Synonymer till utvinner

Utvinner kan beskrivas som ”erhåller ur naturen”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av utvinner samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till utvinner

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till utvinner.

Vad är motsatsen till utvinner?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till utvinner.

Vad betyder utvinner?

 1. erhåller ur naturen

Hur kan ordet utvinner användas?

Följande exempelmeningar visar hur utvinner kan användas.

 1. man hoppas kunna utvinna koppar ur gruvan

Hur används ordet utvinner i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet utvinner används i vanlig text.

 1. Torrhumling – genom att humla ölet i slutet av bryggningsprocessen utvinns lägre beska en mer smak från humlen.
 2. Samtidigt var näringsminister Ebba Busch medverkade när LKAB släppte nyheten om att de vill utvinna sällsynta jordartsmetaller – som riskerar bli dödsstöten för Gabna samaby.
 3. Guld, koppar och kol (främst brunkol) utvinns i stora mängder, och tenn, volfram och uran i mindre omfattning.
 4. I Qatar började man utvinna olja 1949.
 5. Rent praktiskt fungerar köttodling så att ett vävnadsprov tas från exempelvis en kossa och stamceller utvinns från själva provet.
 6. Kung Namor (Tenoch Huerta) kommer från Tolokan — en civilisation under vattnet som utvunnit superkrafter från vibranium på havets botten utanför Mexikos kust och delar en oro för att bli bestulna på sina skatter.
 7. I dagens livscykelanalyser börjar beräkningen av växthusgaser när råmaterialen utvinns och pågår tills bygget teoretiskt sett ska tas ned efter 60 år, vilket är den beräknade hållbarhetstiden för dagens byggen.
 8. Ett annat exempel som dragit ut på tiden är Norra Kärr vid Vättern som beskrivs som ett av Europas mest lovande projekt för att utvinna sällsynta jordartsmetaller.
 9. Ur svenskodlade ärtor och andra baljväxter utvinner fabriken ett proteinkoncentrat, som ska ersätta importerad soja i produkter som vegetarisk korv och vegoburgare.
 10. Detta leder till att fasen alfa–spodumen omvandlas till beta–spodumen, som är porösare och enklare att utvinna litium ur.
 11. För att utvinna metallen till fabriken krävs dock tillstånd, som bolagen fortfarande väntar på.
 12. – Om du kan bli personen som utvinner mer värde ur teknik som molnsystem och maskininlärning kan du definitivt visa ditt värde för organisationen.
 13. Botnät som Mirai försöker enligt uppgifter att utnyttja sårbarheten och det finns också angripare som ska ha försökt använda den för att installera skadlig kod för att utvinna kryptovaluta.
 14. Men enligt organisationen A non smoking generation som arbetar för att unga ska välja bort tobak stämmer det inte att produkterna är tobaksfria, eftersom nikotinet utvinns ur tobak.
 15. Under morgonen gick ett tjugotal ungdomar från XR Ung in i receptionen på Olje– och energidepartementet och satte sig på golvet med budskapet att Norge måste sluta utvinna fossila bränslen.
 16. Elektrolysen skulle teoretiskt bara kräva 0,06 volt, vilket forskarna poängterar är långt lägre än de 1,23 volt som enligt dem krävs för att utvinna vätgas ur vatten med elektrolys.
 17. Från Miljöpartiets sida vill vi se ett stoppdatum för att använda fossila bränslen och ett stoppdatum nu för att utvinna fossila bränslen och när man ska sluta sälja fossildrivna bilar, säger Per Bolund.
 18. Den aktuella batterilösa pacemakern ska kunna utvinna energi från hjärtats rörelseenergi.
 19. Vilka material använder vi, hur utvinner vi dem, och hur är de förädlade? Målsättningen är 100 procent, och vem vet – om fem år har vi kanske nått 68 procent eller 96 procent, säger han.
 20. Tekniken bakom vätgasen kräver en lång rad sällsynta och dyrbara metaller som endast utvinns i liten omfattning i dag.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet utvinner

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet utvinner.

Bild med texten utvinner