väljer

Väljer kan beskrivas som ”bestämmer sig för en av flera möjligheter”. Ordet används i uttrycket ”(man kunde) välja och vraka (bland olika alternativ)” som betyder ”(man kunde) välja i ett överflöd”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av väljer och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till väljer

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till väljer.

Motsatsord till väljer

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till väljer.

Vad betyder väljer?

 1. bestämmer sig för en av flera möjligheter

Hur används väljer i uttryck?

 1. (man kunde) välja och vraka (bland olika alternativ) = (man kunde) välja i ett överflöd

Exempel på hur ordet väljer kan användas

 1. han tvingades välja mellan två onda ting
 2. familjen valde att flytta till Sverige

Exempel på hur ordet väljer används i svenska tidningar

 1. Han tillägger även att företaget frivilligt valde att rätta sig efter kritiken och avslutade marknadsföringen innan reklamfilmerna anmäldes till Patent– och marknadsdomstolen.
 2. Även om det finns få dokumenterade fall där personer blivit allvarligt förgiftade av växter så finns anledning att vara vaksam på vad man väljer att smaka på i det gröna.
 3. På Arbetsgivarverket, som upphandlar klockorna, påtalar stabschef Ulrika Atterfors att det inte finns några hinder för kvinnor att välja herrmodellen.
 4. Regionerna i det här fallet har nu valt att avsluta samarbetet med Postnord.
 5. Det står en polis och spärrar trafiken, och ändå väljer man att köra förbi.
 6. På lördagen riktade polisens presstalesperson Christer Fuxborg kritik mot att så många göteborgarna valt att trängas på stan, de coronarelaterade restriktionerna till trots.
 7. Andelen som väljer att handla på nätet har enligt Postnord stabiliserat sig kring att vara nästan fyra av fem tillfrågade svenskar, där det fortfarande är kvinnorna som i större utsträckning är representerade än männen.
 8. Systemet stödjer olika former av säkerhet och förare kan välja om det ska öppnas med kod, ansikte eller fingeravtryck.
 9. Aktören väljer något av de tre alternativen för sitt bud.
 10. Hur Sverige har valt att förhålla sig till pandemin och nedstängningar av olika industrier och produktioner har alltså kommit att gynna den svenska sågverksindustrin.
 11. Efter krysset på Olympia valde tränaren Olof Mellberg att rikta fokus mot spelschemat – som Svenska fotbollförbundet sätter – och intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef).
 12. Index är en liten konsthall som har valt att hålla öppet under coronakrisen.
 13. En grundläggande princip i bevisvärdering är att man inte får välja att ta fasta på det vittne som bekräftar ens hypotes och bortse från de vittnesmål som talar mot.
 14. Det transportmedel man väljer för sin resa är av stor betydelse.
 15. Jon Harring valde att starta en akupunkturmottagning och på ett av Stadsmissionens boenden startades ett konstprojekt som snabbt vuxit sig allt större.
 16. Att Trump valde att hålla massmötet mitt under pandemin kritiseras av Demokraternas presidentaspirant Joe Biden.
 17. Dels den valde presidenten Nicolás Maduro, dels självutnämnde interimspresidenten Juan Guaidó som stöttas av ett femtiotal länder inklusive Sverige.
 18. De körde fram till en gård men valde att vända när de insåg att de kört fel.
 19. Delar av oppositionen har valt att bojkotta valet med hänvisning till Vucićs alltmer maktfullkomliga styre.
 20. I stället valde han att säga ”all lives matter”.
 21. – Det är medborgarna som väljer politikerna, säger han.
 22. Säkerhetsrådet har tio icke–permanenta medlemmar som väljs in på två år vardera, vid sidan om de fem permanenta medlemmarna Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och USA.
 23. Kommunen har, oavsett ordval, valt att från och med onsdagen, med omedelbar verkan, stänga alla fritids– och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer.
 24. Tillsammans kan vi välja en ny väg mot en ljusare, grönare och mer uthållig framtid.
 25. Att regeringen väljer att sätta sig över det juridiska systemet och därmed utmana de rättsliga principerna är i sig oroväckande.
 26. Hon föreslogs av valberedningen i maj och valdes in under en digital kongress under måndagen.
 27. I stället valde man att acceptera en smittspridning på en nivå som sjukvården skulle kunna klara av.
 28. Att Sverige av någon outgrundlig anledning valt att sätta upp egna klimatmål för utsläpp som ska regleras av EU ändrar inte på detta.
 29. Och de som släpps in ska vara friska, så vi har valt att gå den här vägen, säger Wallén.
 30. Sent på lördagskvällen svensk tid meddelade Atlantas borgmästare Keisha Lance Bottom att stadens polischef Erika Shields har valt att avgå, skriver CNN.
 31. Efter att ha pratat med en av grundarna under ett år valde Magyar att bli ambassadör för organisationen.
 32. Partiets presschef Adam Alfredsson uppger för Ekot att Bard valde att lämna efter ett samtal med partiet.
 33. – Om man inte väljer rätt arbetsmodell, finslipar den och tillsätter rätt kompetens så kan appen inte fungera korrekt.
 34. Hade han valt att bli barnskötare, som han först utbildade sig till, hade det gått fint det med.
 35. Den finska regeringen lyssnade på experternas utredning och valde att inte rekommendera allmänheten att bära munskydd i nuläget.
 36. – Man har förhoppningsvis valt sin partner frivilligt.
 37. Om jag blir vald kommer jag att prata med alla förbund och fråga vad de kan bidra med.
 38. Eftersom nyhetsläget är fortsatt väldigt intensivt och krisen i högsta grad pågående, väljer vi att fortsätta låta nytillkomna prenumeranter läsa gratis, säger Anna Åberg.
 39. Stefano Vecchia låg bakom mycket och två gånger skrek Siriusspelarna efter straff, men domaren Victor Wolf valde att fria.
 40. Men resor till jobbet utgör bara cirka 20–30 procent av alla personresor och andelen som tror att de kommer att välja bil för privata resor och andra ärenden efter pandemin ökar relativt mycket.
 41. Vad är bäst just nu? DN Kulturs Åsa Beckman, Harald Bergius, Jan Eklund, Mats Odéen och Birgitta Rubin väljer verk som är värda din tid.
 42. De som väljer att gå på visning inomhus får endast se Blå hallen och Gyllene salen och grupperna får inte vara större än 15 personer åt gången.
 43. Ni valde att inte bry er om dem ni kan smitta.
 44. Med kort varsel valde man dock att flytta fram eventet på grund av stora protester mot polisbrutalitet i USA.
 45. För att säkerställa att dessa fylls kan det vidare vara intressant att utreda vilken nytta ett införande av en särskild studiestöds–/omställningsbonus till den som väljer en sådan utbildning eller kompetensutveckling kan ha.
 46. Det innebär att den som köper spelet kan välja om den vill spela det på Xbox One eller Xbox Series X.
 47. Den spensliga demokraten från Minnesota är en utav de två första muslimska kvinnor som valts in i kongressen, tillika en av president Trumps mest bittra fiender.
 48. Att välja mellan tätt eller grönt vore katastrofalt.
 49. Danmark valde att stänga ned helt, medan Finland stängde ned Helsingforsregionen och Sverige höll landet mer öppet.
 50. Det ökar arbetsgivarens möjligheter att välja bland de anställda.
 51. GP har också i en artikel varje dag valt att lyfta fram privatpersoners, företags och organisationers initiativ för att hjälpa till under vinjetten "Ljusglimtar i krisen".
 52. Två av Kanadas största telekombolag, Bell och Telus, tar hjälp av Ericsson och Nokia för att bygga 5G–nät i landet, och väljer därmed bort kinesiska Huawei.
 53. Dadawan i nederländska Maastricht är en av de restauranger runtom i världen som i coronatider har valt att komplettera servitörskaran med Amy, Aker och James.
 54. Men regeringen har inte gjort det till en prioritering att uppmana människor att isolera sig från sina familjer om de blir sjuka och oavsett väljer många att stanna i hemmet ändå, enligt hälsomyndigheterna.
 55. Flera sportstjärnor väljer nu att markera mot rasism och visar sitt stöd för protesterna.
 56. Drygt hälften av dem väljer att fortsätta hålla barnen hemma.
 57. Ändå valde Eyli Markouch att tacka personalen på ett sätt de aldrig kommer att glömma.
 58. Det gör du genom att välja Inställningar, Uppdatering och säkerhet, Windows Update.
 59. – Det känns förstås fantastiskt bra att vi får förnyat och utökat förtroende av Netel som för tredje gången väljer att förlänga avtalet med oss.
 60. I DN–appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline.
 61. – Om de väljer att gå fram med en lagstiftning som ser ut som det här, då kan Stefan Löfven inte vara statsminister, säger han.
 62. Vad är det som gör att kärlekspar väljer att separera när de får spendera mer tid tillsammans?.
 63. Covid–19 belyser det faktum att offentliga myndigheter kan välja att reglera ekonomiska krafter om de så önskar.
 64. Men de väljer och väljer bort, utifrån sin magkänsla.
 65. Tre pressträffar med utländska journalister och ett 30–tal intervjuer har hon hunnit med sedan Sverige valde den unika vägen med öppna skolor, lättare restriktioner och rekommendationer i stället för tvång och böter.
 66. Tebboune valdes till president i december sedan den mångårige auktoritäre presidenten Abdelaziz Bouteflika tvingats bort från makten efter folkliga protester.
 67. Många svenska konsultbolag har nu därför för vana att välja lokala molntjänster för kunder och projekt med särskilt känsligt eller sekretessbelagt data.
 68. Inovio har valt att utgå från mers–vaccinet för att tillverka ett vaccin mot sars–cov–2.
 69. – Det är en av anledningarna till att vi har valt att få målen validerade av SBTI.
 70. Och strax innan Per Bolund valdes till språkrör positionerade han sig för den typ av basinkomst, som provats i Kanada, nämligen en koldioxidskatt som innebär att pengarna delas ut direkt till medborgarna.
 71. Så vad händer om vi väljer en annan, lägre bas? Låt oss testa med 1,75 istället.
 72. Det är inspirerande att teatern valde att göra det här, och jag hoppas att det kan få fler att vilja göra liknande saker, säger Julia Frej.
 73. Det vore förstås inte alls otänkbart att Apple valt det här tillvägagångssättet med tanke på att det till Apple Watch finns en mängd olika armband att välja mellan.
 74. Om Apple faktiskt väljer att återinföra funktionen återstår att se, men faktum är att många Iphone–fans blev besvikna när den försvann.
 75. Några av världens största molnleverantörer har under de senaste åren valt att bygga datacenter i Sverige.
 76. Även Nissan har valt luftkylning för batterierna i Leaf.
 77. Gör som många andra svenska bolag och välj en lokal molntjänst.
 78. All tillverkning sker i den egna fabriken i Östersund, med omkring 120 anställda, och även Woolpower har valt att äga hela produktionskedjan själva.
 79. Först L och senare KD valde då att hoppa av.
 80. Ännu fler – 75 procent – uppger att de vill fortsätta att delvis jobba hemifrån och 40 procent anser att deras arbetsgivare bör ge dem chansen att välja huruvida de vill arbeta från hemmet.
 81. Senare har vi presenterat statistik på kommunnivå i regionen, och nu väljer vi att även redovisa stadsdelarna, säger Thomas Wahlberg, chefen för smittskyddet, till DN.
 82. En beväpnad kvinna valdes i många länder som samlande nationalsymbol under nationalismens genombrott.
 83. Här väljer man mellan en 3–rättersmeny som skrivs dagligen eller enstaka rätter.
 84. Parlamentet avvisade dock fem ministrar och valde att skjuta upp voteringen om de känsliga ansvarområdena olja och utrikesfrågor.
 85. Drygt tre av fyra nya bolånetagare, 76 procent, valde så kallad rörlig ränta när de tog bolån hos SBAB i april, skriver det statliga bolåneinstitutet i ett pressmeddelande.
 86. Och de två Datanova–bröderna väljer att beskriva det i just syskontermer.
 87. Consid valde att införa Inriver PIM som Blomsterlandets nya system för product information management, PIM.
 88. Vanligtvis väljer man att återvinna gammal kod som skrivits i C eller C++, något som innebär att det går relativt snabbt att få i gång botnäten.
 89. Jag skäms och känner stort ansvar, säger Thae Yong–Ho, som flydde till Sydkorea 2016 och sedan dess har valts in i parlamentet, enligt nyhetsbyrån Reuters.
 90. Slavarna valde då att angripa den senare styrkan.
 91. Då var det många som valde att sälja, vilket triggades av Trumps utspel, säger Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.
 92. Men det minskar – eftersom fler väljer att spara på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring.
 93. SF har valt att stänga sina biografer, hur har ni resonerat kring det?”Vi har funderat på det också.
 94. Annika Linde, tidigare svensk statsepidemiolog, tror att de länder som har valt att försöka stoppa smittan med kraftfulla åtgärder kan klara sig bra även på längre sikt.
 95. Sommaren 1984 valdes en 21–årig North Carolina–kille som nummer tre i NBA–draften.
 96. Ska alltså Skolverket skapa en jättelik databas där samtliga föräldrar i Sveriges högskolepoäng och utbildningsnivå, senast deklarerade inkomst, bostad och bostadsform (ägd eller hyresrätt) och härkomst registreras? Och sedan välja därifrån?.
 97. Om regeringen går vidare med planerna på att införa marknadshyror och slå sönder anställningstryggheten väljer de en politisk kris som snabbt kan leda till nyval.
 98. Jag blev själv chockad när Finland valde en ny manlig president efter honom.
 99. Efter samtal med både polis och gränspolis, som påtalade att de inte fick vara där, valde hantverkarna att lämna platsen själva.
 100. Men vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson i Växjö har ändå valt att åtala 47–åringen för mord.
Ordet väljer uppdaterades 2020-06-29.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till väljer är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.