Synonymer till vardaglig

Vi känner till 10 synonymer till vardaglig. Ordet vardaglig är en synonym till normal och oväsentlig och kan bland annat beskrivas som ”vanlig, normal, alldaglig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av vardaglig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till vardaglig

 1. alldaglig
 2. banal
 3. enkel
 4. informell
 5. normal
 6. ordinär
 7. oväsentlig
 8. poänglös
 9. trivial
 10. vanlig

Vilka ord betyder nästan samma sak som vardaglig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till vardaglig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. obetydlig

Vad är motsatsen till vardaglig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till vardaglig.

Vad betyder vardaglig?

 1. vanlig, normal, alldaglig
 2. som hör till vardagen, ofta implicerande en något mer avslappad och informell stil

Hur kan ordet vardaglig användas?

Följande exempelmeningar visar hur vardaglig kan användas.

 1. vardagliga problem
 2. vardagligt språk

Hur används ordet vardaglig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet vardaglig används i vanlig text.

 1. Jag kommer väl bara prata vardagligt som jag brukar göra.
 2. Metaverse är idén om att nästa generations internet kommer bli mer tredimensionell än i dag – med sammanlänkade virtuella världar där användarna ska kunna göra det mesta i sina vardagliga liv – fast digitalt.
 3. Med hjärtespalten som form kan Nuckan bekräfta smärtans vidd, be folk skärpa sig och förklara ensamhetens vardagliga praktik – alltsammans på en mycket njutbar prosa.
 4. Den vardagliga stilen hottade hon upp med ett par kristallklackar av Balenciaga i samarbete med Gucci.
 5. På ett podium har Salad Hilowle placerat ett somaliskt nackstöd, ett vardagligt föremål i somaliska hem, uppförstorat till ett monument.
 6. Den berör genom sitt vardagliga tonfall där de som var där, på Utøya den 22 juli 2011, berättar om det oerhörda.
 7. I skuggan av den här mediauppståndelsen har den SD–färgade blåa, grått vardagliga kommunpolitiken tickat på i det lilla sedan valet 2018.
 8. De data som samlas in ska användas för att lära sig mer om komplexa vardagliga trafiksituationer och hur föraren interagerar med fordonet.
 9. När vi kommer bort från vår vardagliga miljö, och i stället upplever en känsla av naturlighet och rymd, är det lättare att släppa de mer världsliga göromålen och varandet får ta mer plats.
 10. Det som förmedlades är på en gång både fruktan­svärt och vardagligt.
 11. Hans författarskap omtalas ofta som samtidskritiskt och samtidssatiriskt, där det vardagligt triviala i den lilla människans liv samsas med stora etiska, filosofiska frågor och ett ohämmat fabulerande.
 12. Jag har märkt att jag kan bli arg på små och vardagliga saker, som att tappa en gaffel.
 13. Regeringens och Folkhälsomyndighetens restriktioner, rekommendationer och allmänna råd har lagt sig som en våt filt över svenskarnas vardagliga liv.
 14. – Smittan dyker upp i vardagliga situationer, som familjeträffar och informella sammankomster, vilket gör det svårt för regeringen att vidta förebyggande åtgärder, säger utbildningsminister Yoo Eun–Hae.
 15. – Många kvinnor berättade om oro och att man känner sig begränsad i sitt vardagliga liv.
 16. När man är kär får alla vardagliga plikter ge vika för en viktigare plikt, fortsätter han.
 17. De vardagliga samtalen kommer göra att atleter får förtroende för och kan öppna upp sig mer för sina ledare.
 18. Det är inte så himla djupsinnigt, snarare vardagligt, men gradvis växer en större förståelse fram hos såväl Barbarotti och Backman som hos läsaren.
 19. – Jag tror att man underskattar behovet av vardagliga kontakterna, som ger subtila intryck som i sin tur kan skapa idéer till utveckling, nya produkter och tjänster, som är bidrag från väldigt många olika personer och kollegor.
 20. Förutom att jobbvåren blev annorlunda än vad programledaren tänkt sig, så har coronaepidemin inte påverkat hennes vardagliga liv så mycket.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är normal en synonym till vardaglig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på vardaglig

Bild till ordet vardaglig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet vardaglig.

Bild med texten vardaglig