vålla

Vålla är synonymt med åsamka och åstadkomma och kan bland annat beskrivas som ”är orsak eller skuld till”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av vålla och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till vålla

framkalla, föranleda, förorsaka, förvålla, orsaka, uppnå, åsamka, åstadkomma

Motsatsord till vålla

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till vålla.

Vad betyder vålla?

 1. är orsak eller skuld till
 2. vara orsak till eller åstadkomma något negativt, skadligt eller olyckligt

Böjningar av vålla

 1. vålla
 2. vållad
 3. vållade
 4. vållades
 5. vållar
 6. vållas
 7. vållat
 8. vållats

Exempel på hur ordet vålla kan användas

 1. de isiga vägarna vållade stora problem

Exempel på hur ordet vålla används i svenska tidningar

 1. Rätten menar att det finns bevis för att mamman har vållat dotterns död genom oaktsamhet, men detta är inte tillräckligt för att hålla kvinnan häktad.
 2. Något som vållat diplomatiskt och juridiskt huvudbry, rapporterar The Guardian.
 3. Inte ens bladlössen vållar bekymmer för med dem kommer nyckel­pigorna som i sin tur blir mat till fåglarna och hönsen.
 4. – Obduktionen har inte visat något som tyder på att en annan person vållat dödsfallet, säger Ola Gripö, vid polisens enhet för grova brott, till NWT.
 5. – Utgångspunkten är att någon av oaktsamhet har vållat branden, säger Andreas Dahlin, vakthavande befäl vid polisen.
 6. Inlägg vållade irritation under ett telefonmöte om coronaviruset som vice president Mike Pence hade med demokratiska senatorer under fredagen, rapporterar nyhetssajten Politico.
 7. Mamman i Norrköping som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död i slutet av januari har omhäktats ännu en gång.
 8. I sin självbiografi kallar Leif GW Persson Christianson för ”rättspsykologins egen motsvarighet till Karolinska institutets doktor Macchiarini och den enskilda person som vållat vårt rättssystem mest skada under de senaste fyrtio åren”.
 9. Men hon har aldrig gått med på att hon vållat branden med avsikt.
 10. Branden släcktes snabbt men vållade stora rök– och vattenskador.
 11. – Temperaturen kommer att sjunka under dagen så mer och mer av området kommer att få snö, säger Tomasdottir som menar att nederbörden kan vålla en hel del problem för de som ger sig ut på vägarna.
 12. Lögnaktig propaganda och likgiltighet inför de allvarliga ekonomiska följderna av ett utträde vållade ett nej till unionen.
 13. I fredags tog utredarna del av ett hundratal vittnesmål om ögonskador, brutna ben och andra allvarliga skador som vållats av polisens gummikulor och tårgasbehållare, rapporterar nyhetsbyrån AP.
 14. Han misstänks ha hållit de sex personerna inspärrade mot deras vilja och vållat dem skada, meddelar nederländska åklagare.
 15. Bara en sak kan vålla Ulrica Hydman Vallien visst huvudbry.
 16. Den 35–årige senegalesiske gatuförsäljaren Mame Mbaye, vars död i Madrid i torsdags vållat kravaller och politisk strid, ”avled till följd av ett medfött hjärtfel”.
 17. Lösa föremål i bilen slungas framåt vid en kollision eller tvär inbromsning och vållar som regel skador.
 18. Den 35–årige senegalesiske gatuförsäljaren Mame Mbaye, som avled av en hjärtattack i torsdags, har efter sin död vållat en svår förtroendekris mellan Madrids kommun och stadens poliskår.
 19. Detonationen vållade en del materiell förödelse men inga människor skadades.
 20. Men polisens utredare har i efterhand kunnat konstatera att smällen utanför polishuset lätt skulle ha kunnat vålla allvarliga personskador och till och med dödsfall.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till vålla är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är åsamka en synonym till vålla. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.