vårda

Vårda är synonymt med bestyra och konservera och kan bland annat beskrivas som ”ger vård åt”. Ordet är motsatsen till vanvårda.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av vårda och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till vårda

behandla, bestyra, bevara, dryfta, exekvera, handlägga, hantera, konservera, nära, ombesörja, pröva, skydda, sköta, spara, underhålla, upprätthålla

Motsatsord till vårda

vanvårda

Vad betyder vårda?

 1. ger vård åt
 2. ta hand om; sköta; ofta om en som är sjuk
 3. sköta om; hantera för att något eller någon skall må bra

Böjningar av vårda

 1. vårda
 2. vårdade
 3. vårdades
 4. vårdar
 5. vårdas
 6. vårdat
 7. vårdats

Exempel på hur ordet vårda kan användas

 1. pojken vårdas på sjukhus efter olyckan

Exempel på hur ordet vårda används i svenska tidningar

 1. Ytterligare tre personer, varav två barn, vårdas med allvarliga skador.
 2. Just nu pågår en studie där forskare från Folkhälsomyndigheten och Karolinska universitetssjukhuset undersöker patienter som vårdats på sjukhus för att se hur länge man kan odla fram levande virus från bland annat näsa och svalg.
 3. En av bilförarna, som nu vårdas på sjukhus, är misstänkt i ärendet.
 4. En del patienter som vårdas på sjukhus för covid–19 har tecken på hjärnskada, enligt en studie från Göteborgs universitet.
 5. Att vårdas på intensivvårdsavdelning, som de svårast covidsjuka gör, är en påfrestande upplevelse.
 6. I väst har de flesta länder i stället anammat en strategi där svårt sjuka vårdas på sjukhus medan de flesta andra smittade uppmanas till karantän hemma.
 7. Jakob Markouch hann bara vårdas en natt på Södertälje sjukhus.
 8. I tre veckor vårdades hon på sitt rum.
 9. Peter Hultqvist var då en av ledamöterna och tyckte i efterhand att försvarsberedningen ”vårdade vårt arv om starkt partipolitiskt samarbete i försvars– och säkerhetspolitiken.
 10. Sahlgrenska universitetssjukhuset, som består av sjukhusen Sahlgrenska, Mölndal och Östra, har hittills under pandemin vårdat närmare 800 patienter med covid–19.
 11. De flesta svenska coronapatienter som är inlagda på sjukhus vårdas inte på intensiven utan på andra vårdavdelningar.
 12. I Jönköpings län har totalt 789 personer vårdats för corona och 69 personer har dött av viruset.
 13. Fortfarande vårdas mellan 1 100 till 1 200 patienter för covid–19 på regionens sjukhus.
 14. Samtliga coronapatienter som vårdats på sjukhus i kinesiska Wuhan – där viruspandemin startade – har nu kunnat skrivas ut, enligt officiella uppgifter.
 15. I Stockholm vårdas nu drygt tusen personer för sjukdomen, varav 219 får intensivvård vid regionens akutsjukhus.
 16. De som vårdas inom intensivvården får inte ta emot besök överhuvudtaget och dör någon i covid–19 där, så dör de ensamma.
 17. – Volvo Cars kommer även att låna ut två bilar som personalen kan använda när de åker och vårdar sjuka covidpatienter i deras hem, förklarar Jan Hammarström.
 18. På onsdagseftermiddagen bekräftade Region Stockholm att en äldre patient som vårdats på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och var smittad av det nya coronaviruset har dött.
 19. Och hon ser till att även vårda sin egen själ.
 20. Många vårdades i respirator och flera hundra dog.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till vårda är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är bestyra en synonym till vårda. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är vanvårda motsatsen till vårda.