varför

Varför är synonymt med hurså och kan beskrivas som ”av vilken anledning?”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av varför och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till varför

hurså

Motsatsord till varför

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till varför.

Vad betyder varför?

 1. av vilken anledning?

Böjningar av varför

 1. varför

Exempel på hur ordet varför kan användas

 1. Varför gråter du?
 2. Jag undrar varför hon skrattade!

Exempel på hur ordet varför används i svenska tidningar

 1. Therese Uddenfeldt är författare till boken ”Gratislunchen – Eller varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut.
 2. Samtidigt…Ebba gick utanför spåret i de andra backarna, så jag vet inte varför hon skulle gå i spåret just där.
 3. – Nästa steg, nu när vi slagit fast att de här barnen finns, är att ta reda på varför de får sina besvär, hur vanligt det är och vad man kan göra åt det, säger han till tidningen.
 4. Hon tipsar om att ifrågasätta varför uppgifterna behövs och vad de ska användas till.
 5. – När man inte kan se på en gång varför personen är avliden inleder man en förundersökning.
 6. – Det var en schemaläggningsfråga, förklarade en källa nära Pompeo varför han inte håller några politiska möten i Turkiet.
 7. Dessutom ser vi att kommuner har en viktig uppgift i att bevisa varför en tvångsanslutning är nödvändig utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, inte som i dag utifrån rent godtycke.
 8. – Jag kan inte svara på varför Tegnell säger som han säger, men biografer, precis som alla andra föreställningar omfattas av ordningslagen.
 9. Forskarna ställer också upp ett antal kriterier som elektroniska och/eller internetbaserade röstningssystem måste uppfylla, och visar också varför analoga valsystem, helst på papper, är överlägsna ur säkerhetssynvinkel.
 10. Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, har pekat på det sätt som Sveriges sjukvård är organiserat som en viktig orsak till varför det tog så lång tid.
 11. Polisen och åklagaren vill nu ha en godtagbar förklaring till varifrån guldet, som består av smycken, kommer ifrån och varför det fanns i villan.
 12. När företagare svarar på frågor om varför de inte anställer trots att arbetsuppgifter finns, så kretsar svaren i olika utsträckning alltid kring dessa frågor.
 13. Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö säger sig inte ha fått höra varför Folkhälsomyndigheten inte skärpt råden i Blekinge.
 14. Men faktum är att för lite marknad och ekonomiska incitament kan förklara varför klimat och miljö alldeles för ofta nonchaleras.
 15. Men varför läggs det sådan vikt vid det, kan vi inte bara få snabbare internet?.
 16. – De vägrade säga varför.
 17. – Om det står någon utan boende, varför skulle jag inte hjälpa? Om jag har ett rum ledigt, är det såklart att jag vill ställa upp.
 18. Johan Eklöf har skrivit en bok om varför vi behöver släcka ner.
 19. Det som arbetarrörelsen förlorade i förstörelsen av egen press är en del till förklaringen varför man så svettigt försöker anpassa sig högerut.
 20. De flesta jag har frågat varför svarar att de dels inte står ut med Caroline Ringskog Ferrada Nolis självgodhet, men att det främst handlar om att de är besvikna på Liv Strömquist.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till varför är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är hurså en synonym till varför. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.