verklig

Verklig är synonymt med äkta och egentlig och kan bland annat beskrivas som ”som existerar och kan uppfattas, reell”. Ordet är motsatsen till nominell.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av verklig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till verklig

autentisk, egentlig, faktisk, faktum, genuin, gripbar, jordnära, konkret, oförfalskad, påtaglig, real, realistisk, realitet, reell, riktig, saklig, sann, tydlig, veritabel, verklighet, verklighetsnära, verklighetstrogen, äkta

Motsatsord till verklig

nominell

Vad betyder verklig?

 1. som existerar och kan uppfattas, reell
 2. sann, riktig
 3. som stämmer överens med verkligheten; vad som inte är påhittat
 4. förstärkningsord

Exempel på hur ordet verklig kan användas

 1. militära övningar under verkliga förhållanden
 2. verklig demokrati handlar inte bara om att gå och rösta vart fjärde år

Exempel på hur ordet verklig används i svenska tidningar

 1. I solen på Fittja äng där de två promenerar tillsammans, är det svårt att tänka sig att Patrik varit nazist och för 25 år sedan kunde ses som ett verkligt hot mot den unga muslimska journalisten som går bredvid honom.
 2. ”Bra service hemma och ingen upplevd verklig andningsnöd gjorde att jag aldrig kontaktade sjukvården.
 3. Den polske presidenten har vissa befogenheter – bland annat ett övergripande ansvar för utrikes– och försvarspolitiken och vetorätt mot lagförslag – men det är premiärministern som har den verkliga makten.
 4. – Vi tror att det här är bra för användarna, vi tror att det här är en förändring som kommer att bli verkligt användbar i arbetet med att få våra produkter att fungera som våra användare vill att de ska göra, säger han.
 5. Men Knutsson är positiv till att verklig förändring står för dörren.
 6. Den verkliga makten ligger inte hos regeringen, säger han.
 7. De säljer stort, trots att stoffet är tungt, ofta fasansfullt och dessutom delvis konstruerat av verkliga fall.
 8. – Förintelsen kan verka så overklig, man tänker hur kunde det hända? När man får höra det från personer som faktiskt var där så blir det mycket verkligare, säger Rebecca Gellert, 22–årig Malmöbo och tredje generationens överlevare.
 9. Hon tycker dock att isoleringen är mycket hanterbar, eftersom hon vet hur en verklig nedstängning känns.
 10. Den 80–årige demokraten och kongressledamoten John Lewis, som tågade tillsammans med Martin Luther King, uttrycker likt Al Sharpton hopp om att den nyväckta rörelsen kan breda väg för verklig förändring.
 11. ”Claes var en varm, kunnig, erfaren och verkligt trevlig människa.
 12. Cansino Biologics kan bli först med att inleda försök i fas 2, där ett vaccin mot sars–cov–2 testas på den verkliga målgruppen.
 13. Det verkliga genomslaget för nationssymbolerna kom på 1800–talet.
 14. I dag har Norge drygt 7 900 bekräftat smittade med coronaviruset, men FHI räknar med att det verkliga antalet är drygt 50 000 personer.
 15. Den är inspirerad av en verklig händelse.
 16. Företaget, som i dag även har fysiska butiker, är dessutom en av de verkliga storspelare på den globala tech–scenen.
 17. Som en konsekvens, påpekar SSB–forskarna, finns det en risk för att den verkliga kostnaden till och med är högre än de beräknade 1,7 miljarderna.
 18. Detta gör att immunförsvaret reagerar och går till attack när det verkliga viruset försöker infektera celler.
 19. – Jag tror att det kan komma en verkligt politiskt intressant debatt ur corona, men först senare.
 20. Men polio, eller barnförlamning som sjukdomen då kallades, var ett verkligt hot.
 21. Experter tror dock för att det verkliga antalet kan vara betydligt högre.
 22. Bröllop har till och med hållits mellan spelare, som tvingats ställa in sina giftermål i den verkliga världen.
 23. – Vi har ganska konsekvent haft 60–talet fall per dag, det har ökat lite från vecka till vecka, så säg att vi går upp till 65 den här veckan, säger Anders Tegnell om hur de verkliga dödstalen ser ut.
 24. Eftersom testningen är begränsad är den verkliga smittspridningen större.
 25. Det som är verkligt i allra högsta grad är att gängskjutningarna i Sverige har blivit fler, samtidigt som polisen fått allt svårare att klara upp dem.
 26. – Om Prypjat brinner ned kommer det att bli en verklig nationell katastrof.
 27. Nu säger alltså en källa till Svensk Dam att den verkliga anledningen till flytten är inbrottet.
 28. Varje fas har en specifik inriktning och hastighet – men enkelt sett kan de sammanvägt sägas representera verklig körning.
 29. Testrundan vi körde var inte överdrivet lång, så det var svårt att få en relevant uppfattning av hur mycket bilen drar i verklig körning.
 30. Det kommer en dag när deras teknik ska sättas på verkligt prov i större skala bland andra trafikanter.
 31. I handlingar från kommunala Bostadsbolaget framgår anklagelser om att hans hyresrätt i Biskopsgården använts för ”brottslig verksamhet” medan hans verkliga bostad varit en lägenhet i Vasastan i Göteborg.
 32. Det är alltså inte bara en viktig skalp för domstolen – Bashirs utlämning kan bli ett verkligt test för det övergångsråd som nu styr landet med både civila och militära medlemmar.
 33. Nej, jag tror inte sådan diskussion faktiskt för något framåt, i min långa artikel försökte jag istället diskutera det enda verkliga argumentet som kommer få bort kärnkraften.
 34. Ändå känns ingen av telefonerna otympligt stor, vilket vi kan tacka de verkligt minimala – enligt rådande Samsung–designspråk lätt avrundade – skärmkanterna för.
 35. – Vad är verkligt skandinaviskt?, frågar sig den kvinnliga berättarrösten.
 36. De verkliga brotten begicks på andra sidan, och ingenting händer.
 37. – För att komma framåt och för att kunna flyga större passagerarplan med el behöver du börja smått, som med det här elflygplanet så du kan testa tekniken och alla system i verkliga förhållanden och olika väderlekar.
 38. Sedan om att hon bevisar att den amerikanska drömmen är verklig.
 39. Än så länge tycks ingen vilja sätta verklig press på de stridande för att stoppa dödandet.
 40. Men det är i det andra fallet som verklig dramatik uppstår.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till verklig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är äkta en synonym till verklig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är nominell motsatsen till verklig.

Vad kollar andra på just nu?