varelse

Varelse är synonymt med väsen och ande och kan bland annat beskrivas som ”levande väsen”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av varelse och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till varelse

ande, djur, väsen

Motsatsord till varelse

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till varelse.

Vad betyder varelse?

 1. levande väsen
 2. levande ting, ofta mytomspunnet

Böjningar av varelse

 1. varelse
 2. varelsen
 3. varelsens
 4. varelser
 5. varelserna
 6. varelsernas
 7. varelsers
 8. varelses

Exempel på hur ordet varelse kan användas

 1. en mänsklig varelse
 2. alla levande varelser behöver syre

Exempel på hur ordet varelse används i svenska tidningar

 1. Hunden lär sig att den här varelsen tillhandahåller alla nödvändigheter som krävs för min överlevnad.
 2. Att se dem som full­ödiga, tänkande och kännande varelser, och inte att de bara är blivande vuxna.
 3. Hans livslånga kärleksaffär med naturen, varelser, orörda ekosystem och vildmarken började när hans far gav honom hans första husdjur, en amfibie som kallas eldsalamander, på hans åttonde födelsedag.
 4. Vi är sociala varelser och vill komma överens.
 5. Jag tänker att epitetet ’monster’ ofta används om varelser som vi inte förstår, för att de beter sig annorlunda eller ser annorlunda ut.
 6. Kvinnor finns nästan inte med över huvud taget, annat än som vackra, kärleksfulla varelser (och en sur isländsk tant i ”Till jordens medelpunkt”).
 7. Det går ut på att hjälpa överjordiska varelser att hitta hem till himlen igen.
 8. Under en bussfärd från tenn­gruvan Siglo XX för mycket länge sedan såg jag några konstiga färggranna varelser röra sig uppe i slagghögarna.
 9. Den livshållning som här gestaltas handlar om att i omsorg och vördnad ge akt på varelser för deras egen skull, i stället för att foga in dem i en rationalitet inriktad på trivialisering eller utnyttjande.
 10. – Vilka varelser, vilka platser kommer vi uppleva, vad kommer hända? Bara det är ju en så stor fantastisk tanke och den har vi byggt vidare på.
 11. Alla vet att plast förstör hav och matar oss och alla varelser med mikroplaster som vi måste stoppa.
 12. "Ingen stor sak, ni har just dödat er varelse".
 13. Vi är sociala varelser och vill inte avvika på ett negativt sätt.
 14. Men vi är inte ensamma som människor, vi har relationer med varandra och med andra varelser på jorden.
 15. Kvinnors benägenhet att säga nej har, mer än någon annan kraft, format vår utveckling till de skapande, arbetsamma, rakryggade varelser med stor hjärna (konkurrensinriktade, aggressiva, dominanta) som vi är.
 16. Vi är närsynta etiska varelser.
 17. När jag träffar folk frågar de ”Hur kan du bo i mitt huvud?”, så det finns säkert något grundläggande mänskligt i den ofullständiga varelse min dam är – som människor speglar sig i.
 18. Filmen ger, trots sin skruvade historia, en bild av en natur i omvälvning, där människan bara är en liten obetydlig varelse, inte värdefullare än något annat.
 19. – Sedan borde man ha gått längre och ifrågasatt detta med 13 timmars arbetsdag – kan de verkligen ha arbetat så länge? Det finns ingen mänsklig varelse som kan utföra ett vettigt jobb 13 timmar om dagen under lång tid och debitera det med hedern i behåll.
 20. I en intervju säger James Baldwin att han inte är den varelse som benämns med n–ordet, utan att det tvärtom var vita som hade känt sig tvungna att uppfinna denna varelse, på grund av någon fasa inuti sig själva.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till varelse är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är väsen en synonym till varelse. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.