valkrets

Valkrets är synonymt med väljarkår och kan bland annat beskrivas som ”område som väljer en eller flera representanter vid riksdags- eller kommunalval”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av valkrets och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till valkrets

väljarkår

Motsatsord till valkrets

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till valkrets.

Vad betyder valkrets?

 1. område som väljer en eller flera representanter vid riksdags- eller kommunalval
 2. ett område för vilket det skall väljas ledamöter

Böjningar av valkrets

 1. valkrets
 2. valkretsar
 3. valkretsarna
 4. valkretsarnas
 5. valkretsars
 6. valkretsen
 7. valkretsens

Exempel på hur ordet valkrets kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet valkrets används i svenska tidningar

 1. – Vissa valkretsar hade problem, somliga mindre, andra större.
 2. Andra menar att lokala nödlägesdeklarationer gör det lättare att ta beslut i linje med klimatmålen vilket i sin tur kan påverka de nationella parlamenten eftersom alla parlamentsledamöter hör hemma i olika valkretsar.
 3. Även Liberaldemokraterna i Storbritannien kommer att välja en ny ledare nästa år efter att partiledaren Jo Swinson förlorat sin valkrets East Dunbartonshire, enligt ett uttalande från partiet.
 4. Enligt prognoserna när nästan alla valkretsar var räknade landade Tories på 364 platser i parlamentet, en ökning med 46 platser jämfört med förra valet.
 5. I Storbritanniens valsystem vinner den som får flest röster valkretsens enda mandat i parlamentet.
 6. Förlorar Boris Johnson i sin valkrets på torsdagen går han ner i historieböckerna.
 7. Det brittiska systemet med majoritetsval, där en kandidat tar hem varje valkrets, ökar också osäkerheten i prognoserna.
 8. Hela landet utgör en valkrets.
 9. Partiet överträffade sitt eget nationella resultat i tio av landets 29 valkretsar.
 10. I kommuner med en valkrets måste ett parti nu få två procent av rösterna, och i en kommun med två valkretsar behöver partierna få tre procent för att komma in i fullmäktige.
 11. Det står att bolaget genomförde en målriktad meddelandekampanj i delstaten som hjälpte partiet Barisan Nasional att vinna valet i delstaten 2013, en valkrets som partiet förlorade till oppositionen i valet 2008.
 12. När han gett sig av var det dags för de övriga registrerade väljarna i denna valkrets att rösta.
 13. I höstens val är Göteborg en enda valkrets.
 14. Siffran är lägre än de tidigare nära fyra procenten och det beror på att Göteborg nu har en valkrets istället för fyra.
 15. Patrik Björck (S), riksdagsledamot från samma valkrets som Urban Ahlin, uttalar sitt fulla stöd.
 16. May och Macron startade torsdagens möte med en publunch i Mays valkrets Maidenhead, strax väster om London.
 17. May och Macron inledde torsdagens möte med en publunch i Mays valkrets Maidenhead, strax väster om London.
 18. Axel Josefson, tidigare förste vice ordförande i valkretsen i Göteborg, blir tf ordförande fram till kretsårsmötet den tredje mars.
 19. Enligt Tarja Westerlund är bestämmelserna glasklara över att riksdagens ekonomiska politikerstöd ska gå till ledamöter vars parti klarat 4–procentsspärren, alternativt enskilda folkvalda som tagit sig in via 12 procents stöd i den egna valkretsen.
 20. Valet till duman, underhuset i parlamentet, hålls enligt ett blandat system där hälften av platserna kommer vara fördelade mellan vinnare i enstaka valkretsar.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till valkrets är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är väljarkår en synonym till valkrets. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.