vapenvila

Vapenvila är synonymt med stillestånd och fred och kan bland annat beskrivas som ”tillfälligt uppehåll i ett krig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av vapenvila och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till vapenvila

fred, stillestånd, vapenstillestånd

Motsatsord till vapenvila

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till vapenvila.

Vad betyder vapenvila?

 1. tillfälligt uppehåll i ett krig
 2. överenskommelse mellan stridande parter om att avbryta krigföring, åtminstone temporärt och åtminstone lokalt

Exempel på hur ordet vapenvila kan användas

 1. en vapenvila på 24 timmar

Exempel på hur ordet vapenvila används i svenska tidningar

 1. Sedan några veckor råder en skakig vapenvila.
 2. En rad världsledare har vid toppmötet i Berlin försökt förhandla fram vapenvila och skärpt vapenembargo – i vilket land?.
 3. – Först måste vi ha en vapenvila.
 4. – Talmannen i det iranska parlamentet sade att ”vi vill hemskt gärna prata med Saudiarabien”, och om saudierna är redo att prata kan Iran rådge huthierna i Jemen att de ska gå med på en vapenvila, säger Holmquist.
 5. Nu är förhoppningen, enligt källan, att våldet ska minska, och att det i sin tur banar väg för en vapenvila och samtal mellan den islamistiska rörelsen och Afghanistans regering.
 6. Israel ska i sin tur ha lovat stoppa fientliga handlingar och "säkerställa vapenvila" under demonstrationer.
 7. Den amerikanske vicepresidenten Mike Pence och utrikesministern Mike Pompeo aviserade att de skulle resa till Ankara för att försöka övertyga den turkiska regeringen om en vapenvila – bland annat med hot om ytterligare ekonomiska bestraffningar.
 8. ”De säger till oss att vi ska utlysa vapenvila.
 9. Det råder formellt sämja – eller åtminstone vapenvila – mellan protestanter och katoliker.
 10. Ett dygn efter lördagens besked om en vapenvila i handelskriget twittrade Donald Trump att han har fått Kina att slopa sina tullar på amerikanska bilar.
 11. Det är i ett uttalande, enligt Reuters, som rebellerna nu säger att de är redo för en bredare vapenvila ”om den saudiledda militärkoalitionen vill ha fred”.
 12. Helst av allt vill båda sidor få till en varaktig vapenvila.
 13. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas åser med stigande oro hur FN och Egypten förhandlar fram en långsiktig vapenvila mellan Israel och Hamas–regimen i Gaza utan hans medverkan.
 14. Den afghanska regeringen utlyste en vapenvila under firandet av eid al–fitr, en vapenvila som även talibanerna valde att följa.
 15. Efter fem dagars strid blev det vapenvila.
 16. – För oss är vapenvila ingen garanti utan mer en hävstång som vi kan använda när vi vill komma fram.
 17. Sedan rådets enhälliga beslut om en vapenvila den 24 februari har Syriens Rysslandsbackade regimstyrkor fortsatt sitt anfall mot den rebellkontrollerade Ghouta–enklaven, öster om huvudstaden Damaskus.
 18. Men regimen har fortsatt offensiven mot östra Ghouta med hänvisning till att de enbart attackerar terrorstämplade grupper som inte omfattas av vapenvilan.
 19. Terrorstämplade rörelser omfattas inte av vapenvilan.
 20. Rysslands president Vladimir Putin gav i måndags order om en daglig humanitär vapenvila i östra Ghouta, klockan 8 till 13 svensk tid, med start på tisdagen.
 21. Enligt ett uttalande från Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov så skyddas inte rebeller i Ghouta av vapenvilan, rapporterar Reuters.
 22. Sverige förhandlar in i det sista med länderna i säkerhetsrådet om en vapenvila i Syrien – men allt kan falla om Ryssland lägger sitt veto.
 23. Men Ryssland stoppade initiativet om vapenvila med sitt veto i säkerhetsrådet.
 24. Sydkorea och Nordkorea är officiellt fortfarande i krig sedan Koreakriget 1950–53 slutade i en vapenvila snarare än fred.
 25. Pinheiro syftar på det ryska initiativet att dela in de syriska konfliktområdena i nedtrappningszoner där lokala vapenvilor ska råda.
 26. Sedan fredsförhandlingarna med ELN blåstes av och vapenvilan upphörde den 9 januari har flera våldsdåd inträffat som regeringen skyller gerillan för.
 27. Ett avtal om vapenvila har inte stoppat striderna.
 28. Colombias president Juan Manuel Santos avbryter förhandlingarna om fortsatt vapenvila med den marxistiska gerillan Nationella befrielsearmén (ELN).
 29. Att Demirtas lämnar partiledarposten kan öppna för en dialog om vapenvila med mellan den turkiska regimen och den kurdiska gerillan PKK, skriver nyhetssajten Al–Monitor.
 30. Inför VM–kvalet mot Ungern lyckas parterna komma överens om ”vapenvila” och matchen kan spelas.
 31. Egentligen hade parterna enats om utväxlingen redan 2015, men varken den eller en vapenvila blev genomförda i praktiken.
 32. Normalt ser Hamas till att småfraktionerna inte stör vapenvilan och drar in Hamas i konfrontation med Israel.
 33. Moskva gick med på vapenvila mot att tyskarna skulle drivas ut ur Finland.
 34. ”Att skjuta mot en avhoppare, i Sydkoreas riktning, är ett brott mot den avtalade vapenvilan”, sa han under ett besök vid gränsen, enligt Reuters.
 35. Men på försommaren 2015 bröts vapenvilan formellt av regeringen.
 36. Filippinernas regering och olika kommunistiska gerillagrupper i landet har kommit överens om en vapenvila från och med söndag, inför de fredssamtal som ska hållas i Norge nästa vecka.
 37. Koreakriget som pågick 1950–1953 avslutades med vapenvila, inte med ett fredsavtal.
 38. FN har försökt få till en vapenvila men utan att lyckas.
 39. Hittills har inga konkreta steg mot vapenvila offentliggjorts.
 40. Turkiet har drabbats av en mängd bombdåd, dels efter att vapenvilan mellan turkiska staten och kurdiska PKK brutits, men även av attacker som terrorgruppen IS tros ligga bakom.
 41. Fler än 600 turkiska soldater har dödats av PKK sedan vapenvilan mellan Turkiet och gerillan bröts i fjol, enligt den statliga nyhetsbyrån Anadolus siffror från i slutet av juli.
 42. En FN-ledd vapenvila mellan Israel och Libanon slöts i augusti 2006.
 43. Colombias regering och Farcgerillan kom i  juni överens om en vapenvila och en avväpning av gerillan.
 44. Våldet har trots en vapenvila den senaste tiden trappats upp i östra Ukraina, där separatister med rysk hjälp sedan 2014 kontrollerar över områden närmast gränsen till Ryssland.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till vapenvila är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stillestånd en synonym till vapenvila. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.