vördnad

Synonymer till vördnad

aktning, dyrkan, respekt, tillbedjan

Motsatsord till vördnad

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till vördnad.

Vad betyder vördnad?

 1. heder, respekt
 2. det att skatta någon eller något högt

Exempel på hur vördnad används i svenska tidningar

 1. För mig, som själv har känt mig hämmad av den tystnad och vördnad som ibland råder på museum, är det en självklarhet att barn ska få ta plats i salarna.
 2. Den livshållning som här gestaltas handlar om att i omsorg och vördnad ge akt på varelser för deras egen skull, i stället för att foga in dem i en rationalitet inriktad på trivialisering eller utnyttjande.
 3. Agronin skriver med vördnad om Dr.
 4. Av vördnad för offren, blandat med oförmåga att greppa det industriella mördandets underliggande mekanismer, har många skildringar i litteraturen och i andra konstarter koncentrerat sig på den fysiska verkligheten.
 5. Kanske kan vördnaden inför historiens landskapsmåleri hejda Nordiska motståndsrörelsens framfart om de vägrar följa anvisad demonstrationsrutt? Nja, tillåt mig tvivla.
 6. Det är en av många betydelser av det engelska ordet awe, vars svenska ordboksöversättning kräver en rad ord – vördnad, djup respekt, fruktan och bävan – för att ringa in betydelsen.
 7. Västmakterna var ovilliga att sätta press på den burmesiska militären, av missriktad vördnad för Aung San Suu Kyi och rädsla att knuffa Burma i knät på Kina.
 8. De tre värdarna – där popkulturskribenten Joanna Robinson är den självklara stjärnan – tar sig an varje tv–avsnitt med lika delar vördnad och vanhelgande, och räds icke spoilers.
 9. – Generellt sett när någon avlidit, så visar vi vördnad för de efterlevande.
 10. Min far och de andra besatt inte en enfaldig vördnad inför diplomerad intelligens eller politiska vetenskaper.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av vördnad

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är dyrkan en synonym till vördnad. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.