utveckla

Utveckla är synonymt med vidga och gestalta och kan bland annat beskrivas som ”gör något (större och) bättre”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av utveckla och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till utveckla

anpassa, elaborera, evolvera, exemplifiera, forma, formge, förbättra, förfina, förtydliga, förädla, gestalta, implementera, skapa, skulptera, stöpa, utarbeta, utbreda, utsträcka, vidga, öppna

Motsatsord till utveckla

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till utveckla.

Vad betyder utveckla?

 1. gör något (större och) bättre
 2. förändra något så att det blir bättre
 3. gå in på djupet i ett resonemang; klargöra detaljer i en idé
 4. konstruera något nytt, ofta baserat på forskning eller en process av successiva förbättringar

Böjningar av utveckla

 1. utveckla
 2. utvecklad
 3. utvecklade
 4. utvecklades
 5. utvecklar
 6. utvecklas
 7. utvecklat
 8. utvecklats

Exempel på hur ordet utveckla kan användas

 1. på 20 år har de utvecklat den lilla fabriken till ett storföretag

Exempel på hur ordet utveckla används i svenska tidningar

 1. – Vi behöver prata om det även utanför vården, och innan en ätstörning utvecklas, men det är en större diskussion som hela samhället måste medverka i.
 2. – Det är en rektors dilemma, att med tilldelade medel utveckla verksamheten.
 3. När mamma–dotter Briggs–Myer utvecklade sin typindikator lutade de sig helt mot psykoanalytikern Carl Gustav Jungs bok ”Psykologiska typer” från 1921.
 4. Enligt Oneplus, Oppo och Realme kommer vissa användare att få tillgång till en offentlig beta och förhandsvisningar medan den fulla versionen fortfarande utvecklas.
 5. Scratch är utvecklat av Lifelong Kindergarten Group vid MIT Media Lab i USA.
 6. Och nu har forskare på RMIT University i Australien utvecklat konstgjord hud som kan reagera på smärta rapporterar Scitechdaily.
 7. I omvärlden användes ett flertal benämningar på de regioner som utvecklades under påföljande sekler, och det är ofta svårt att reda ut den etymologiska bakgrunden.
 8. Flera andra mobiltillverkare håller också på att utveckla liknande lösningar, bland annat kinesiska ZTE som ska lansera en telefon med kamera under skärmen i början av september.
 9. Det är stor skillnad, det tycker jag, vi har utvecklats som lag och det går bra, säger Irandust.
 10. Jag ser att vi gör bra saker och den här matchen är ett bevis på att vi har utvecklats som fotbollslag.
 11. I övrigt håller man koll på hur situationen utvecklar sig.
 12. Ansiktsmasken bygger på den teknik som LG har utvecklat för olika luftrenare i hem– och kontorsmiljö.
 13. I Mojave i Kalifornien utvecklar de återvinningsbara raketer, och bolaget byggde bland annat den Xodiac–raket som Nasa har använt som testfarkost för att utvärdera ett potentiellt navigationssystem för månlandare.
 14. Reuters rapporterar med hänvisning till källor att Tesla har utvecklat batteriet med den förbluffande räckvidden tillsammans med CATL.
 15. Du behöver vara i skogsträdgården och sköta om den om den ska utvecklas och ge rikliga skördar.
 16. Den feministiska debatten och hur den utvecklas intresserar mig.
 17. För att lyckas med kommer de bland annat att utveckla och skapa tillväxt hos de befintliga bolagen i koncernen, men även fortsätta förvärva företag.
 18. Vidare sa Wang Jun att man jobbar nära flertalet biltillverkare och att de dels ser sig som en leverantör av komponenter, men även en partner när det kommer till att utveckla plattformar och programvara för autonom körning.
 19. Nu har en forskare vid University of California i Berkeley, Stuart Schechter, utvecklat ett kit med 25 tärningar med tillhörande plastlåda och mobilapp för att generera perfekta lösenord varje gång.
 20. – Man kan till exempel titta på hur kurvan utvecklas över tid, det totala antalet fall, hur många som läggs in på iva, hur det ser ut på äldreboendena.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till utveckla är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är vidga en synonym till utveckla. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.