.
 2. Där finns inte ett uttryckligt fotoförbud men konventionen säger att krigsfångar ska behandlas på ett humant sätt.
 3. Speciellt med den här perioden är att det från början fanns en uttrycklig ambition att V inte skulle få inflytande.
 4. Den 27 juli 1888 begravs Victoria Benedictsson på Västra kyrkogården i Köpenhamn, enligt hennes uttryckliga önskan att få vila i dansk jord.
 5. Värst är nog Tamsons uttryckliga stöd för broken windows–teorin.
 6. I de flesta fallen försvann den muslimska religionen efter första, senast andra, generationen, men vi har exempel på att muslimska slavar gjorde en uttrycklig poäng av sin religion i konfrontationen med plågoandarna.
 7. Men trots det uttryckliga kravet att leverera ett sådant stopp verkar inte utredaren, juristen Lars Arrhenius, nå ända fram.
 8. – I dag har vi gjort ett sådant undantag efter Josefins uttryckliga önskan om att visa det nakna kvinnohatet i vårt samhälle, säger Peter Wolodarski.
 9. ”I ett normalt land hade detta lett till att justitie– och inrikesministrarna hade begärt — och fått — mandat och resurser långt utöver det vanliga, med det uttryckliga syftet att krossa gängen och låsa in mördarna.
 10. Det uttryckliga syftet med lagen är att kväva den kubanska ekonomin och framkalla en folklig revolt som omkullkastar den nuvarande konstitutionella ordningen på ön.
 11. De första uttryckliga hänvisningarna till de västsicilianska ligorna som mafia med initiationsritualer och tystnadsprincip (umirtà) stammar från 1860– och 1870–talen.
 12. ”Vi hade ytterligare kritik mot henne, bland annat uppmaningarna att lägga på tid som var uttryckliga, att hon hade bristande tidrapportering avseende sig själv och att hon hade ett ansenligt antal nedsättningar med stora belopp.
 13. Eftersom det inte krävs en uttrycklig majoritet för att en statsminister ska godkännas har Sverige ofta minoritetsregeringar, som inte utan vidare kan räkna med stöd för sina lagförslag av en majoritet av riksdagens ledamöter.
 14. När personuppgifter sprids till Cambridge Analytica, utan uppdrag eller uttrycklig instruktion om vad behandlingen i senare led ska innebära, blir Cambridge Analytica själv personuppgiftsansvarig för sin behandling.
 15. Bannon sparkades av Trump förra året – och reser nu runt i Europa med det uttryckliga målet att bygga en bred nationalistisk rörelse.
 16. Mellan 2009 och 2012 skaffade Ryssland tre stycken specialutrustade Tupolev Tu–214SR med det uttryckliga syftet att låta presidenten styra landet från luften, rapporterar Euronews.
 17. Att ett sådant förslag överhuvudtaget förekommer i utredningens utkast är dock en konsekvens av regeringens uttryckliga vilja att spara in pengar på assistansersättningen.
 18. Han beskriver Examecs uttryckliga ambition som att ”tillverka sådant som ingen annan kan göra”.
 19. För ett par år sedan begränsades serveringstiderna, på uttrycklig begäran från polisen, till klockan tre på fredagsnätterna.
 20. Det finns en föreställning om att uttryckliga regler eller riktlinjer är mästrande eller att de har en exkluderande effekt.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är bestämd en synonym till uttrycklig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på uttrycklig

Bild till ordet uttrycklig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet uttrycklig.

Bild med texten uttrycklig